Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 20ο (εικοστό) κεφάλαιο, στην Γ.2 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη" θα μάθουμε για την απόφαση των Ελλήνων να επιτεθούν στους Πέρσες. Επίσης για την πρώτη Αθηναϊκή συμμαχία που δημιουργήθηκε όταν σταμάτησε η επίθεση των Ελλήνων, για τις συγκρούσεις Ελλήνων και Περσών μέχρι να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης, και τέλος για την ηγεμονία της Αθήνας και την αντίδραση της Σπάρτης.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί νομίζεις ότι οι Αθηναίοι που διαχειρίζονται το ταμείο της Συμμαχίας ονομάστηκαν ελληνοταμίες;
Οι Αθηναίοι ονομάστηκαν Ελληνοταμίες, επειδή ήθελαν να φανεί ο Ελληνικός χαρακτήρας της συμμαχίας. Επίσης, είναι πιθανό να ήταν μια προσπάθεια να νιώσουν οι Έλληνες μέλη της ίδιας ομάδας.

2. Η πόλη που ζεις ή από όπου κατάγεσαι ανήκε στην Α΄Αθηναϊκή συμμαχία; Γνωρίζεις περισσότερα πράγματα για την πόλη σου στα αρχαία χρόνια;
Η πόλη που μένω είναι η Πάτρα και δεν είχε πάρει μέρος στην Α' Αθηναϊκή συμμαχία. Η Πάτρα είχε κρατήσει ουδέτερη στάση στα γεγονότα εκείνης της εποχής.
* Σημείωση: Μπορούμε να δούμε τις πόλεις που συμμετείχαν στην Α' Αθηναϊκή συμμαχία, στον χάρτη που βρίσκεται στην σελίδα 63 του βιβλίου της Ιστορίας μας.
 

Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να αντιστοιχίσεις:
Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Πολλές πόλεις της Ελλάδας ίδρυσαν την Αθηναϊκή συμμαχία. Τι ήθελαν να καταφέρουν με αυτόν τον τρόπο; Ποιοι είναι οι λόγοι που τα κράτη σήμερα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους;
Η Αθηναϊκή συμμαχία ιδρύθηκε από τις πόλεις που φοβούνταν περισσότερο τους Πέρσες, με σκοπό να προστατευτούν από αυτούς.
Ακόμα και σήμερα, τα κράτη συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, προκειμένου να προστατευτούν από εχθρικές εισβολές ή για να αντιμετωπίσουν άλλα μεγάλα προβλήματα, κυρίως οικονομικά.

3. Να συμπληρώσεις τον πίνακα, βάζοντας ένα Χ όπου ταιριάζει. Στη συνέχεια να γράψεις μια πρόταση που να εξηγεί τι είναι η κάθε έννοια.
Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

Στη συμμαχία όλα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και συμμετέχουν όλοι στις αποφάσεις που παίρνονται με ψηφοφορία.
Στην ηγεμονία παρόλο που συμμετέχουν πολλές πόλεις-κράτη, αποφασίζει μόνο ένα κράτος, αυτό που είναι το πιο ισχυρό και οι άλλοι απλώς ακολουθούν.