Η καθημερινή ζωή και εκπαίδευση των Αθηναίων - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 22ο (εικοστό δεύτερο) κεφάλαιο, στην Γ.2 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η καθημερινή ζωή και εκπαίδευση των Αθηναίων" θα μάθουμε για τις ασχολίες των
Αθηναίων και πως περνούσαν τις ελεύθερες ώρες τους, για το πως ήταν τα σπίτια τους και τα φαγητά που έτρωγαν. Επίσης για την εκπαίδευση που έπαιρνα, για την θητεία των ανδρών στον στρατό αλλά και για την ζωή των γυναικών της Αθήνας.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Πώς περνούσαν τη μέρα τους οι άνδρες και πώς οι γυναίκες στην αρχαία Αθήνα;
Οι Αθηναίοι τις ελεύθερες ώρες τους τις περνούσαν στα γυμναστήρια ή στην αγορά, όπου συζητούσαν με τους συμπολίτες τους τα καθημερινά τους προβλήματα. Αντίθετα από τους άντρες, οι γυναίκες έβγαιναν από το σπίτι τους σε σπάνιες περιπτώσεις. Ασχολούνταν με το νοικοκυριό και φρόντιζαν την εμφάνιση και το ντύσιμό τους. Κάποιες μάλιστα είχαν πολλές υπηρέτριες για να τους κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.

2. Πώς μάθαιναν τα παιδιά γράμματα στην αρχαία Αθήνα;
Στην αρχαία Αθήνα δεν υπήρχαν δημόσια σχολεία. Η εκπαίδευση ήταν ιδιωτική και οι γονείς πλήρωναν τους δασκάλους. Όταν το παιδί γινόταν εφτά χρονών, το έστελναν με την συνοδεία ενός παιδαγωγού στον γραμματιστή και αυτός του μάθαινε γραφή, ανάγνωση και αριθμητική. Επίσης, το παιδί μάθαινε κιθάρα και λύρα από τον κιθαριστή. Ανώτερα σχολεία δεν υπήρχαν και ο κάθε νέος μπορούσε να μάθει πράγματα παρακολουθώντας συζητήσεις στην Αγορά και σε άλλα μέρη.
 

Η καθημερινή ζωή και εκπαίδευση των Αθηναίων - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να παρατηρήσεις τις παραστάσεις των αγγείων και να γράψεις ποια είναι τα επαγγέλματα των ανθρώπων που φαίνονται σ' αυτές.
Η καθημερινή ζωή και εκπαίδευση των Αθηναίων - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Κάνε τη σωστή αντιστοίχηση.
Η καθημερινή ζωή και εκπαίδευση των Αθηναίων - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Η σημερινή γυναίκα μοιάζει και με τις δύο. Είναι ελεύθερη να μορφώνεται, να δουλεύει, να φροντίζει τον εαυτό της και να γυμνάζεται. Επίσης, κατάφερε να αποκτήσει ίσα δικαιώματα με τους άντρες.

3. Στην αγορά της Αρχαίας Αθήνας υπήρχαν τα καταστήματα και τα δημόσια κτίρια. Εκεί σύχναζαν οι Αθηναίοι πολίτες τόσο για να ψωνίσουν όσο και για να συζητήσουν. Στην αγορά πηγαίνουμε κι εμείς σήμερα. Ποιο μέρος του τόπου που ζούμε ονομάζεται έτσι; Για ποιους λόγους το επισκεπτόμαστε;
Εμείς αγορά ονομάζουμε το κέντρο της Πάτρας, που είναι το μέρος με τα πιο πολλά καταστήματα. Εκεί πηγαίνουμε όταν θέλουμε να αγοράσουμε διάφορα πράγματα όπως φαγητό, ρούχα κ.λ.π.. Επίσης, πολλές φορές πηγαίνουμε για να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς, να πιούμε μία σοκολάτα, να φάμε ή απλά να κάνουμε μία βόλτα.