Στον Άδη, στις Σειρήνες, στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα
Στο τρίτο μάθημα, του έκτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Στον Άδη, στις Σειρήνες, στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη", θα μάθουμε για τις τρεις επόμενες περιπέτειες που έζησαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του. Δηλαδή για το ταξίδι τους μέχρι την άκρη του ωκεανού, για το πέρασμά τους από το νησί των Σειρήνων και τέλος από το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί ο Οδυσσέας θέλησε να κατεβεί στον Άδη;
Ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Άδη, όπως τον είχε συμβουλέψει η μάγισσα Κίρκη, για να βρει τον μάντη Τειρεσία και να τον ρωτήσει με ποιον τρόπο θα  κατάφερνε να γυρίσει στην πατρίδα του.

2. Ποιο μάντη συναντά εκεί και τι του προφητεύει; (εικόνα 1).
Στον Άδη, στις Σειρήνες, στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα
Ο Οδυσσέας συνάντησε τον μάντη Τειρεσία, που του είπε πως ο Ποσειδώνας τον τιμωρεί, επειδή τύφλωσε τον γιο του τον Πολύφημο και του προφήτεψε πως, αν αυτός και οι σύντροφοί του, όταν θα έφθαναν στο νησί του Ήλιου δεν πείραζαν τα βόδια του θεού που υπήρχαν εκεί, τότε θα κατάφερναν να φτάσουν κάποια μέρα στην Ιθάκη.

3. Με ποιο τρόπο σώζει ο Οδυσσέας τους συντρόφους του από τις Σειρήνες;
Ο Οδυσσέας, για να σώσει τους συντρόφους του από τις Σειρήνες, βούλωσε όπως τον είχε συμβουλέψει η Κίρκη, με κερί τ’ αυτιά των συντρόφων του, για να μην ακούσουν τίποτε, και τους διέταξε να δέσουνε τον ίδιο σφιχτά, στο κατάρτι του καραβιού του.

Στον Άδη, στις Σειρήνες, στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Ποιους άλλους ήρωες γνωρίζεις που κατέβηκαν ζωντανοί στον Άδη και με ποιο σκοπό;
Έχουμε μάθει ότι άλλοι δύο ήρωες έχουν κατέβει ζωντανοί στον Άδη. Ο ένας ήταν ο Ορφέας, που κατέβηκε για να φέρει πίσω την γυναίκα του την Ευρυδίκη και ο άλλος ήταν ο Ηρακλής, που πήγε να φέρει την Άλκηστη, που ήταν γυναίκα του φίλου του του Άδμητου.

2. Γράφω με δικά μου λόγια την προφητεία του μάντη Τειρεσία.
«Ο Ποσειδώνας είναι πολύ θυμωμένος, γιατί τύφλωσες τον γιο του, τον Κύκλωπα Πολύφημο. Αν όμως, όταν θα πάτε στο νησί του θεού Ήλιου,  δεν πειράξετε τα βόδια του, τελικά θα καταφέρετε να φτάσετε μια μέρα στην Ιθάκη».

3. Τι εννοούμε σήμερα, όταν λέμε τη φράση από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη;
Υπογραμμίζω τη σωστή απάντηση.
α) Από τη μία συμφορά στην άλλη. <=
β) Από τη μία πόλη στην άλλη.
γ) Από τη μία περιπέτεια στην άλλη.


Στον Άδη, στις Σειρήνες, στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα