Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους - Το Βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 22ο (εικοστό δεύτερο) κεφάλαιο, στην Δ ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους", θα μάθουμε για τις σχέσεις που διατηρούσαν οι Βυζαντινοί με τους γειτονικούς λαούς. Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για της περιόδους ειρήνης και εντάσεων που υπήρχαν ανάμεσα στην αυτοκρατορία, και Βούλγαρους και τους Ρώσους.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών.

1. Γιατί οι σχέσεις Βυζαντινών και Βουλγάρων βελτιώθηκαν όταν ο Βόγορης και πολλοί Βούλγαροι έγιναν Χριστιανοί;
Από τότε που ο Βόγορης, ο βασιλιάς των Βουλγάρων, βαφτίστηκε χριστιανός, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών βελτιώθηκαν. Χιλιάδες Βούλγαροι ακολούθησαν το παράδειγμά του και βαπτίστηκαν. Επίσης εκείνη την περίοδο πήραν από τους Σλάβους το κυριλλικό αλφάβητο και το χρησιμοποίησαν για την οργάνωση του κράτους, για την εκπαίδευσή τους και για τη λειτουργία της εκκλησίας τους. Με αυτόν τον τρόπο απέκτησαν περισσότερα κοινά με τους Βυζαντινούς και ήρθαν πιο κοντά στον τρόπο ζωής και στον πολιτισμό τους.

2. Οι Βούλγαροι και οι Ρώσοι δέχτηκαν με παρόμοιο τρόπο τον χριστιανισμό. Πόσο επηρέασε αυτό τον πολιτισμό τους;

Οι Βούλγαροι και οι Ρώσοι, επηρεάστηκαν πολύ από του Βυζαντινούς μετά τον εκχριστιανισμό τους. Και οι δύο δέχτηκαν τον χριστιανισμό μέσω ιεραποστόλων και ο λαός και οι ηγεμόνες βαπτίστηκαν. Χρησιμοποίησαν και οι δύο το κυριλλικό αλφάβητο στην οργάνωση του κράτους, της εκπαίδευσης και της παιδείας τους. Όπως βλέπουμε λοιπόν η αποδοχή του Χριστιανισμού είχε μόνο θετικά αποτελέσματα για τους δύο αυτούς λαούς καθώς συνέβαλε στην πολιτική, οικονομική και πνευματική πρόοδο τους.

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο) - Λύσεις ασκήσεων


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το  μάθημά μας.

1. Αντιστοιχίστε τα πρόσωπα με τις ενέργειές τους και συζητήστε τη σημασία που καθεμιά από αυτές είχε στην εποχή της.
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους - Το Βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Συζητήστε στην τάξη τη σημασία που είχαν για τους «γείτονες» λαούς (Σλάβους, Βούλγαρους και Ρώσους), αλλά και για το Βυζάντιο:
Ο εκχριστιανισμός τους από το Βυζάντιο,
το βάπτισμα του βασιλιά Βόγορη και της Δούκισσας Όλγας,
η χρησιμοποίηση κοινής (σλαβικής) γλώσσας και γραφής.

• Ο εκχριστιανισμός των γειτονικών λαών από τους Βυζαντινούς είχε πολλά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Από την μία οι λαοί γνώρισαν τον Χριστιανισμό και διδάχθηκαν την αγάπη, την ηθική και τον σεβασμό. Επίσης, χάρη στον Κύριλλο και τον Μεθόδιο απέκτησαν δικό τους αλφάβητο, με το οποίο μπόρεσαν να μεταφράσουν πολλά αρχαία αλλά και ιερά κείμενα στην γλώσσα τους. Όλα αυτά οδήγησαν στην πνευματική ανάπτυξη αυτών των λαών. Οι Βυζαντινοί από την άλλη μεριά, απέκτησαν φιλικές σχέσεις με τους γείτονές τους, έτσι δεν ανησυχούσαν πια για τυχόν επιθέσεις.
• Με το βάπτισμά τους ο Βόγορης και η Δούκισσα Όλγα, αποτέλεσαν παράδειγμα για τον λαό τους, προτρέποντάς τους να ασπαστούν και αυτοί τον Χριστιανισμό. Όταν ο απλός λαός έβλεπε τον βασιλιά του να βαπτίζεται, του ήταν πολύ πιο εύκολο να κάνουν το ίδιο. 
• Έχοντας γραπτή μορφή της γλώσσας οι Σλάβοι, οι Βούλγαροι και οι Ρώσοι, είχαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν πνευματικά. Μπορούσαν πλέον να μεταφράζουν κείμενα σοφών προσώπων και να τα μελετούν, προάγοντας έτσι την παιδεία. Επίσης, μπορούσαν να μεταφράσουν ιερά κείμενα και να τελούν τα μυστήρια της νέας τους θρησκείας.


3. Διαβάστε το κείμενο-πηγή 3 και παρατηρήστε την εικόνα 3.α του Παρθενώνα. Σχολιάστε τη μετατροπή του σε ναό της Παναγίας και την ενέργεια του Βασιλείου Β´ να αποδώσει σ’ αυτή «τα νικητήρια». Θυμάστε κάποιες παρόμοιες αφιερώσεις στο παρελθόν;

Ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β΄, μετά την υποταγή των Βουλγάρων, κατέβηκε στη νότια Ελλάδα, για να εμψυχώσει τους πληθυσμούς που είχαν υποστεί τις επιθέσεις και τις καταστροφές τους. Όταν έφτασε στην Αθήνα, ανέβηκε στην Ακρόπολη, την οποία μετέτρεψε σε ναό της Παναγίας και της πρόσφερε τα ευχαριστήρια της νίκης. Έπειτα κόσμησε το ναό με πολλά λαμπρά και πολυτελή αναθήματα και γύρισε στην Κωνσταντινούπολη.
Παρόμοιες πράξεις γίνονταν στο παρελθόν. Πολλές φορές, μετά την νίκη οι ηγεμόνες προσέφεραν μερικά λάφυρα στο ναό του θεού που ασπαζόταν. Παράδειγμα, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες, στον Γρανικό ποταμό, αφιέρωσε τα λάφυρα στην Αθηνά.


4. Παρατηρήστε τις εικόνες 4 και 6.α του μαθήματος και διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί. Αξιολογήστε και σχολιάστε τις σχέσεις, ανάμεσα στους δύο λαούς.

Οι σχέσεις των Ρώσων με τους Βυζαντινούς μετά από τον εκχριστιανισμό τους έγιναν πολύ στενές. Η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Όλγα, το 957 μ.Χ. βαπτίστηκε στην Αγία Σοφία με μεγαλοπρεπή τελετή στην οποία μετείχαν ο αυτοκράτορας και ο πατριάρχης του Βυζαντίου. Ο εγγονός της και διάδοχος Βλαδίμηρος, ο Μέγας, παντρεύτηκε την αδελφή του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄, Άννα. Επίσης Ρώσοι Άγιοι δοξάστηκαν από τους Βυζαντινούς. Για παράδειγμα, σε τιμητική θέση στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν τοποθετημένη εικόνα των Ρώσων Αγίων αδελφών Βόρη και Γκλεμ.