Στο πέμπτο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο " Κι άλλοι άθλοι " θα μάθουμε για τον έβδομο άθλο που ήταν να πιάσει τον άγριο ταύρο της Κρήτης και να τον πάει ζωντανό στον Ευρυσθέα, για τον όγδοο άθλο του που ήταν η αρπαγή των αλόγων του Διομήδη, τον ένατο άθλο που ήταν να φέρει στην κόρη του Ευρυσθέα την ζώνη της Ιππολύτης, βασίλισσας των Αμαζόνων και τον δέκατο άθλο που ήταν να φέρει τα βόδια του Γηρυόνη.
Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.
Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δυο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:
1. Πώς ήρθε ο Ηρακλής από την Κρήτη στις Μυκήνες; Θυμάσαι κάτι παρόμοιο από τα
προηγούμενα μαθήματα;
Ο Ηρακλής αφού έπιασε τον ταύρο, επέστρεψε στις Μυκήνες ανεβασμένος στην ράχη του. Όπως μάθαμε στο μάθημα για τους θεούς του Ολύμπου, ο Δίας μετέφερε την Ευρώπη στην Κρήτη με έναν ταύρο, όπως έκανε ο Ηρακλής.
2. Πώς έφτασε ο Ηρακλής στη χώρα του Γηρυόνη; Θα σε βοηθήσει το κείμενο 7.
Ο Ηρακλής όταν έφτασε στο σημείο που ενώνονται η Ευρώπη με την Αφρική, ζήτησε από τον Ήλιο να του δανείσει το χρυσό κύπελλο που χρησιμοποιούσε για να φέρει το φως της μέρας. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα στο κύπελλο, έφτασε στη χώρα του Γηρυόνη.
Κι άλλοι άθλοι - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)
Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:
1. Παρατηρώ την εικόνα 2. Από πού φαίνεται ότι τα άλογα του Διομήδη ήταν ανθρωποφάγα;
Κοιτάζοντας την εικόνα 2 καταλαβαίνουμε ότι τα άλογα ήταν ανθρωποφάγα επειδή από το στόμα του αλόγου φαίνεται να υπάρχει ένας άνθρωπος.
2. Παρατηρώ τις εικόνες και καταγράφω στον παρακάτω πίνακα τα όπλα που χρησιμοποιούν οι Αμαζόνες και ο Γηρυόνης.
Αμαζόνες: Δόρυ, Ασπίδα, Σπαθί, Περικεφαλαία.
Γηρυόνης: Δόρυ, Ασπίδα, Περικεφαλαία.
3. Διαβάζω το κείμενο 3 και απαντώ. Με ποιο τρόπο έσωσε ο Ηρακλής την Άλκηστη; Τι δείχνει η νίκη του αυτή;
Ο Ηρακλής πρόλαβε τον Χάροντα στην είσοδο του Άδη, καθώς πήγαινε στη Θράκη, και πάλεψε μαζί του. Αφού τον νίκησε έφερε την Άλκηστη πίσω στο παλάτι του Άδμητου. Αυτή η νίκη μας δείχνει πως ο Ηρακλής είναι πιο δυνατός ακόμα και από τον ίδιο τον Χάροντα και είναι γενναίος γιατί δεν φοβήθηκε καθόλου.
0 Σχόλια