Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής
Στο έκτο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο " Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων " θα μάθουμε για τον δωδέκατο άθλο του Ηρακλή που ήταν να αιχμαλωτίσει τον Κέρβερο που φύλαγε της πύλες του κάτω κόσμου και να τον πάει στον Ευρυσθέα και για τον ενδέκατο άθλο που ήταν να μαζέψει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Τι ήταν ο Κέρβερος; Να τον περιγράψεις παρατηρώντας με προσοχή την εικόνα 1. Σήμερα, όταν λέμε κάποιον «κέρβερο», τι εννοούμε;
Ο Κέρβερος ήταν ένα τεράστιο σκυλί με ένα σώμα,τρία κεφάλια και πολλά φίδια. Όταν σήμερα λέμε κάποιον κέρβερο, εννοούμε πως είναι ένας πολύ καλός φύλακας.  

2. Διαβάζω το κείμενο 2 και απαντώ. Ποιοι βοήθησαν τον Ηρακλή να πιάσει τον Κέρβερο;
Τον Ηρακλή τον βοήθησαν δύο θεοί. Ο Ερμής, και η γλαυκομάτα κόρη δηλαδή η Αθηνά.

3. Διαβάζω το κείμενο 4 και παρατηρώ την εικόνα 3. Ποια από τις δυο αυτές πηγές συμφωνεί με όσα έμαθες στο σημερινό μάθημα;
Η εικόνα συμφωνεί με το σημερινό μάθημα και όχι η πηγή, γιατί δεν πήγε ο ίδιος ο Ηρακλής να πάρει τα μήλα, αλλά έστειλε τον Άτλαντα.

 Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Σήμερα υπάρχουν κάποια φρούτα που το όνομά τους να σου θυμίζει τον κήπο των Εσπερίδων;
Τα φρούτα που μου θυμίζουν τον κήπο το Εσπερίδων είναι τα Εσπεριδοειδή, για παράδειγμα τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

2. Γράφω έναν μικρό διάλογο ανάμεσα στον Ηρακλή και στον Άτλαντα, όπως τον φαντάζομαι.
Ηρακλής: Μπορείς να μπεις στον κήπο και να μου φέρεις λίγα μήλα;
Άτλαντας: Βεβαίως, αν όμως κρατήσεις λίγο τον ουρανό για μένα.

3. Ο κήπος των Εσπερίδων βρισκόταν κοντά στο σημερινό Γιβραλτάρ. Παρατηρώ τον χάρτη και απαντώ. Γιατί στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι στο Γιβραλτάρ βρισκόταν το τέλος του κόσμου; Σήμερα τι ξέρουμε;
Τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν πως στο Γιβραλτάρ ήταν το τέλος του κόσμου, γιατί μετά από εκεί έβλεπαν μόνο θάλασσα και δεν ήξεραν πως πολύ μακρυά υπήρχε κι άλλη ήπειρος, η Αμερική.
Σήμερα ξέρουμε πως η γη είναι στρογγυλή, πως μετά το Γιβραλτάρ ο κόσμος συνεχίζεται και πως εκεί ενώνονται δύο θάλασσες, η Μεσόγειος με τον Ατλαντικό ωκεανό.

4. Μπορείς να αναφέρεις ένα παράδειγμα το οποίο να αποδεικνύει τις πληροφορίες που μας δίνει η παρακάτω πηγή; Θα σε βοηθήσει το κείμενο 5.
 Ο Ηρακλής σκότωσε τον κακό βασιλιά της Αιγύπτου, τον Βούσιρη, ο οποίος θυσίαζε στους θεούς όποιον ξένο ερχόταν στην χώρα του.


Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής