Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη - Ρώμη και Ελλάδα  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 39ο (τριακοστό ένατο) κεφάλαιο, στην Δ.2 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη", θα μιλήσουμε για τους Φοίνικες και τις εμπορικές σχέσεις που είχαν αναπτύξει. Για τη μεγαλύτερη αποικία τους, την Καρχηδόνα και την πολύ μεγάλη ανάπτυξη που είχε. Για τον πόλεμο των Ρωμαίων και των καρχηδονίων, καθώς και για την μεγάλη εκστρατεία που έκανε ο στρατηγός Αννίβας εναντίον της Ρώμης. Για την απόβαση των Ρωμαίων στην Καρχηδόνα, και την απόφαση των Καρχηδονίων να γυρίσουν πίσω. Τέλος για την ολοκληρωτική καταστροφή της Καρχηδόνας από τους Ρωμαίους.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, ο Αννίβας αποφάσισε να πολεμήσει τους Ρωμαίους στην ίδια τους τη χώρα;
Ο βασικότερος λόγος που πιστεύω ότι έκανε τον Αννίβα να θελήσει να πολεμήσει τους Ρωμαίους στην ίδια τους την χώρα, ήταν ότι ήθελε να τους αιφνιδιάσει. Μάλιστα το γεγονός ότι διάλεξε να φτάσει μέχρι την Ρώμη διασχίζοντας μία τεράστια έκταση από την Ισπανία προς την Ιταλία και όχι να πάει κατευθείαν εκεί δείχνει ακριβώς αυτό.

2. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν τελικά ολοκληρωτικά την Καρχηδόνα;
Οι λόγοι που οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν το ολοκληρωτικά την Καρχηδόνα ήταν οικονομικοί. Όπως είδαμε η Καρχηδόνα εξουσίαζε ήδη πολλές περιοχές στη Βόρεια Αφρική, την Ισπανία και τη Σικελία και με τον καιρό έγινε η πιο πλούσια πόλη του κόσμου. Όλα αυτά την έκαναν πολύ επικίνδυνη για τους Ρωμαίους, για αυτό και αποφάσισαν να την καταστρέψουν ολοκληρωτικά ούτως ώστε να μην κινδυνεύουν στο μέλλον από εκείνη.

Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να σημειώσεις ένα Χ εκεί που ταιριάζει:
Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη - Ρώμη και Ελλάδα  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Αν ζούσες στην Καρχηδόνα κι έβλεπες την πόλη σου να καταστρέφεται από τους Ρωμαίους, πώς θα αισθανόσουν; Να περιγράψεις τα συναισθήματά σου.
Εάν έβλεπα την πόλη μου να καταστρέφεται από τους Ρωμαίους Θα ένιωθα θυμό, φόβο, θλίψη και στεναχώρια, γιατί δεν θα ξανά έβλεπα την οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους μου, θα έχανα το σπίτι μου και την πόλη μου. θα Αισθανόμουν απελπισία και δεν θα ήξερα τι να κάνω για να σωθώ.

3. Η έκφραση «ο Αννίβας προ των πυλών» έμεινε στην ιστορία, όταν ο Αννίβας έφτασε απειλητικός έξω από τη Ρώμη. Να σημειώσεις πώς χρησιμοποιούμε σήμερα αυτή τη φράση:
Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη - Ρώμη και Ελλάδα  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»