Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 30ο (τριακοστό) κεφάλαιο, στην Γ.5 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη", θα μάθουμε για τη ζωή των Μακεδόνων πριν
και μετά τους Περσικούς πολέμους, για την ανάληψη της εξουσίας από τον Φίλιππο τον Β και την ανάπτυξη της Μακεδονίας. Για την μάχη της Χαιρώνεια, την νίκη των Μακεδόνων και το συνέδριο της Κορίνθου. Τέλος για την ανακήρυξη του Αλέξανδρου σε βασιλιά της Μακεδονίας.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που βοήθησαν το κράτος της Μακεδονίας να γίνει μεγάλο και δυνατό;
Το κράτος της Μακεδονίας έγινε μεγάλο και δυνατό, επειδή ανέλαβε την εξουσία ο Φίλιππος ο δεύτερος. Δημιουργώντας πολύ ισχυρό στρατό και ιππικό, κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της εποχής. Επίσης φτιάχνοντας νομίσματα με τον χρυσό που έπαιρνε από τα ορυχεία του Παγγαίου, κατάφερε να κάνει την Πέλλα μεγάλο οικονομικό και πνευματικό κέντρο.

2. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, η Σπάρτη δεν πήρε μέρος στο συνέδριο της Κορίνθου; Τι ήθελαν να δείξουν με αυτή την απόφαση οι Σπαρτιάτες;
Η Σπάρτη μέχρι εκείνη την στιγμή είχε τον ισχυρότερο στρατό της Ελλάδας. Μετά την νίκη των Μακεδόνων στην Χαιρώνεια, οι Σπαρτιάτες κατάλαβαν πως είχαν πλέον έναν πολύ ισχυρό ανταγωνιστή. Επειδή όμως δεν ήθελαν να το παραδεχτούν ούτε και να αναγνωρίσουν τους Μακεδόνες ως αρχηγούς της εκστρατείας εναντίων των Περσών, αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στο συνέδριο της Κορίνθου.

Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να χρωματίσεις στο χάρτη το κράτος της Μακεδονίας και να σημειώσεις τα ονόματα των κυριότερων τόπων.
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Να σημειώσεις την ακροστιχίδα του Μακεδόνα βασιλιά:
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

3. Να διαβάσεις τα παραθέματα 1 και 2 και να γράψεις ποιες κατά τη γνώμη σου ήταν οι ικανότητες του βασιλιά Φιλίππου.
Ο Φίλιππος ήταν πολύ γενναίος και έξυπνος και είχε το θάρρος να ακούει τις απόψεις των άλλων και να τις εφαρμόζει αν τις έβρισκε σωστές. Επίσης, είχε φοβερές στρατιωτικές ικανότητες, καθώς οργάνωσε την Μακεδονική φάλαγγα, κάνοντάς την τον πιο ισχυρό στρατό της εποχής.