Οι κλιματικές ζώνες της Γης - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 10ο κεφάλαιο, στην Β' ενότητα του βιβλίου της Γεωγραφίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι κλιματικές ζώνες της Γης", θα μάθουμε για το κλίμα και για τις κλιματικές ζώνες της Γης.

Καιρός: ονομάζονται οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα, σε έναν τόπο, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Κλίμα: ονομάζονται οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, ανάλογα με την εποχή, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μελτέμι: ονομάζεται ο βόρειος άνεμος που φυσά στο Αιγαίο πέλαγος κυρίως τον Αύγουστο, κάνοντας τα καλοκαίρια δροσερά.
Υγρασία: ονομάζεται η ποσότητα των υδρατμών (σταγόνων νερού) που περιέχει η ατμόσφαιρα.
Υψόμετρο: ονομάζεται το ύψος ενός τόπου της γης, από την επιφάνεια της θάλασσας.

Παρατηρήστε τις παρακάτω εικόνες και δείξτε στον χάρτη της τάξης σας τις περιοχές της Γης στις οποίες αναφέρονται.
Το δάσος που βλέπουμε στην εικόνα, βρίσκεται λογικά στον Τροπικό του Καρκίνου ή τον Τροπικό του Αιγόκερου.
Το παγωμένο τοπίο στην δεύτερη φωτογραφία, βρίσκεται πιθανόν στον Βόριο ή στο Νότιο πολικό κύκλο.

Τι διεύθυνση έχουν οι ακτίνες του  Ήλιου στα τοπία των εικόνων 10.1 και 10.2;

Το τοπίο της εικόνας 10.1 βρίσκεται στην τροπική ζώνη, άρα οι ακτίνες του Ηλίου πέφτουν κάθετα και η θερμοκρασία του τόπου είναι πολύ υψηλή.
Το τοπίο της εικόνας 10.2 βρίσκεται στην πολική ζώνη, άρα οι ακτίνες του Ηλίου πέφτουν πλάγια και η θερμοκρασία του τόπου είναι πολύ χαμηλή, κάτω από το μηδέν.

Παρατηρήστε τη διπλανή εικόνα και βρείτε τα ονόματα των παράλληλων κύκλων  που χωρίζουν τις κλιματικές ζώνες της Γης. Ποιες ζώνες χωρίζει ο κάθε παράλληλος;
• Ο Βόρειος Πολικός κύκλος χωρίζει την Βόρεια Πολική ζώνη από την Βόρεια Εύκρατη.
• Ο Τροπικός του Καρκίνου χωρίζει την Βόρεια Εύκρατη ζώνη από την Βόρεια τροπική.
• Ο Ισημερινός χωρίζει την Βόρεια Τροπική ζώνη από την Νότια Τροπική.
• Ο Τροπικός του Αιγόκερου χωρίζει την Νότια Τροπική ζώνη από την Νότια Εύκρατη.
• Ο Νότιος Πολικός κύκλος χωρίζει την Νότια Εύκρατη ζώνη από την Νότια Πολική.

Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, μία για κάθε κλιματική ζώνη, συγκεντρώνουμε πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε κάθε ζώνη, τις ασχολίες τους, την κατοικία, τη διατροφή, την ενδυμασία και τις συνήθειές τους.
Ομάδα Α | Πολική ζώνη
Οι άνθρωποι που κατοικούν σε χώρες της πολικής ζώνης, είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής τους. Χάρη στους πάγους και την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τίποτα, με αποτέλεσμα να είναι στραμμένοι προς την αλιεία και το κυνήγι ζώων. Σε κάποιες περιοχές συνήθιζαν να φτιάχνουν σπίτια από πάγο, τα γνωστά ιγκλού και να μετακινούνται με έλκηθρα ή καγιάκ. Τα ρούχα που φοράνε είναι πολύ χοντρά, φτιαγμένα από δέρματα ζώων, ώστε να μην κρυώνουν.

Ομάδα Β | Εύκρατη ζώνη
Οι άνθρωποι που κατοικούν σε εύκρατες ζώνες, έχουν πληθώρα επιλογών, καθώς το κλίμα είναι τέτοιο που ευνοεί την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία.
Η ζωή σε αυτές τις περιοχές είναι μακράν καλύτερη από την Πολική ζώνη, καθώς οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις επιστήμες, την παραγωγή προϊόντων (βιομηχανία), το εμπόριο, τον πολιτισμό και τις τέχνες.
Ζουν σε μεγάλες πόλεις, μορφώνονται και η ζωή τους είναι πολύ πιο εύκολη. Η διατροφή τους αποτελείται από κρέας, λαχανικά, ψάρια, φρούτα, γαλακτοκομικά και δημητριακά. Η ενδυμασία τους ποικίλει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις εποχές, και περιλαμβάνει από χοντρά και ζεστά ρούχα, έως λεπτά και δροσερά.

Ομάδα Γ | Τροπική ζώνη

Οι άνθρωποι που ζουν στην τροπική ζώνη είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν υψηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις, ενώ η έλλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγο των ερήμων, περιορίζει τις δυνατότητές τους. Οι γεωργικές τους δραστηριότητες είναι πολύ περιορισμένες και επικεντρώνεται κυρίως στην καλλιέργεια μπανάνας, καρύδας και χουρμάδων, ενώ η κτηνοτροφία βασίζεται στην εκτροφή προβάτων, καμήλων κ.α.. Ο τουρισμός αντίθετα είναι αρκετά ανεπτυγμένος, με αποτέλεσμα τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, να υπάρχουν παντού. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές τρέφονται κυρίως με προϊόντα που παράγουν και ντύνονται με φαρδιά ανοιχτόχρωμα ρούχα ώστε να αντέξουν την ζέστη.

Κεφ. 10: Οι κλιματικές ζώνες της Γης - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1.  Σε ποιες από τις παρακάτω πόλεις έχει περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της ημέρας; Χρησιμοποίησε τον γεωμορφολογικό χάρτη της τάξης, για να προσδιορίσεις τη θέση τους. Σημείωσε «Χ» στο αντίστοιχο κουτάκι.
Οι πόλεις που θα βάλουμε Χ είναι οι:
Μύκονος, Νάξος, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

2. Να αντιστοιχίσεις φράσεις και λέξεις που ταιριάζουν:
μελτέμια - βόρειοι άνεμοι του Αιγαίου
πολική ζώνη - θερμοκρασία -10° C
εύκρατη ζώνη - τέσσερις εποχές
υψόμετρο - ύψος ενός τόπου από την επιφάνεια της θάλασσας
Ισημερινός - κάθετη διεύθυνση ηλιακών ακτίνων

3. Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν από το παρακάτω κείμενο, γράψε καθεμία στις διακεκομμένες γραμμές και διάβασε στο χρωματισμένο μέρος το κλίμα της Ελλάδας.
«Οι άνεμοι και η υγρασία είναι δύο από τις τοπικές συνθήκες, που επηρεάζουν το κλίμα ενός τόπου. Στην τροπική ζώνη, κοντά στον Ισημερινό, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της Γης. Τα μελτέμια, βόρειοι άνεμοι, φυσούν στα νησιά του Αιγαίου. Το υψόμετρο είναι το ύψος ενός τόπου από την επιφάνεια
της θάλασσας».

άνεμοι
υγρασία,
κλίμα
τροπική
κάθετα
μελτέμια
υψόμετρο