Αιτίες και αφορμές του πολέμου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 25ο (εικοστό πέμπτο) κεφάλαιο, στην Γ.3 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Αιτίες και αφορμές του πολέμου", θα μάθουμε τους λόγους που οδήγησαν τις δύο
μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, σε σύγκρουση. Ποια ήταν τα αίτια και η αφορμή του Πελοποννησιακού πολέμου, για την τελευταία προσπάθεια συμβιβασμού και την αρχή των εχθροπραξιών.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Μπορείς να εξηγήσεις τι εννοούσε με τα λόγια του ο Μελήσιππος;
Ο Μελήσιππος, αφού απέτυχε να συμβιβάσει την Αθήνα και την Σπάρτη, είπε τα εξής λόγια: «αυτή η ημέρα θα γίνει αρχή μεγάλης συμφοράς για τους Έλληνες» (ἥδε ἡ ἡμέρα τοῖς Ἕλλησι μεγάλων κακῶν ἄρξει). Με τη φράση αυτή, που αποδείχθηκε προφητική, εννοούσε ότι εκείνη την ημέρα, θα άρχιζε ένας εμφύλιος πόλεμος, που θα προκαλούσε τρομερές καταστροφές και θα σκοτώνονταν πάρα πολλοί άνθρωποι.

2. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, αυτός ο εμφύλιος πόλεμος θα διαρκούσε πολύ;
Ο Πελοποννησιακός πόλεμος ήταν φανερό ότι θα διαρκούσε πολύ, καθώς μάχονταν οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές συμμαχίες μεταξύ τους. Η διαμάχη γινόταν για το ποια θα επικρατούσε στον Ελληνικό κόσμο, έτσι καμία από τις δύο δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Αιτίες και αφορμές του πολέμου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Η ακροστιχίδα της συμμαχίας που ήταν αντίπαλη με την Αθηναϊκή.
Αιτίες και αφορμές του πολέμου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Ποια κατά τη γνώμη σου μπορεί να είναι τα αποτελέσματα ενός εμφυλίου πολέμου; Μπορείς να αναφέρεις τουλάχιστον τρία;
Ο εμφύλιος πόλεμος είναι μία από τις μεγαλύτερες συμφορές που μπορεί να βρει μια χώρα! Κατά την διάρκεια του πολέμου, σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι. Πόλεις και χωριά καταστρέφονται και οι άνθρωποι μένουν χωρίς σπίτια. Επιπλέον, σταματάει να αναπτύσσετε κάθε μορφή τέχνης και τα παιδιά μένουν χωρίς σχολεία και δασκάλους.

3. Να χρωματίσεις με κόκκινο χρώμα την πρόταση που φανερώνει την αιτία του Πελοποννησιακού πολέμου και με πράσινο την αφορμή.
Αιτίες και αφορμές του πολέμου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»