Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 15ο (δέκατο πέμπτο) κεφάλαιο, της 3.1 ενότητας του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας" θα μάθουμε για το Περσικό κράτος, τις ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας και για την Ιωνική εξέγερση, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Μιλήτου.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Για ποιους λόγους οι Έλληνες της Μ. Ασίας επαναστάτησαν;
Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας δεν είχαν δικό τους κράτος. Όπως ήταν διαιρεμένες, είχαν χάσει την ελευθερία τους και δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε εμπόριο. Η κατάσταση γινόταν συνεχώς πιο άσχημη και έτσι αποφάσισαν να εξεγερθούν, ώστε να αποκτήσουν την ελευθερία τους και να ζήσουν σαν άνθρωποι.

2. Γιατί νομίζεις ότι οι Πέρσες κατέστρεψαν τη Μίλητο; Τι ήθελαν να δείξουν μ' αυτή τους την ενέργεια;
Οι Πέρσες λεηλάτησαν και κατέστρεψαν την Μίλητο, γιατί είχε πάρει πάνω της μεγάλο μέρος του αγώνα εναντίον τους. Με αυτήν τους την ενέργεια οι Πέρσες, θέλησαν να τιμωρήσουν τους κατοίκους της Μιλήτου για τη βοήθειά τους στην Ιωνική επανάσταση και παράλληλα να δείξουν ότι αυτήν την τύχη θα έχει και όποιος άλλος επαναστατήσει εναντίον τους.

Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)



Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να συμπληρώσεις την ακροστιχίδα του μεγάλου βασιλιά.
Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Να συμπληρώσεις τις προτάσεις χρησιμοποιώντας τις λέξεις που βρίσκονται μέσα στην παρένθεση:
Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

3. Θυμάσαι πώς μεγάλωναν τα παιδιά στη Σπάρτη; Να διαβάσεις το παράθεμα 3 στο βιβλίο σου και να βρεις όμοια στοιχεία στην ανατροφή των παιδιών στη Σπάρτη και την Περσία.
Στην Περσία, η ανατροφή των παιδιών παρουσίαζε κοινά στοιχεία με των παιδιών στη Σπάρτη. Ζούσαν απλά και σκληραγωγούνταν ώστε να αντέχουν στην πείνα και την δίψα. Τους μάθαιναν να πειθαρχούν στους άρχοντες και να σέβονται τους νόμους. Τέλος όπως στην Σπάρτη, έτσι και στην Περσία τα παιδιά από μικρά εκπαιδεύονταν στην τέχνη του πολέμου.