Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου - Ελληνιστικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 35ο (τριακοστό πέμπτο) κεφάλαιο, στην Δ.1 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου", θα μάθουμε πως ο Πύρρος δημιούργησε ένα μεγάλο κράτος στην περιοχή της Ηπείρου, με πρωτεύουσα την Αμβρακία. Για την προσπάθειά του να επεκτείνει το κράτος του, εκστρατεύοντας προς την δύση, τις νίκες και την ήττα του Πύρρου στην Ιταλία και την επιστροφή του στην Ήπειρο. Έπειτα, για την προσπάθειά του να καταλάβει την Σπάρτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα και τέλος για την μετακίνηση του στρατεύματος στο Άργος, την σύγκρουση με το Μακεδονικό στρατό, τον θάνατο του Πύρρου και ήττα και την παράδοση του στρατού του στους Μακεδόνες.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Πώς οργάνωσε ο Πύρρος το κράτος της Ηπείρου;
Ο Πύρρος οργάνωσε και έκανε μεγάλο το κράτος της Ηπείρου, ιδρύοντας νέες πόλεις, που τις οχύρωσε με μεγάλα τείχη και τις στόλισε με ναούς και θέατρα. Επίσης, έστρεψε το ενδιαφέρον των κατοίκων στην γεωργία και το εμπόριο, ώστε να μην ασχολούνται μόνο με την κτηνοτροφία.

2. Τι ήθελε να επιτύχει ο Πύρρος με τις εκστρατείες του;
Ο Πύρρος θέλησε να μεγαλώσει το κράτος του, εκστρατεύοντας στην δύση, όπως ο Μ. Αλέξανδρος στην ανατολή. Μάλιστα, στα σχέδιά του ήταν μόλις τελειώσει με την Ιταλία, να κατακτήσει την Μακεδονία και να κυβερνήσει ολόκληρη την Ελλάδα, πράγμα που δεν κατάφερε, αφού σκοτώθηκε στην μάχη του Άργους. 
 

Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)



Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να βάλεις τις προτάσεις στη σωστή σειρά:
Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου - Ελληνιστικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Ο Πύρρος στη διάρκεια της βασιλείας του επηρεάστηκε από την προσωπικότητα του Μ. Αλεξάνδρου. Να διακρίνεις κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στους δύο άντρες.
Ομοιότητες:
• Ήθελαν και οι δύο να μεγαλώσουν το κράτος τους.
• Ήταν και οι δύο βασιλιάδες και γενναίοι πολεμιστές.
• Οι πόλεις που ίδρυσαν στολίστηκαν με λαμπρά κτίρια.
• Είχαν και οι δύο άδοξο τέλος.

3. Ο Προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου μετά τον αγώνα είπε στους δημοσιογράφους: «Νικήσαμε, αλλά η νίκη μας ήταν πύρρεια». Τι μπορεί να έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα; Δώσε τη δική σου εξήγηση.
Για να μιλάει ο Προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για πύρρεια νίκη, σημαίνει ότι η ομάδα είχε μεγάλες απώλειες. Το πιο πιθανόν είναι να τραυματίστηκαν αρκετοί παίκτες ή να αποβλήθηκαν από το παιχνίδι με κόκκινες κάρτες ή να πήραν πολλές κίτρινες.