Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία - Το βυζαντινό κράτος, μια δύναμη που μεγαλώνει - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 13ο (δέκατο τρίτο) κεφάλαιο, στην Γ ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία", θα μάθουμε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αυτοκρατορία, στις αρχές του 6ου αιώνα και της μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Ιουστινιανός, στην διοίκηση και την νομοθεσία.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος, στο κάτω μέρος της σελίδας.
 
Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών.

1. Τι στόχευε να διορθώσει καθένα από τα μέτρα του Ιουστινιανού;
Ο Ιουστινιανός έκανε μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τη νομοθεσία, για να αντιμετωπίσει τα εξής εσωτερικά προβλήματα:
• Κωδικοποιώντας τους παλιούς ρωμαϊκούς νόμους και συμπληρώνοντάς τους με νέους πιο δίκαιους, γραμμένους στα ελληνικά, πρώτον απόδωσε περισσότερη δικαιοσύνη και δεύτερον έκανε τους νόμους πιο κατανοητούς.
• Καταργώντας τα προνόμια των Δήμων και απαγορεύοντας στους μεγαλοκτηματίες να παίρνουν τα κτήματα των μικροϊδιοκτητών γειτόνων τους, για χρέη που τους όφειλαν, βελτίωσε την θέση των φτωχών και έλεγξε την δύναμη των πλουσίων.
• Φορολογώντας τους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους, βοήθησε να επικρατήσει ισότητα και δικαιοσύνη.
• Οργανώνοντας τη λειτουργία της αγοράς, των λιμανιών και των εμπορικών δρόμων και επιβάλλοντας δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα, ανέπτυξε την οικονομία της αυτοκρατορίας.
• Ορίζοντας τους λογοθέτες υπεύθυνους για την εφαρμογή των νόμων, εξασφάλισε την ομαλή λειτουργία του κράτους.

2. Ποιο από τα έργα του Ιουστινιανού θεωρείτε σημαντικότερο και γιατί;
Κατά την γνώμη μου, η φορολογία των πολιτών ανάλογα με τα εισοδήματά τους, ήταν το σημαντικότερο μέτρο που έλαβε. Με αυτό το μέτρο, απέδωσε δικαιοσύνη, ελάφρυνε τα κατώτερα στρώματα και καλυτέρευσε την οικονομική τους κατάσταση. Έτσι οι πολίτες ζούσαν καλύτερα, είχαν περισσότερες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και ήταν αρκετά ευχαριστημένοι, ώστε να μην ξεσηκωθούν και να επαναστατήσουν.

3. Σε τι βοήθησε η ενέργεια του Ιουστινιανού να κόψει νέα νομίσματα; Ποια ξένα νομίσματα χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα;

Το κόψιμο βυζαντινού νομίσματος, είχε τεράστια σημασία. Βοήθησε τις εμπορικές συναλλαγές, προσφέροντας σταθερότητα, χωρίς να χρειάζονται πλέον οι μετατροπές μεταξύ νομισμάτων, πράγμα που έπαιρνε χρόνο, ενώ πολλές φορές διευκόλυνε τις απάτες.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή ένωση, οπότε το νόμισμα που χρησιμοποιείτε είναι το ευρώ. Έτσι, οι συναλλαγές μεταξύ των χωρών της Ευρώπης γίνονται εύκολα, γρήγορα και απλά. Άλλα γνωστά νομίσματα είναι το Δολάριο και η Αγγλική λίρα.

4. Συζητούμε για το πώς πρέπει να διαλέγει ένας ηγέτης τους συνεργάτες του.

Ένας ηγέτης πρέπει να διαλέγει τους συνεργάτες του με προσοχή. Δεν πρέπει να επηρεάζεται από φιλίες, συγγένεια ή υποχρεώσεις, αλλά πρέπει να διαλέγει με βάση τις γνώσεις, τις αρχές, τις πεποιθήσεις και την ικανότητα των ανθρώπων. Έτσι, θα έχει δίπλα του ανθρώπους που θα εφαρμόζουν τους νόμους, θα δουλεύουν για το καλό της χώρας τους και σε ώρα ανάγκης, θα δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές.

Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο) - Λύσεις ασκήσεων


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας.

1. Αντιστοιχίστε τα πρόσωπα με τις ιδιότητές τους:
Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία - Το βυζαντινό κράτος, μια δύναμη που μεγαλώνει - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Ο Ιουστινιανός επέβαλε δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα. Γιατί νομίζεις ότι το έκανε; Συμβαίνει κάτι παρόμοιο σήμερα;

Ο Ιουστινιανός επέβαλε ένα είδος φόρου στα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να εξασφαλίσει χρήματα για το κράτος του. Φορολογώντας τα προϊόντα αυτά, έπαιρνε χρήματα με τα οποία μπορούσε να κάνει έργα για την αυτοκρατορία, και να εξασφαλίσει την καλή της λειτουργία.

3. Διαβάστε το κείμενο του Προκόπιου και προσέξτε τις υπογραμμισμένες λέξεις. Παρατηρήστε και την εικόνα 3 και συζητήστε τους πιθανούς λόγους που επέβαλαν στον αυτοκράτορα να πάρει αυτά τα μέτρα. Βοήθησαν αυτά στην καλύτερη οργάνωση της αυτοκρατορίας;

Ο Ιουστινιανός, για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις εχθρικές απειλές, οργάνωσε τα σύνορα του κράτους με φρουρές και μεγάλα φρούρια. Φρόντισε την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου, προστατεύοντας τους εμπορικούς δρόμους με μια σειρά φρουρίων και ανέθεσε τη φύλαξη μόνο σε Βυζαντινούς στρατιώτες. Δεν επέλεξε μισθοφόρους για να εξοικονομήσει χρήματα το κράτος, αλλά και επειδή οι Βυζαντινοί αγαπούσαν την πατρίδα τους και δεν θα την πρόδιδαν ποτέ. 

4. Ποιες από τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού είναι διοικητικές και ποιες νομοθετικές; Βάζω Δ ή Ν στο αντίστοιχο ορθογώνιο.

Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία - Το βυζαντινό κράτος, μια δύναμη που μεγαλώνει - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»