Το πολίτευμα και η κοινωνία της Αθήνας στα χρόνια του Περικλή - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 21ο (εικοστό πρώτο) κεφάλαιο, στην Γ.2 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Το πολίτευμα και η κοινωνία της Αθήνας στα χρόνια του Περικλή" θα μάθουμε για τον
Περικλή και την προσωπικότητά του, για την εκκλησία του δήμου και ποιοι συμμετείχαν και για τους δέκα στρατηγούς. Επίσης για τους Αθηναίους πολίτες και τις κατηγορίες που χωρίζονταν και ειδικότερα για τους μέτοικους και τους δούλους.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Τι πολίτευμα είχε η Αθήνα στα χρόνια του Περικλή;
Το πολίτευμα στα χρόνια του Περικλή ήταν δημοκρατικό και η εξουσία βρισκόταν στα χέρια του λαού. Οι αποφάσεις για τα σοβαρά θέματα της πόλης παίρνονταν στην εκκλησία του δήμου, όπου συμμετείχαν όλοι οι ελεύθεροι πολίτες της Αθήνας.

2. Γιατί νομίζεις ότι η ζωή των δούλων ήταν καλύτερη στην Αθήνα από ό,τι στις άλλες πόλεις;
Η ζωή των δούλων ήταν πολύ καλύτερη στην Αθήνα από ό,τι στις άλλες πόλεις. Αυτό γινόταν γιατί οι Αθηναίοι ήταν πολιτισμένοι και μορφωμένοι και φερόντουσαν στους δούλους πολύ πιο ανθρώπινα από ότι στις άλλες πόλεις. Πολλοί δούλοι εργάζονταν ως αστυνομικοί, λογιστές και παιδαγωγοί.

Το πολίτευμα και η κοινωνία της Αθήνας στα χρόνια του Περικλή - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να τοποθετήσεις τις κατηγορίες των κατοίκων της Αττικής στην πυραμίδα, βάζοντας στην κορυφή αυτούς που είχαν τα περισσότερα δικαιώματα.
Το πολίτευμα και η κοινωνία της Αθήνας στα χρόνια του Περικλή - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Η εικόνα δείχνει μια κλεψύδρα που λειτουργεί με νερό. Τη χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι για να μετράνε τον χρόνο αυτών που μιλούσαν. Έχεις δει κλεψύδρα; Με ποια άλλα υλικά μπορεί να λειτουργεί; Σήμερα πως μετρούν τον χρόνο αυτών που μιλούν (π.χ. στη Βουλή);
Έχω δει την κλεψύδρα που έχει η αδερφή μου πάνω στο γραφείο της. Οι κλεψύδρες εκτός από νερό, λειτουργούν και με άμμο. Σήμερα για να μετρήσουμε τον χρόνο αυτών που μιλούν χρησιμοποιούμε χρονόμετρο.

3. Οι ξένοι στην αρχαία Αθήνα ονομάζονταν μέτοικοι. Σήμερα στην Ελλάδα ζουν πολλοί ξένοι (μετανάστες). Να διαβάσεις το παράθεμα 2 από το βιβλίο σου. Σε τι νομίζεις ότι διαφέρουν οι σημερινοί μετανάστες από τους μέτοικους;
Οι σημερινοί μετανάστες έχουν πάρα πολλές διαφορές από τους μέτοικους της αρχαίας Αθήνας. Αρχικά, οι σημερινοί μετανάστες δεν υπηρετούν στον ελληνικό στρατό όπως οι μέτοικοι. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πληρώνουν φόρους στο κράτος όπως οι αρχαίοι το μετοίκιο και τέλος, οι δουλειές που κάνουν είναι συνήθως χειρωνακτικές, σε αντίθεση με τους μέτοικους οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο.