Στο τρίτο κεφάλαιο, της πέμπτης ενότητας, του βιβλίου της Γλώσσας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Για το Πολυτεχνείο", θα μάθουμε για τη γιορτή του Πολυτεχνείου.

Πάμε να δούμε ποιες εργασίες και ασκήσεις έχει το βιβλίο και το τετράδιο εργασιών, και πώς θα τις λύσουμε.

1. Συζήτησε στην τάξη τη σημασία των λέξεων δικτατορία – δημοκρατία.
Δικτατορία σημαίνει ότι ένας ή λίγοι άνθρωποι έχουν την εξουσία και παίρνουν αποφάσεις για όλους, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Οι πολίτες από την άλλη, δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους και συχνά φοβούνται να μιλήσουν, όπως για παράδειγμα στην περίοδος της Χούντας στην Ελλάδα.

Δημοκρατία αντίθετα, σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις αποφάσεις για το πώς θα κυβερνάται η χώρα. Υπάρχει ελευθερία λόγου και σκέψης, και οι άνθρωποι διαλέγουν τους ηγέτες τους μέσω εκλογών. Σήμερα ζούμε σε μια τέτοια δημοκρατία, όπου μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας.

Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι λέξεις;
Η λέξη "δικτατορία" μας υπενθυμίζει πώς είναι η ζωή όταν χάνεται η ελευθερία, ενώ η λέξη "δημοκρατία" μας θυμίζει ότι πρέπει να την προστατεύουμε και να τη σεβόμαστε. Μας βοηθούν λοιπόν να καταλάβουμε γιατί οι αγώνες, όπως αυτοί του Πολυτεχνείου, ήταν τόσο σημαντικοί για την ιστορία μας.

2. Τι συνέβη τις μέρες από 14 έως 17 Νοεμβρίου 1973;
Τις μέρες από 14 έως 17 Νοεμβρίου 1973 έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εκείνες τις μέρες οι φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Πολυτεχνείο, διαμαρτυρόμενοι κατά της δικτατορίας που κυβερνούσε τη χώρα. Κατέλαβαν το κτίριο και ξεκίνησαν να οργανώνουν την αντίστασή τους. Έστησαν έναν ραδιοφωνικό σταθμό μέσα στο Πολυτεχνείο, από όπου καλούσαν τον λαό να συμμετάσχει στον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη. Πολλοί άνθρωποι, μαθητές, εργαζόμενοι και πολίτες, άρχισαν να συγκεντρώνονται για να στηρίξουν τους φοιτητές.  
Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να τους διαλύσουν, χρησιμοποιώντας βία, με αποκορύφωμα την νύχτα της 17ης Νοεμβρίου, όταν ένα τανκ έσπασε την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου. Φοιτητές και πολίτες τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι συνελήφθησαν!
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν κατάφερε να ρίξει τη δικτατορία αμέσως, έγινε όμως σύμβολο της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Η επέτειος του Πολυτεχνείου τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, ως ημέρα μνήμης και ελευθερίας.

3. Συζήτησε με τους γονείς σου για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Μπορούμε να ζητήσουμε απ' τους γονείς μας να μας εξιστορήσουν τα γεγονότα εκείνης της εποχής! Ίσως να τα θυμούνται οι ίδιοι (εάν είχαν γεννηθεί), διαφορετικά μπορεί να έχουν ακούσει ιστορίες και διηγήσεις απ' τους γονείς τους.