Η ηγεμονία της Θήβας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 29ο (εικοστό ένατο) κεφάλαιο, στην Γ.4 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η ηγεμονία της Θήβας", θα μάθουμε για το συνέδριο που έγινε στην Σπάρτη με θέμα την Ανταλκίδια ειρήνη. Για την επίθεση των Σπαρτιατών εναντίον των Θηβαίων, για την μάχη στα Λεύκτρα της Βοιωτίας και την νίκη της Θήβας. Επίσης για την σύντομη κυριαρχία της Θήβας στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, που έληξε με το θάνατο του Πελοπίδα στην Θεσσαλία και του Επαμεινώνδα στην μάχη της Μαντίνειας.

Στο μάθημα αυτό υπάρχει μία ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Πώς η Θήβα κατάφερε να γίνει μεγάλη δύναμη;
Η Θήβα έγινε μεγάλη δύναμη, επειδή κατάφερε να πάρει με το μέρος της τις περισσότερες Βοιωτικές πόλεις και να γίνει αρχηγός μιας συμμαχίας, με μεγάλη οικονομική δύναμη, που είχε ακόμα και δικό της νόμισμα. Επιπλέον, επειδή είχε δύο σπουδαίους στρατηγούς, τον Επαμεινώνδα και τον Πελοπίδα, που αποδείχθηκαν ικανότατοι ηγέτες, καθώς κατάφεραν να νικήσουν τον καλύτερο στρατό της Ελλάδας, τον Σπαρτιατικό, εφαρμόζοντας ο πρώτος, μια νέα τακτική πολέμου, την λοξή φάλαγγα.

Η ηγεμονία της Θήβας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να σημειώσεις ένα Χ εκεί που ταιριάζει:
Η ηγεμονία της Θήβας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Να ενώσεις τις αιτίες με τα αποτελέσματα:
Η ηγεμονία της Θήβας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

3. Να διαβάσεις τα παραθέματα 3 και 4 από το βιβλίο σου. Γιατί νομίζεις ότι τα στρατιωτικά σώματα του 1821 και του 1942 ονομάστηκαν έτσι;
Τα στρατιωτικά σώματα του 1821 και του 1942 ονομάστηκαν έτσι, από τον Ιερό Λόχο των αρχαίων Θηβαίων. Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες ήθελαν να δείξουν ότι οι στρατιώτες τους είναι το ίδιο γενναίοι και δυνατοί, όπως οι πρόγονοί τους. Επίσης, ότι είναι περήφανοι για την καταγωγή τους και ότι δεν έχουν ξεχάσει το ένδοξο παρελθόν.