Γλώσσες και θρησκείες - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 19ο κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της Γεωγραφίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Γλώσσες και θρησκείες", θα μάθουμε ότι οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές γλώσσες
και έχουν διαφορετικές θρησκείες.

Συμβίωση: κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι ζουν μαζί, αλληλεξαρτώνται και συνεργάζονται.
Ανεξιθρησκία: η αποδοχή και ο σεβασμός της θρησκείας των άλλων λαών.

Ας συζητήσουμε για την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τις επιθυμίες και τις απόψεις τους σε όποιο σημείο του πλανήτη μας κι αν κατοικούν.
Οι άνθρωποι από την φύση μας, είμαστε κοινωνικά όντα, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας και θρησκείας. Αυτό σημαίνει πως έχουμε την εσωτερική ανάγκη να εκφράσουμε άμεσα τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις απόψεις μας, στους συνανθρώπους μας. Η γλώσσα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας το οποίο μας βοηθά να επιτύχουμε αυτόν τον σκοπό, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ανάφερε ποιες είναι οι κυριότερες γλώσσες που χρησιμοποιούν σήμερα οι άνθρωποι, για να επικοινωνούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι κυριότερες γλώσσες που χρησιμοποιούν σήμερα οι άνθρωποι, για να επικοινωνούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι: τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Γερμανικά.

Ας συζητήσουμε μαζί για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι παραμεσόγειοι λαοί, για να επικοινωνούν κατά την αρχαιότητα.
Οι παραμεσόγειοι λαοί κατά την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν κυρίως τα Ελληνικά για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό συνέβη πρώτον γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν αποικίσει σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες και δεύτερον γιατί τα ελληνικά ήταν η κύρια γλώσσα επικοινωνίας του έως τότε γνωστού κόσμου.

Μελετήστε τον χάρτη κατανομής των πιο διαδεδομένων θρησκειών στον κόσμο και βρείτε ποια θρησκεία επικρατεί σε κάθε ήπειρο.
Στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ωκεανία επικρατεί κατά κύριο λόγο  χριστιανισμός (ορθόδοξοι, καθολικοί, διαμαρτυρόμενοι). Στην Αφρική επικρατεί ο ανιμισμός και ο ισλαμισμός, ενώ τέλος στην Ασία επικρατεί ο βουδισμός και ο ισλαμισμός.

Προσπάθησε να θυμηθείς από την ιστορία κι άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι με την πίστη τους έχουν κάνει τον κόσμο καλύτερο ή με τον φανατισμό τους έχουν φέρει την καταστροφή.
Οι άνθρωποι ανά τους αιώνες έχουν κάνει πολλά αγαθά αλλά και άσχημα πράγματα, στο όνομα της πίστης τους.
Τρανό παράδειγμα καλοσύνης, που απορρέει από την πίστη των ανθρώπων, αποτελεί το ιεραποστολικό έργο του Κύριλλου και του Μεθόδιου, όπως επίσης και το ανθρωπιστικό έργο της μητέρας Τερέζας.
Αντίθετα, παραδείγματα θρησκευτικού φανατισμού αποτελούν οι διωγμοί των χριστιανών από τους Ρωμαίους, η εικονομαχία των Βυζαντινών και η Ιερά Εξέταση του Μεσαίωνα.

Συζητήστε γιατί είναι ανάγκη να υπάρχει ανεξιθρησκία σε κάθε χώρα του κόσμου.
Ο άνθρωπος πρέπει να είναι και να νιώθει ελεύθερος. Πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιλέξει την θρησκεία που τον εκφράζει, χωρίς να φοβάται για την ζωή του. Είναι απαραίτητο όμως να υπάρχει αλληλοσεβασμός, ώστε να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων.
Η έλλειψη του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας έχει τεράστιες και αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως σε βάθος χρόνου, καθώς οι καταπιεσμένοι άνθρωποι οδηγούνται σε θρησκευτικό φανατισμό.

Κεφ. 19: Γλώσσες και θρησκείες - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1. Συμπλήρωσε το κείμενο με τις λέξεις που λείπουν:
Η γλώσσα είναι το μέσον επικοινωνίας, με το οποίο οι άνθρωποι συνεννοούνται, ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες, διαδίδουν τη γνώση, τα γράμματα, τις τέχνες και αναπτύσσουν τον πολιτισμό. Όλοι οι λαοί της Γης δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Όλοι οι λαοί της Γης έχουν τη δική τους θρησκεία και επικοινωνούν με τον Θεό. Οι επικρατέστερες θρησκείες είναι ο χριστιανισμός, ο μωαμεθανισμός ή ισλαμισμός, ο βουδισμός, ο ινδουισμός και ο κομφουκιανισμός.

2. Απάντησε στις ερωτήσεις:
α) Γιατί η γλώσσα είναι το καλύτερο μέσον επικοινωνίας των ανθρώπων;
Μέσω της γλώσσας, οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν και να περιγράψουν τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους αμεσότερα, αποτελεσματικότερα και καλύτερα.

β) Τι είναι η ανεξιθρησκία;
Ανεξιθρησκεία είναι το δικαίωμα των ανθρώπων να πιστεύουν σε όποια θρησκεία θέλουν και ταυτόχρονα να αποδέχονται και να σέβονται την θρησκεία των υπολοίπων.

γ) Γιατί η θρησκεία ενός λαού επηρεάζει τον πολιτισμό και την οικονομία του;
Η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων, στην μορφή των οικογενειών, στα ήθη και στα έθιμα μιας κοινωνίας, στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων, ακόμα και στις διατροφικές συνήθειες. Ως αποτέλεσμα, ο πολιτισμός και η οικονομία κάθε λαού επιρεάζεται από την θρησκεία. Για παράδειγμα οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό (διατροφικές συνήθειες).

3. Γράψε την πρόταση «Εμείς πηγαίνουμε εκδρομή» σε όσες γλώσσες μπορείς, ρωτώντας γονείς, μεγαλύτερα αδέλφια ή φίλους.
Αγγλικά: We are going on an excursion
Γαλλικά: On va en excursion
Γερμανικά: Wir Machen heute einen ausflug
Ιταλικά: Stiamo andando su un' escursione
Ισπανικά: Vamos a una excursión