Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο - Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 11ο (ενδέκατο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο", θα μάθουμε λεπτομέρειες για το πως ζούσαν οι πολίτες στην αυτοκρατορία. Συγκεκριμένα θα δούμε πως ήταν χτισμένη η πόλη, για τις πλατείες και τις αγορές της, για τις τοξωτές στοές και τις υπαίθριες αγορές. Τέλος θα μάθουμε για τον Έπαρχο της Πόλης και τις αρμοδιότητές του.

Για να δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ
 
Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών.

1. Το λιμάνι, οι πλατείες και οι αγορές ήταν χώροι συνάντησης και επικοινωνίας των Βυζαντινών. Συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα;
Σήμερα, όπως και στα βυζαντινά χρόνια, οι πλατείες, το λιμάνι, οι αγορές, αλλά και διάφοροι χώροι όπως πάρκα και θέατρα, είναι χώροι που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Αποτελούν χώρο συνάντησης, επικοινωνίας και διασκέδασης για τους κατοίκους μιας πόλης ή ενός χωριού.

2. Γιατί το λιμάνι είναι σημαντική πηγή οικονομικής δύναμης για μια πόλη;
Το λιμάνι αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης για μία πόλη. Εκεί πραγματοποιούνται καθημερινά εμπορικές συμφωνίες, ενώ πλοία φορτωμένα με άφθονα προϊόντα τροφοδοτούν τις αγορές. Επίσης, το λιμάνι βοηθάει στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς δεκάδες τουρίστες καταφθάνουν με πλοία στα νησιά μας, οι οποίοι βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη, φέρνοντας χρήματα στην χώρα μας. Τέλος, τα παλαιότερα χρόνια, πριν την εξάπλωση της τεχνολογίας, το λιμάνι αποτελούσε το μοναδικό μέσω για την μεταφορά ειδήσεων από τον υπόλοιπο κόσμο, στην εκάστοτε πόλη. Οι έμποροι, που ταξίδευαν από περιοχή σε περιοχή μετέφεραν τα νέα, ξένες κουλτούρες, τρόπους ζωής και προϊόντα.

3. Είναι απαραίτητες οι γιορτές στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στην αρμονική συμβίωση ενός λαού;
Οι γιορτές και η διασκέδαση είναι απαραίτητες στη ζωή του ανθρώπου. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να ξεφύγουν από την πίεση της καθημερινότητας. Με τις θρησκευτικές γιορτές δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους, να τιμήσουν τον Θεό που πιστεύουν ομαδικά. Με τις εθνικές εορτές, θυμούνται τα ιστορικά γεγονότα, τις μάχες, τους ήρωες του έθνους τους και αποδίδουν τις απαραίτητες τιμές, ενώ υπάρχουν και οι ψυχαγωγικές γιορτές, στις οποίες ο λαός απλά διασκεδάζει και ξεχνά τα προβλήματά του. Τέλος, οι γιορτές συμβάλουν στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, καθώς φέρνουν κοντά τους πολίτες.

Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο) - Λύσεις ασκήσεων


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας.

1. Ποια είναι τα «είδη πρώτης ανάγκης» στην αγορά μιας πόλης; Δικαιολογείτε την ιδιαίτερη φροντίδα του Επάρχου γι’ αυτά τα είδη; Παρατηρήστε την εικόνα 2 της υπαίθριας αγοράς και συζητήστε αν συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα στην περιοχή σας.
Τα είδη πρώτης ανάγκης στην αγορά μιας πόλης είναι τα τρόφιμα (λάδι, σιτάρι, κρασί, όσπρια) και τα ρούχα. Είναι απόλυτα λογική η στάση του Έπαρχου, καθώς ήθελε να εξασφαλίσει πως οι πολίτες της πόλης θα έχουν όλα τα απαραίτητα για να ζήσουν. Σήμερα εξακολουθούμε να έχουμε υπαίθρια αγορά, που ονομάζεται λαϊκή αγορά, και πολίτες ψωνίζουν, κυρίως τρόφιμα, σε χαμηλότερες τιμές από τα καταστήματα.

2. Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα, διαβάστε και το κείμενο που τη συνοδεύει και συζητήστε αν και σήμερα το λιμάνι εξακολουθεί να είναι το ίδιο σημαντικό για τη ζωή και την οικονομία μιας παραθαλάσσιας πόλης.
Το λιμάνι στα Βυζαντινά χρόνια, αλλά και σήμερα, συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Επιτρέπει την διακίνηση προϊόντων, την μεταφορά τουριστών και εμπόρων. Σήμερα, υπάρχουν βέβαια κι άλλα μέσα για την διακίνηση των προϊόντων, όπως αεροπλάνα, τρένα ή φορτηγά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως το λιμάνι χάνει την αξία του.   

3. Οι κεντρικές πλατείες της Πόλης έφεραν τα ονόματα των αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου, Θεοδοσίου, Αρκαδίου. Συζητήστε ποιο είναι το όνομα της κεντρικής πλατείας ή των πλατειών της δικής σας πόλης (ή του χωριού σας).
Ποια είναι «η μικρή τους ιστορία»;

Πλατεία Γεωργίου (Πάτρα): Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α΄ (Πλατεία Γεωργίου), είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας. Δημιουργήθηκε στα χρόνια του Καποδίστρια, με το σχέδιο που συνέταξε ο απεσταλμένος του κυβερνήτη Σταμάτης Βούλγαρης το 1829. Το σχέδιο απέβλεπε στην δημιουργία της Πάτρας εξ αρχής, επειδή η πόλη είχε καταστραφεί εντελώς κατά την επανάσταση. Το σχέδιο περιελάμβανε την ανάπτυξη της νέας πόλης, δίπλα στην παλιά, με κάθετους και οριζόντιους δρόμους και νέες μεγάλες πλατείες. Έχει αλλάξει πολλές φορές ονομασία. Ξεκίνησε ως Δημοκρατίας, έπειτα άλλαξε σε Καλαμογδάρτη, Όθωνος, Κεντρική, Θωμόπουλου, Εθνική, Παλλιγενεσίας και τέλος, από 1863 έως και σήμερα, ονομάστηκε Γεωργίου Α΄ προς τιμήν του βασιλέως Γεωργίου Α'.
* Ο κάθε μαθητής, ανάλογα τη περιοχή όπου μένει, γράφει για τις δικές του πλατείες.

4. Μοιάζουν οι βυζαντινές γιορτές με τις σημερινές; Ποιες τοπικές γιορτές γιορτάζονται στην περιοχή σας; Πότε και πώς;
Συζητήστε στην τάξη και συγκρίνετε τον τρόπο που διασκέδαζαν οι Βυζαντινοί με τον τρόπο που διασκέδαζαν οι παππούδες σας, αλλά και εσείς σήμερα.

Οι γιορτές του Βυζαντίου, μοιάζουν πολύ με τις σημερινές. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα έχουμε εθνικές, θρησκευτικές και οικογενειακές γιορτές, στις οποίες τιμάμε τους αγίους, τους εθνικούς ήρωες και τα ιστορικά γεγονότα, κάνοντας πανηγύρια με ποτό, φαγητό, μουσική, χορό και μικροπωλητές. Ο τρόπος αυτός μοιάζει πάρα πολύ με τον τρόπο που διασκέδαζαν οι παππούδες μας. Πανηγύρια και γιορτές, εξακολουθούν να γίνονται και αποτελούν τρόπο διασκέδασης, όχι μόνο για τους μεγαλύτερους, αλλά και για τους νεότερους.