Η υποταγή του ελληνικού κόσμου - Ρώμη και Ελλάδα  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 40ο (τεσσαρακοστό) κεφάλαιο, στην Δ.2 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η υποταγή του ελληνικού κόσμου",  θα μάθουμε για την απόφαση των Ρωμαίων, αφού
νίκησαν τον Αννίβα, να κατακτήσουν και την Ελλάδα. Έπειτα για την προσπάθεια των Ελλήνων να ενωθούν και τις δυο συμπολιτείες που δημιούργησαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Ρωμαίους. Για την αποτυχία της προσπάθειας αυτής, εξαιτίας των Ρωμαίων που φρόντιζαν να σπέρνουν τη διχόνοια, υποστηρίζοντας πότε τη μία πόλη και πότε την άλλη. Τέλος θα μάθουμε πώς κατάφεραν οι Ρωμαίοι, ξεγελώντας τους Έλληνες της νότιας Ελλάδας και στρέφοντας τους εναντίον των Μακεδόνων, να νικήσουν τη Μακεδονία και έπειτα στρεφόμενοι εναντίον τους να καταφέρουν να κατακτήσουν ολοκληρωτικά την Ελλάδα.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί οι Ρωμαίοι δεν ήθελαν τους Έλληνες ενωμένους;
Οι Ρωμαίοι δεν ήθελαν οι Έλληνες να είναι ενωμένοι, γιατί ήξεραν ότι όταν κάποιοι άνθρωποι συνεργάζονται, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταφέρουν τον στόχο που έχουν βάλει. Αν κατάφερναν να τους διατηρήσουν τσακωμένους τότε ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να τους νικήσουν όπως και τελικά έγινε.

2. Πώς νομίζεις ότι αισθάνθηκαν οι Έλληνες, όταν κατάλαβαν τι πραγματικά ήθελαν οι Ρωμαίοι;
Όταν οι Έλληνες κατάλαβαν τι πραγματικά είχαν στο μυαλό τους οι Ρωμαίοι, είναι σίγουρο ότι ξαφνιάστηκαν. Σίγουρα θα ένιωσαν προδομένοι και πιθανόν ανόητοι ή αφελείς που άφησαν τους Ρωμαίους να τους ξεγελάσουν. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι δεν αισθανόταν χαρούμενοι. 

Η υποταγή του ελληνικού κόσμου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να βάλεις στη σωστή σειρά τα γεγονότα.
Η υποταγή του ελληνικού κόσμου - Ρώμη και Ελλάδα  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Με ποιον τρόπο, κατά τη γνώμη σου, θα μπορούσαν οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Ρωμαίους και να μη χάσουν την ελευθερία τους;
Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσα να κάνουν οι Έλληνες απέναντι στον ρωμαϊκό κίνδυνο ήταν να ενωθούν και να τον αντιμετωπίσουν όλοι μαζί. Η ιστορία, μας έχει δείξει ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να τα καταφέρουμε. Όσες φορές αντιμετωπίσαμε κίνδυνο και ήμασταν διαιρεμένοι, το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε σε καταστροφές και ήττες.

3. Σταυρόλεξο