Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου - Το Βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 18ο (δέκατο όγδοο) κεφάλαιο, στην Δ ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου", θα μάθουμε για την εκστρατεία του Ηράκλειου κατά των Περσών και την συμμαχία των Αβάρων και των Περσών, εναντίων των Βυζαντινών.

Για να δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών..

1. Πώς η εκκλησία βοήθησε το Βυζαντινό κράτος να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα;
Όταν ο Ηράκλειος έγινε αυτοκράτορας, τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια και χωρίς χρήματα. Έτσι δεν μπορούσε να οργανώσει τον παραμελημένο στρατό και στόλο, ώστε να ετοιμάσει εκστρατεία εναντίον των Περσών. Τότε όμως, ο Πατριάρχης Σέργιος, έδωσε ως δάνειο στο κράτος τα χρήματα της εκκλησίας. Συγκεκριμένα, πήρε τα πολυκάντηλα και τα άλλα χρυσά σκεύη από τη Μεγάλη Εκκλησία και τα έδωσε στον αυτοκράτορα. Αυτός τα έκοψε νομίσματα και οργάνωσε τον στρατό και τον στόλο, επισκεύασε τα τείχη και συγκέντρωσε εφόδια και τροφές για τους κατοίκους της Πόλης.

2. Οι Άβαροι παρασπόνδησαν, συνεργάστηκαν με τους Πέρσες και επιτέθηκαν από κοινού στο Βυζάντιο. Πώς κρίνετε τις ενέργειές τους;

Ο Ηράκλειος, μετά την οικονομική βοήθεια του Πατριάρχη Σέργιου, έκλεισε ειρήνη με τον τον αρχηγό των Αβάρων, Χαγάνο, προσφέροντάς του τα χρήματα που ζητούσε. Κατά τη δεύτερη εκστρατεία το 626 μ.Χ. όμως, ενώ ο αυτοκράτορας βρισκόταν στην Περσία, οι Πέρσες συνεννοήθηκαν με τους Αβάρους και από κοινού πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη από στεριά και θάλασσα.
Η κίνηση αυτή ήταν ανήθικη και ανέντιμη. Από την στιγμή που το Βυζάντιο και οι Άβαροι είχαν επισυνάψει συνθήκη ειρήνης, έπρεπε να σεβαστούν αυτή την συμφωνία. Το γεγονός ότι συμμάχησαν με τους Πέρσες την στιγμή που το Βυζάντιο βρέθηκε σε δύσκολη θέση, δείχνει πως δεν κρατούσαν τον λόγο τους και πως ήταν έτοιμοι να προσδώσουν οποιονδήποτε, αρκεί να κερδίσουν κάτι.

 

Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο) - Λύσεις ασκήσεων


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας.

1. Κάποιοι ιστορικοί παραλληλίζουν τον Ηράκλειο με τον Μέγα Αλέξανδρο. Συμφωνείτε με αυτό τον παραλληλισμό; Συζητήστε το στην τάξη και επισημάνετε ομοιότητες και διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο άνδρες και στις ενέργειές τους.
Οι ιστορικοί, δίκαια παρομοιάζουν τον Ηράκλειο με τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι ομοιότητες είναι πολλές. Και οι δύο άνδρες έκαναν εκστρατεία εναντίον των Περσών, στην οποία μάλιστα ηγήθηκαν. Ελευθέρωσαν αρκετές ελληνόφωνες περιοχές και κατάφεραν να νικήσουν πολλές μάχες. Από την άλλη μεριά, ενώ έκαναν και οι δύο το ίδιο πράγμα, έχουν όμως και αρκετές διαφορές. Ο Μέγας Αλέξανδρος από την μία εκστράτευσε με σκοπό να επεκτείνει την αυτοκρατορία του, ο Ηράκλειος από την άλλη ήθελε να αποκρούσει τις επιθέσεις των αντιπάλων του. Ο Μέγας Αλέξανδρος διέλυσε την Περσική αυτοκρατορία, ενώ ο Ηράκλειος τους έστειλε απλά στα παλιά τους σύνορα. Τέλος, η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν γύρισε πίσω ζωντανός, ενώ ο Ηράκλειος έφτασε στην πατρίδα του νικητής.
Έτσι, βλέπουμε πως μπορεί ο Ηράκλειος και ο Μέγας Αλέξανδρος να είχαν αρκετά κοινά, είχαν όμως πολλές διαφορές στον τρόπο που έκαναν τα πράγματα.


2. Οι Πέρσες, αιχμαλώτισαν τον πατριάρχη των Ιεροσολύμων και πήραν μαζί τους τον Τίμιο Σταυρό, το ιερότερο σύμβολο του χριστιανισμού. Πώς κρίνετε αυτές τις ενέργειές τους; Είχαν κάνει – αυτοί ή κάποιοι άλλοι – κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;

Η πράξη των Περσών είναι βεβήλωση ιερών κειμηλίων και θεωρείτε το λιγότερο απαράδεκτη και ανήθικη. Πρέπει όλοι οι λαοί να σέβονται τα θρησκευτικά μνημεία, σύμβολα και κειμήλια των άλλων λαών, ακόμα και σε περίοδο πολέμου. Οι Πέρσες στο παρελθόν, όταν είχαν κατακτήσει την Ελλάδα, κατέστρεψαν τους ναούς της Ακρόπολης, κάτι που δείχνει πως δεν σέβονταν καθόλου τους αντιπάλους τους.
Έχουμε κι άλλα τέτοια παραδείγματα βεβήλωσης από κατακτητές προς κατεκτημένους. Το 1204 όπου συνέβη η άλωση της Πόλης από τους Φράγκους, και το 1453 από τους Τούρκους, και οι δύο λαοί κατέστρεψαν και λεηλάτησαν του ναούς της Κωνσταντινούπολης.


3. Διαβάστε το κείμενο-πηγή του «Ακάθιστου Ύμνου» και τη γνώμη της Ελένης Γλύκατζη γι’ αυτόν. Συζητήστε τις πληροφορίες που δίνουν για τη σωτηρία της Πόλης, αλλά και για τον σεβασμό των κατοίκων προς την προστάτιδα τους Θεοτόκο.

Κατά την διάρκεια της Περσική πολιορκίας, ο αυτοκράτορας απουσίαζε. Παρόλα αυτά, οι Βυζαντινοί υπερασπίστηκαν γενναία την πόλη τους έχοντας πίστη στο Θεό. Ο λαός και ο πατριάρχης Σέργιος με τον κλήρο, περιέφεραν την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας στα τείχη, εμψυχώνοντας τους στρατιώτες και το βράδυ, με θαυμαστό όπως αναφέρουν τρόπο, μία φοβερή τρικυμία καταπόντισε όλα τα καράβια των Αβάρων και των Περσών του Χοσρόη που πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη. Χάρη σε αυτό το γεγονός, μετά την νίκη τους οι Βυζαντινοί έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο για να ευχαριστούν την Παναγία για την σωτηρία της Πόλης. Τον Ύμνο πιστεύουμε πως τον συνέθεσε ο Ρωμανός ο Μελωδός.
Όπως αναφέρει η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη, ο Ακάθιστος Ύμνος είναι η φωνή ενός λαού, που ψάλει για να ευχαριστήσει την προστάτιδά του, την Παρθένο, την «υπέρμαχο στρατηγό», όπως την αποκαλεί. 


4. Συμπληρώστε τα κενά και συζητήστε τη σημασία των ενεργειών του πατριάρχη για το Βυζάντιο και τους Βυζαντινούς:

Ο Πατριάρχης Σέργιος έδωσε στον αυτοκράτορα ως δάνειο τα χρήματα της εκκλησίας. Με τα χρήματα αυτά ο αυτοκράτορας Ηράκλειος επισκεύασε τα τείχη και έκλεισε ειρήνη με τους Αβάρους. Ο Πατριάρχης και ο Μάγιστρος Βώνος οργάνωσαν την άμυνα της Κων/πολης.