Οι ακροβάτες της θάλασσας - Γλώσσα Γ' Δημοτικού - by https://idaskalos.blogspot.gr
Στο τρίτο κεφάλαιο, της τρίτης ενότητας, του βιβλίου της Γλώσσας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι ακροβάτες της θάλασσας", θα μιλήσουμε για τα δελφίνια.

Πάμε να δούμε ποιες εργασίες και ασκήσεις έχει το βιλίο και το τετράδιο εργασιών, και πώς θα τις λύσουμε.

1. Γιατί στον τίτλο του κειμένου τα δελφίνια ονομάζονται ακροβάτες της θάλασσας;
Τα δελφίνια ονομάζονται ακροβάτες της θάλασσας επειδή χαίρονται να βουτούν, να πηδούν ψηλά και να παραβγαίνουν στο κολύμπι ακόμα και με μεγάλα πλεούμενα.

2. Διάβασε τις παρακάτω ιστορίες με πρωταγωνιστές τα δελφίνια και απάντησε στις ερωτήσεις.
Πώς συμπεριφέρονται τα δελφίνια στις δύο ιστορίες;
Διαβάζοντας τις ιστορίες, παρατηρούμε ότι και στις δύο, τα δελφίνια έσωσαν τους ανθρώπους από σίγουρο πνιγμό. Συγκεκριμένα, στην πρώτη ιστορία ο Αρίωνας, γοήτευσε με το τραγούδι και την λύρα του τα δελφίνια και αυτά τον οδήγησαν σώο στην στεριά.
Στην δεύτερη ιστορία ένα δελφίνι έσωσε ένα δεκατετράχρονο αγόρι που έπεσε στην θάλασσα, ωθώντας το προς την επιφάνεια, κοντά στο σκάφος.

Ποια ιστορία είναι ένα σύγχρονο πραγματικό γεγονός και ποια ανήκει στην αρχαία ελληνική μυθολογία;
1η ιστορία ⇒ Αρχαία Ελληνική μυθολογία
2η ιστορία ⇒ Σύγχρονο πραγματικό γεγονός

Τα άρθρα τις και της γράφονται διαφορετικά.
Τα δελφίνια ζουν σε όλες τις θάλασσες της γης.
Όταν μιλάμε για πολλές, γράφουμε το άρθρο τις.
Όταν μιλάμε για μία, γράφουμε το άρθρο της.

3. Τι φανερώνει η λέξη δελφίνι στις παρακάτω προτάσεις;
▸Με «ιπτάμενο δελφίνι» μεταφέρθηκε ασθενής από τη Σκόπελο στον Βόλο.
Ιπτάμενο δελφίνι ☛ Θαλάσσιο σκάφος που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

▸Ένα δελφίνι βρέθηκε χτες τραυματισμένο στο λιμάνι της Μήλου.
Δελφίνι ☛ Θηλαστικό ζώο της θάλασσας.

▸Ψαροταβέρνα «το Δελφίνι». Απολαύστε τα πιο φρέσκα θαλασσινά παρατηρώντας από τη βεράντα μας τα δελφίνια του Αμβρακικού κόλπου.
Το Δελφίνι ☛ Όνομα μαγαζιού - ψαροταβέρνας.
Τα δελφίνια ☛ Θηλαστικά ζώα της θάλασσας.

Πού θα μπορούσες να διαβάσεις ή και να ακούσεις τις παραπάνω προτάσεις;
Τις δύο πρώτες προτάσεις θα μπορούσαμε να τις ακούσουμε ή να τις διαβάσουμε:
► στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
► στην τηλεόραση
► στο ραδιόφωνο
► σε εφημερίδες
► περιοδικά

Την τρίτη πρόταση θα μπορούσαμε να την διαβάσουμε ή να την ακούσουμε:
► σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική διαφήμιση
► σε κάποια αφίσα κοντά στην ταβέρνα

4. Συμπλήρωσε το κείμενο.
Ο αριθμός των δελφινιών στη Μεσόγειο θάλασσα έχει μειωθεί σημαντικά. Κύριες αιτίες: η θαλάσσια ρύπανση και τα δίχτυα των ψαράδων που τα παγιδεύουν κάτω από το νερό.

5. Σχημάτισε δύο οικογένειες με τις παρακάτω λέξεις: κολυμπώ,  ψάρι,  κολύμπι,  ψαρεύω,  ψαρόβαρκα,  κολυμβητής.
κολυμπώ, κολύμπι, κολυμβητής
ψάρι, ψαρεύω, ψαρόβαρκα

Οι ακροβάτες της θάλασσας - Τετράδιο Εργασιών - Λύσεις Ασκήσεων


1. Γράψε τα άρθρα (της ή τις) που λείπουν.
Τα δελφίνια ζουν σε όλες τις θάλασσες της γης. Είναι μεγαλόσωμα και τα αναγνωρίζουμε από το πτερύγιο της ράχης τους που μοιάζει με μισοφέγγαρο. Λατρεύουν τις σουπιές και τα καλαμάρια. Πολλές φορές πλησιάζουν τις ακτές αναζητώντας τη συντροφιά των ανθρώπων. Κολυμπούν με μεγάλη ταχύτητα, γι’ αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως οι πρωταθλητές της κολύμβησης.

Σε ποια πτώση βρίσκονται τα άρθρα που έγραψες; Συμβουλέψου τον πίνακα της κλίσης των θηλυκών στη σελίδα 86 του βιβλίου σου.
Το άρθρο "της" βρίσκεται στη γενική ενικού, ενώ το άρθρο "τις" στην αιτιατική πληθυντικού

2. Συμπλήρωσε το δελτίο ταυτότητας του δελφινιού με βάση τις πληροφορίες των κειμένων του βιβλίου σου.
Δελτίο ταυτότητας
Κοινό όνομα: δελφίνι

Μήκος: 2 - 4 μέτρα

Χρώμα: Συνήθως γκρίζο

Χαρακτηριστικά του σώματος: Ξεχωρίζουν από
το πτερύγιο της ράχης τους που μοιάζει με μισοφέγγαρο και από το σχήμα των σαγονιών τους που δίνει την εντύπωση πως χαμογελούν. Το μοναδικό τους ρουθούνι, ο φυσητήρας, βρίσκεται ψηλά στο κεφάλι τους.

Συνήθειες/συμπεριφορά: Ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσουν, κολυμπούν με μεγάλη ταχύτητα και καταδύονται σε μεγάλα βάθη. Χαίρονται να βουτούν, να πηδούν ψηλά και να παραβγαίνουν στο κολύμπι ακόμα και με μεγάλα πλεούμενα. Μερικές φορές τα δελφίνια έρχονται κοντά στους ανθρώπους για συντροφιά.

Αγαπημένο φαγητό: Τα μικρά ψάρια, τα καλαμάρια και οι σουπιές.

Κύριες απειλές: Η θαλάσσια ρύπανση και τα δίχτυα των ψαράδων.

3. Η τάξη ετοιμάζει μια φωτογραφική έκθεση με θέμα: «Τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα». Η κάθε ομάδα αναλαμβάνει να συγκεντρώσει φωτογραφίες και πληροφορίες για το ζώο που διαλέγει. Με τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσετε, να συμπληρώσετε το Δελτίο Ταυτότητας που θα συνοδεύει τις φωτογραφίες σας.
Δελτίο ταυτότητας
Κοινό όνομα: Χελώνα Καρέττα

Μήκος: 90 εκατοστά κατά μέσω όρο

Χρώμα: Το κεφάλι και το καβούκι κυμαίνονται από κίτρινο-πορτοκαλί προς κοκκινωπό-καφέ.

Χαρακτηριστικά του σώματος: Το κέλυφος της χελώνας χωρίζεται σε δύο τμήματα: το καβούκι και το πλάστρο. Το καβούκι διαιρείται περαιτέρω σε μεγάλες πλάκες ή φολίδες. Συνήθως 11 ή 12 ζεύγη πλακών βρίσκονται στο χείλος του κελύφους. Πέντε σπονδυλικές πλάκες βρίσκονται κατά μήκος μέσης γραμμής του κελύφους, ενώ πέντε ζεύγη πλακών βρίσκονται πλάγια από αυτές. Η αυχενική φολίδα βρίσκεται στη βάση του κεφαλιού. Το καβούκι συνδέεται με το πλάστρο με τρία ζεύγη φολίδων που αποτελούν τη γέφυρα του κελύφους. Το κέλυφος χρησιμεύει ως εξωτερική θωράκιση, αν και οι θαλάσσιες χελώνες δεν μπορούν να κρύψουν το κεφάλι και τα πτερύγια τους μέσα στα κελύφη τους.

Συνήθειες/συμπεριφορά: Σε αιχμαλωσία, η ημέρα των χελωνών μοιράζεται ανάμεσα σε κολύμβηση και ξεκούραση στο πυθμένα. Όσο αναπαύονται, απλώνουν τα πρόσθια πτερύγιά τους περίπου στο μέσο της απόστασης από τη θέση κολύμβησης. Παραμένουν ακίνητες με τα μάτια ανοιχτά ή μισάνοιχτα και κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης μπορούν εύκολα να βρεθούν σε κατάσταση εγρήγορσης. Τη νύχτα, οι χελώνες σε αιχμαλωσία κοιμούνται στην ίδια θέση με τα μάτια τους ερμητικά κλειστά και αργούν να αντιδράσουν. Περνούν μέχρι και το 85 % της ημέρας τους κάτω από το νερό, με τα αρσενικά να είναι πιο δραστήριοι δύτες από τα θηλυκά.

Αγαπημένο φαγητό: Τρέφονται κυρίως με ασπόνδυλα του πυθμένα, όπως γαστερόποδα, δίθυρα μαλάκια και δεκάποδα.

Κύριες απειλές: Η C. caretta έχει πολλούς εχθρούς, κυρίως νωρίς στη ζωή της. Θηρευτές των αυγών και των νεοσσών περιλαμβάνουν καβούρια, ολιχόχαιτους σκώληκες, σκαθάρια, προνύμφες μυγών και σφηκών, μυρμήγκια, φίδια, γλάρους, κορακοειδή, οπόσουμ, αρκούδες, αρουραίους, αρμαδίλους, νυφίτσες, μεφίτες, σκύλους, γάτες, γουρούνια και ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους από τις φωλιές τους προς τη θάλασσα, οι νεοσσοί γίνονται θηράματα προνυμφών δίπτερων, καβουριών, βατραχιών, σαυρών, φιδιών, θαλασσοπουλιών και άλλων πτηνών και θηλαστικών. Στον ωκεανό, θηρευτές των μικρών περιλαμβάνουν ψάρια, όπως το παπαγαλόψαρο και η σμέρνα. Οι επιθέσεις σε ενήλικες είναι πιο σπάνιες λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, αλλά μπορεί να κυνηγηθούν από μεγάλους καρχαρίες, φώκιες και όρκες. Οι θηλυκές που φωλιάζουν μπορεί να δεχθούν επίθεση από άγριους σκύλους και ανθρώπους. Τα κουνούπια και οι μύγες μπορούν επίσης να ταλαιπωρήσουν τις θηλυκές χελώνες.

4. Συμπλήρωσε το παρακάτω έντυπο του WWF για την υιοθεσία ενός ζώου.
Το κάθε παιδί συμπληρώνει τα στοιχεία του.