Το τέλος του Ηρακλή - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής
Στο έβδομο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Το τέλος του Ηρακλή" θα μάθουμε για το άδοξο τέλος της ζωής, του Ηρακλή.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Ποιο ήταν το τέλος του Ηρακλή; Πώς φαντάζεσαι ότι τον υποδέχτηκαν οι θεοί στον Όλυμπο;
Ο Ηρακλής, χωρίς να το ξέρει, φόρεσε τον δηλητηριασμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα, που του έδωσε η γυναίκα του η Δηιάνειρα, πιστεύοντας ότι θα την αγαπάει για πάντα. Αμέσως άρχισε να πονάει πάρα πολύ και ο χιτώνας δεν έβγαινε, είχε κολλήσει επάνω του.
Καταλαβαίνοντας ότι είχε έρθει το τέλος του, ανέβηκε στο βουνό Οίτη και αφού μάζεψε ένα σωρό με ξύλα, ξάπλωσε πάνω και ζήτησε να ανάψουν φωτιά.
Ο Φιλοκτήτης ήταν ο μόνος που δέχτηκε να ανάψει τη φωτιά και τότε ένα σύννεφο πήρε τον Ηρακλή και τον ανέβασε στον Όλυμπο.
Στον Όλυμπο, οι θεοί τον υποδέχτηκαν με χαρά, γιατί τον θαύμαζαν για τις πολλές αρετές και την καλοσύνη του.

2. Διαβάζω το κείμενο 3 και απαντώ. Πώς ο Ηρακλής συμφιλιώθηκε με την Ήρα;
Όταν ο Ηρακλής ανέβηκε στον Όλυμπο, συμφιλιώθηκε με την Ήρα, γιατί κι αυτή είχε καταλάβει πόσο άξιος και καλός ήταν, αφού είχε βγει νικητής σε τόσες δοκιμασίες που τον είχε βάλει. Μάλιστα πρέπει να τον εκτιμούσε πολύ, αφού του έδωσε για γυναίκα του την κόρη της Ήβη.

3. Παρατηρώ με προσοχή τον χάρτη με τις περιοχές απ’ όπου πέρασε ο Ηρακλής. Τι συμπεραίνω;
Ο Ηρακλής πέρασε από πάρα πολλά μέρη και πόλεις στην Πελοπόννησο, κάνοντας τους άθλους, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο.
Έτσι συμπεραίνουμε ότι πρέπει να είχε γίνει διάσημος, και η φήμη και οι άθλοι του πρέπει να είχαν γίνει γνωστοί σε όλο τον κόσμο.



Το τέλος του Ηρακλή - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Τι θα ήθελες να κάνει για σένα ο Ηρακλής; Τι θα ήθελες να κάνει για το καλό όλων των ανθρώπων;
Για μένα, θα ήθελα να βοηθήσει για να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο σχολείο, που να έχει πολλά παιχνίδια στην αυλή, για να παίζω με τις φίλες μου.

Για όλους τους ανθρώπους, θα ήθελα να πιάσει όλους τους κακούς και να τους κλείσει στη φυλακή, για να μην φοβούνται οι άνθρωποι να κάνουν βόλτες στους δρόμους.

2. Ποιος είναι ο δικός σου ήρωας; Να τον περιγράψεις και να πεις σε τι θα ήθελες να του μοιάσεις.
Ο δικός μου αγαπημένος ήρωας είναι ο Οδυσσέας, γιατί είναι όμορφος και πολύ δυνατός. Θα ήθελα να είμαι σαν αυτόν, να ταξιδεύω στον κόσμο και να νικάω τους κακούς.

3. Γιατί πολλοί βασιλιάδες έκοψαν νομίσματα και έφτιαξαν αγάλματα που τους παρίσταναν σαν τον Ηρακλή;
Επειδή οι βασιλιάδες ήθελαν να είναι δυνατοί και γενναίοι, σαν τον Ηρακλή και για να του μοιάσουν. Ένας από τους πιο γνωστούς βασιλιάδες που θαύμαζε τον Ηρακλή, ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος.

4. Γιατί νομίζεις ότι μια σύγχρονη βιομηχανία τσιμέντων έχει το όνομα «Ηρακλής»;
Η σύγχρονη βιομηχανία τσιμέντων έχει το όνομα Ηρακλής, γιατί θέλει να δείξει πως τα τσιμέντα της είναι πολύ δυνατά και γερά σαν τον ίδιο τον Ηρακλή.


Το τέλος του Ηρακλή - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής