Ο Χριστιανισμός γίνεται επίσημη θρησκεία - Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 8ο (όγδοο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Χριστιανισμός γίνεται επίσημη θρησκεία", θα μάθουμε για την εξάπλωση και τελικά την επικράτηση του Χριστιανισμού σε όλη την βυζαντινή αυτοκρατορία. Συγκεκριμένα θα δούμε για τα μέτρα που έλαβε ο Κωνσταντίνος, ώστε να βοηθήσει στην εξάπλωση της νέας θρησκείας και την προσπάθεια του Ιουλιανού να επαναφέρει την παλαιά. Τέλος, θα μιλήσουμε για τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, που κήρυξε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών.

1. Πώς κρίνετε τη στάση του Ιουλιανού και του Θεοδόσιου στα θρησκευτικά ζητήματα της εποχής;
Ο Ιουλιανός και ο Θεοδόσιος ήταν δύο αυτοκράτορες με αντίθετες θρησκευτικές απόψεις αλλά το ίδιο φανατισμένοι. Παραβίασαν το διάταγμα της ανεξιθρησκίας και προσπάθησαν να αλλάξουν το θρήσκευμα με απόλυτο τρόπο, άδικο προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα:
• Ο Ιουλιανός, έχοντας σπουδάσει αρχαία ελληνική φιλοσοφία στην Αθήνα και την
Αντιόχεια, θαύμαζε τον ελληνικό πολιτισμό, τους ολύμπιους θεούς και τη λατρεία τους. Γι' αυτό, όταν έγινε αυτοκράτορας, προσπάθησε να επαναφέρει τη λατρεία της παλαιάς θρησκείας και να περιορίσει τη χριστιανική.
• Ο Θεοδόσιος, κήρυξε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία και πήρε αυστηρά μέτρα κατά της θρησκείας των εθνικών. Έκλεισε τους αρχαίους ναούς, απαγόρευσε τη λατρεία των αρχαίων θεών και όρισε, με νόμο, βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες. Κατάργησε τους Ολυμπιακούς αγώνες (392 μ.Χ.), τα Ελευσίνια μυστήρια κι έκλεισε το Μαντείο των Δελφών. Ανέχτηκε την καταστροφή και τη λεηλασία αρχαίων ναών, μνημείων και έργων τέχνης από φανατικούς χριστιανούς.

2. Υπάρχει σήμερα θρησκευτική ελευθερία;
Σήμερα, μετά από αιώνες διωγμών, φανατισμού και περιορισμών, σε όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες έχει καθιερωθεί η θρησκευτική ελευθερία. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να λατρεύουν όποιον θεό θέλουν, με σεβασμό πάντα προς τον συνάνθρωπο, χωρίς να προσβάλουν τις απόψεις των άλλων.
Σε κάθε κανόνα όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπάρχουν δυστυχώς κάποιες κοινωνίες, όπως η Σαουδική Αραβία, που έχουν πολύ αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους, και οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να λατρέψουν όποια θρησκεία θέλουν.  


Ο Χριστιανισμός γίνεται επίσημη θρησκεία - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο) - Λύσεις ασκήσεων


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας.

1. Οι ενέργειές του Θεοδόσιου και του Ιουλιανού ήταν σύμφωνες με το πνεύμα του διατάγματος της ανεξιθρησκίας; Δικαιολογήστε την άποψή σας.
Το διάταγμα των Μεδιολάνων, παρείχε σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Επέτρεπε στους ανθρώπους να λατρεύουν όποιο Θεό θέλουν, χωρίς διωγμούς. Ο Θεοδόσιος και ο Ιουλιανός, παρά το γεγονός πως είχαν διαφορετική θρησκεία, ήταν και οι δύο φανατισμένοι. Προσπάθησαν να επιβάλουν την δικιά τους άποψη, απαγορεύοντας την λατρεία της άλλης θρησκείας, πράγμα που είναι τελείως αντίθετο με το πνεύμα του διατάγματος. Θα έπρεπε να σεβαστούν τους υπηκόους τους και να τους επιτρέψουν να λατρεύουν ελεύθερα τον Θεό τους.

2. Οι χριστιανοί ονόμασαν τον Ιουλιανό «Παραβάτη» και τον Θεοδόσιο «Μέγα». Δικαιολογούνται αυτοί οι χαρακτηρισμοί από τις ενέργειές τους;
Θα ήταν λάθος εάν λέγαμε πως οι χριστιανοί έδωσαν αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Ο χριστιανισμός βασίζεται στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει βίαιες πράξεις. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αποδόθηκαν από φανατισμένους χριστιανούς, οι οποίοι οτιδήποτε πέρα από τον χριστιανισμό το θεωρούσαν απειλή. Έτσι ονόμασαν «παραβάτη» τον Ιουλιανό, επειδή προσπάθησε να επαναφέρει την παλαιά θρησκεία, ενώ τον Θεοδόσιο, που πήρε τόσο σκληρά μέτρα, καταστρέφοντας ναούς και αγάλματα, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τον ονόμασαν «Μέγα».

3. Βάλτε Χ στην κατάλληλη στήλη. Μετά τη συμπλήρωση του πίνακα, κρίνετε τις ενέργειες καθενός και δικαιολογήστε την άποψή σας.
Ο Χριστιανισμός γίνεται επίσημη θρησκεία - Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

4.
Διαβάστε την επιστολή-πηγή 4.α. του φιλόσοφου Λιβάνιου, παρατηρήστε την εικόνα 4 του μαθήματος καθώς και εκείνη των φυλακισμένων χριστιανών του μαθήματος 5 και:
Συζητήστε για τις περιπτώσεις θρησκευτικού φανατισμού που υπάρχουν στην εποχή μας και έχετε πληροφορηθεί από τα μέσα ενημέρωσης.
Αναζητήστε τις πιθανές αιτίες και εκτιμήστε τις συνέπειες που έχουν για τις χώρες
στις οποίες συμβαίνουν.

Προτείνετε τρόπο ειρηνικής επίλυσης αυτών των διαφορών, με μια λέξη και δικαιολογήστε την πρότασή σας.Δυστυχώς, όπως τότε έτσι και τώρα, ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινωνία μας. Τα ΜΜΕ μας ενημερώνουν συχνά για φανατικούς, από όλες τις θρησκείες, που βλάπτουν, απειλούν ή καταστρέφουν στο όνομα του Θεού τους. Παράδειγμα είναι αρκετοί μουσουλμάνοι που κάνουν βομβιστικές επιθέσεις.
Ο φανατισμός έχει τις ρίζες του στην έλλειψη μόρφωσης. Όταν τα παιδιά δεν διαβάζουν και δεν μαθαίνουν, είναι πολύ εύκολο να τα πλησιάσουν θρησκευτικές ομάδες, να εκμεταλλευτούν την έλλειψη γνώσης και να κοροϊδέψουν αυτά τα παιδιά. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα κείμενα κάθε θρησκείας, καλύτερα από τους απλούς πιστούς και αλλάζοντας λίγο τα λεγόμενα προς όφελός τους, αποπλανούν τους ανθρώπους και τους φανατίζουν.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η μόρφωση. Όλοι οι άνθρωποι πιστεύουμε σε μία θρησκεία. Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να μελετάμε αυτό το οποίο πιστεύουμε, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να σκεφτόμαστε και να μην δεχόμαστε όποιο ψέμα μας πουν. Επιπλέον, όταν μορφωνόμαστε, διαβάζουμε τα μαθήματά μας και μελετάμε, κάνουμε πιο όμορφη την ψυχή μας. Μαθαίνουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας, χωρίς να φοβόμαστε το διαφορετικό. Εάν καταφέρουμε να μορφώσουμε την κοινωνία, ο φανατισμός θα πάψει να υπάρχει, καθώς οι άνθρωποι θα καταλάβουν πως δεν χρειάζεται να βλάψουμε κανέναν, η βία δεν είναι ποτέ λύση και πως πρέπει να προχωράμε με πυξίδα τον σεβασμό και την αγάπη. Έτσι η κοινωνία μας θα προχωρήσει ειρηνικά.