6ο Φύλλο Αξιολόγησης - Γεωγραφία ΣΤ' Δημοτικού - από το https://idaskalos.blogspot.com
Φτάνοντας περίπου στην μέση της Δ' ενότητα της Γεωγραφίας, με τίτλο "Οι Ήπειροι", καλούμαστε να λύσουμε το 6ο φύλλο αξιολόγησης στο τετράδιο εργασιών. Πάμε να δούμε τις λύσεις των ασκήσεων.

1.  Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
α) Ποια είναι η μεγαλύτερη οροσειρά, ο μεγαλύτερος ποταμός και η μεγαλύτερη λίμνη της Ασίας;
Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ασίας είναι των Ιμαλαΐων
Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Γιανγκ - Τσε - Γιανγκ
Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Κασπία

β) Γιατί η Μέση Ανατολή χαρακτηρίζεται ως περιοχή με συνεχείς εντάσεις;
Στην Μέση Ανατολή βρίσκονται πολλά κοιτάσματα πετρελαίου. Οι μεγάλες δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν αυτές τις πηγές, προκαλούν συνεχώς εντάσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς σε εμπόλεμη περίοδο.

γ) Γιατί χωρίζουμε την Ασία σε τμήματα για να την εξετάσουμε;
Η Ασία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ήπειρος, με πολύπλοκο ανάγλυφο, που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Έτσι, για να μπορούμε να την εξετάσουμε αποτελεσματικότερα, την χωρίσαμε σε έξι τμήματα, με βάση την μορφολογία του εδάφους, το κλίμα, την χλωρίδα και την πανίδα. 

2. Αντιστοιχίστε τμήματα και κράτη:
Μέση Ανατολή - Τουρκία
Νότια Ασία - Ινδία
Ανατολική Ασία - Ιαπωνία
Νοτιοανατολική Ασία - Σιγκαπούρη

3. Συμπληρώστε το κείμενο με τις λέξεις που λείπουν:
Η Ασία είναι η ήπειρος στην οποία συναντάμε σχεδόν όλες τις φυλές του κόσμου. Εδώ έχουν εξαπλωθεί όλες οι μεγάλες θρησκείες και ομιλούνται εκατοντάδες γλώσσες. Οι κάτοικοι του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές είναι (ως προς το θρήσκευμα) μουσουλμάνοι. Οι Κινέζοι ανήκουν στην κίτρινη φυλή και οι κυριότερες θρησκείες τους είναι ο κομφουκιανισμός, ο ταοϊσμός και ο βουδισμός. Το πολιτιστικό επίπεδο των Ιαπώνων είναι υψηλό. Οι Ιάπωνες θεωρούνται από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους στον κόσμο. Οι λαοί της Κεντρικής Ασίας είναι κυρίως μογγολικής καταγωγής. Το βιοτικό επίπεδό τους είναι χαμηλό. Η Κεντρική Ασία είναι αραιοκατοικημένη εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους.