Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής
Στο τέταρτο μάθημα του δεύτερου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο " Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία" θα μάθουμε για τον τρίτο άθλο του Ηρακλή που ήταν να πιάσει ζωντανό το ελάφι της Κερύνειας, τον έκτο άθλο που ήτανε να σκοτώσει με τα βέλη του τις Στυμφαλίδες όρνιθες, και τον πέμπτο άθλο του που ήταν να καθαρίσει τους πολύ βρόμικους στάβλους του Αυγεία.
Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Διαβάζω το κείμενο 2 και απαντώ. Με ποιο τρόπο ο Ηρακλής έπιασε το χρυσοκέρατο ελάφι;
Ο Ηρακλής κατάφερε να πιάσει το ελάφι χωρίς βία και κινδύνους, παρά μόνο με την εξυπνάδα του. 

2. Διαβάζουμε το κείμενο 5 και συζητάμε στην τάξη για τις προσπάθειες των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν τα νερά των ποταμών για το καλό τους.

3. Διαβάζω το κείμενο 7 και απαντώ. Ποια ήταν η σχέση του Ηρακλή με τους Ολυμπιακούς αγώνες; Ποιους άλλους αγώνες είδαμε ότι καθιέρωσε;
Ο Ηρακλής ήταν αυτός που διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, στην Ολυμπία, προς τιμή του πατέρα του του Δία, για να θυμούνται οι άνθρωποι την νίκη του κατά του Αυγεία. Μάλιστα ήταν αυτός που στεφάνωσε τους νικητές στους πρώτους αγώνες, και που όρισε να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, με την ελπίδα να καταφέρουν οι Έλληνες να γίνουν φίλοι μεταξύ τους. 
Εκτός από τους Ολυμπιακούς, ο Ηρακλής καθιέρωσε και τους αγώνες που ονομάστηκαν Νέμεα, οι οποίοι γίνονταν κάθε χρόνο στη Νεμέα, για να θυμούνται όλοι το κατόρθωμά του να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας.


Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Διαβάζω τις πηγές (κείμενο 3) και προσέχω τις πληροφορίες που μου δίνουν για τον
τρόπο που εξόντωσε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες.
Τι λέει η παράδοση : Η παράδοση λέει πως ο Ηρακλής σκότωσε της όρνιθες με το τόξο του.
Τι λέει ο Πείσανδρος: Ο Ηρακλής έδιωξε τα πουλιά χτυπώντας κρόταλα.
Συμφωνούν οι δύο πηγές; Όχι δεν συμφωνούν.

2. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Στυμφαλίδες όρνιθες ήταν κουνούπια από τα έλη της περιοχής, που προκαλούσαν πυρετούς και σκόρπιζαν τον θάνατο στους κατοίκους. Μήπως ο άθλος αυτός του Ηρακλή δείχνει τις προσπάθειες των ανθρώπων να αποξηράνουν τα έλη και να τα καθαρίσουν από τα κουνούπια; Το συζητάμε στην τάξη.

3. Παρατηρώ την εικόνα. Τι κρατάει ο Ηρακλής; Τι νομίζεις ότι σκέφτεται;
Δίπλα του είναι η θεά Αθηνά. Τι να του λέει άραγε;
Στην εικόνα που βλέπουμε δεν φαίνεται τι κρατάει ο Ηρακλής, αν και θα μπορούσε να είναι ένα φτυάρι ή κάποιο άλλο εργαλείο για να σκάψει τα αυλάκια. Νομίζω ότι σκέφτεται πως θα φέρει το νερό μέχρι τους στάβλους του Αυγεία. Η Αθηνά μάλλον του λέει που ακριβώς πρέπει να σκάψει.


Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής