Το Κυπριακό ζήτημα - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 11ο (ενδέκατο) κεφάλαιο, της Ε' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Το Κυπριακό ζήτημα", θα μάθουμε για την απόκτηση της ανεξαρτησίας της Κύπρου το 1960 και την εισβολή και κατοχής της από τους Τούρκους το 1974.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που διευκόλυναν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974;
Οι λόγοι που δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε οι Τούρκοι να επιτεθούν και να καταλάβουν το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, ήταν πολλοί και σύνθετοι και σχετίζονταν με την πολιτική, την οικονομία και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.
Οι δύο κυριότεροι λόγοι ήταν αφενός τα γεωστρατηγικά παιχνίδια της ΕΣΣΔ και του ΝΑΤΟ, και αφετέρου, η προδοσία της Κύπρου από την ελληνική χούντα. Πιο αναλυτικά:
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο (κωδική ονομασία «Αττίλας») ξεκίνησε το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι, υποστήριξαν ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για μία «ειρηνική επέμβαση», στόχος της οποίας, ήταν η επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.
Η Ελληνική χούντα αποφάσισε να παρατήσει τους Κύπριους και να ανατρέψει το πραξικόπημα. Συγκεκριμένα, το 1967 είχε ζητήσει την ανάκληση της ελληνικής μεραρχίας που υπήρχε στο νησί. Επίσης, στις 21 Ιουλίου του 1974, οι μάχες στην Κύπρο συνεχίζονταν, με τις ελληνικές δυνάμεις να προσπαθούν να αποκόψουν τον τουρκοκυπριακό θύλακα της Λευκωσίας, από το προγεφύρωμα της Κερύνειας. Οι Έλληνες στρατηγοί όμως, απέρριψαν την εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Έτσι, τα δύο ελληνικά υποβρύχια που έπλεαν προς την Κερύνεια, έλαβαν την εντολή, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

" Το Κυπριακό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλύσουμε μέσα στα πλαίσια μιας σχολικής άσκησης. Αποτελεί ένα πολύ θλιβερό κομμάτι της ιστορίας, για το οποίο εμείς οι Έλληνες έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Η παραπάνω απάντηση, είναι η προσπάθειά μου να συμπυκνώσω τις πληροφορίες που βρήκα από πολλές διαφορετικές πηγές, σε μία απάντηση που θα έδινε κάποιο παιδί της έκτης δημοτικού. Η συγκεκριμένη άσκηση με δυσκόλεψε περισσότερο από όσες έχω αναρτήσει μέχρι τώρα στην σελίδα, γιατί ο τεράστιος όγκος ονομάτων, πληροφοριών και ημερομηνιών, σε συνδυασμό με το τεράστιο ιστορικό / πολιτικό / κοινωνικό βάρος που φέρει το Κυπριακό ζήτημα, με έκανε να μην ξέρω τι να γράψω και τι όχι. Τι πρέπει να αναφερθεί στα πλαίσια της άσκησης και τι όχι.
 

Για αυτό λοιπόν, σας παραθέτω 3 από τις πηγές μου, ούτως ώστε εάν κάποιος επιθυμεί να μελετήσει περαιτέρω, να μπορεί να ρίξει μία ματιά."  

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο
Έτσι προδόθηκε η Κύπρος…
Η εισβολή στην Κύπρο και το διπλό παιχνίδι της ΕΣΣΔ


2. Ποια είναι η θέση του Ο.Η.Ε. απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο; Θα σας βοηθήσει η Πηγή 1.
Με βάση το κείμενο της Πηγής 1. ο Ο.Η.Ε. θεωρούσε την τουρκική εισβολή ως «απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Έτσι λοιπόν, ζήτησε από όλα τα κράτη να σεβαστούν την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, προτείνοντας παράλληλα τον τερματισμό της ξένης επέμβασης στο νησί.
Συμπληρώνει, λέγοντας πως το Σύνταγμα της Δημοκρατίας ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους και για τους Τουρκοκυπρίους και παράλληλα επικροτεί την διαπραγμάτευση με στόχο την ειρηνική επίλυση του ζητήματος και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

" Στην πράξη όμως και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, ο Ο.Η.Ε. δεν έκανε απολύτως τίποτα για να επαναφέρει τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση (προφανώς γιατί η κατάσταση εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους), επιτρέποντας στους Τούρκους να παραμένουν στο νησί ως κατακτητές εδώ και 45 χρόνια, και να θεωρούν τους εαυτούς τους, ισότιμους εταίρους. "