Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 26ο (εικοστό έκτο) κεφάλαιο, στην Γ.3 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου", θα μάθουμε για την αρχή του πολέμου, τον θάνατο του Περικλή και την Νίκιεια συνθήκη ειρήνης. Στην συνέχεια για την εκστρατεία του Αλκιβιάδη στην Σικελία και την ήττα των Αθηναίων. Τέλος θα μάθουμε για την λήξη του πολέμου και την συνθήκη ειρήνης που αναγκάστηκαν να υπογράψουν.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Πώς φαντάζεσαι ότι ένιωθαν οι Αθηναίοι κλεισμένοι για αρκετό καιρό στα Μακρά τείχη;
Είναι σίγουρο ότι οι Αθηναίοι, κλεισμένοι τόσο καιρό μέσα στα τείχη, θα ένιωθαν πολύ άσχημα! Επίσης, θα ένιωθαν αβοήθητοι, απογοητευμένοι και θα είχαν μεγάλη αγωνία για το ποια θα ήταν η τύχη τους. Είναι σίγουρο ότι θα στεναχωριόντουσαν για τα σπίτια και τις περιουσίες τους, που θα κατέστρεφαν και θα λεηλατούσαν οι Σπαρτιάτες. Όλες αυτές οι σκέψεις, σίγουρα θα τους πλήγωναν πολύ, γιατί δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τα εμποδίσουν.

2. Πώς κρίνεις το γεγονός ότι οι Σπαρτιάτες ζήτησαν χρήματα από τους Πέρσες για να ενισχύσουν το ναυτικό τους;
Η πράξη αυτή των Σπαρτιατών, δείχνει πόσο πολύ μισούσαν τους Αθηναίους, που δεν τους ενδιέφερε από ποιον θα ζητήσουν βοήθεια. Ήθελαν τόσο πολύ να τους κερδίσουν, που δεν λογάριαζαν τίποτα, ούτε καν το γεγονός ότι το να ζητήσουν βοήθεια από τους Πέρσες, ήταν ένα τεράστιο λάθος, καθώς οι Πέρσες ήταν από τους παλαιότερους εχθρούς της Ελλάδας.

Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να βάλεις τις προτάσεις στη σωστή σειρά. Ύστερα να διηγηθείς τα γεγονότα που έγιναν στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου.
Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Πόσα χρόνια κράτησε ο Πελοποννησιακός πόλεμος; Γιατί κράτησε τόσο πολύ;
Ο πόλεμος κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια, γιατί η Αθήνα και η Σπάρτη ήταν οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής. Είχαν και οι δύο τη βοήθεια συμμάχων και πολεμούσαν προσπαθώντας να γίνουν οι κυρίαρχοι στον Ελληνικό κόσμο. Έτσι, ήταν σίγουρο ότι ο πόλεμος θα τελείωνε μόνο αν ο ένας από τους δύο καταστρεφόταν εντελώς, πράγμα πολύ δύσκολο!

3. Να βάλεις ένα Σ για το σωστό και ένα Λ για το λάθος.
Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»