Η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή της πορεία - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 12ο (δωδέκατο) κεφάλαιο, της Ε' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή της πορεία", θα μάθουμε για την προσπάθεια που έκαναν τα Ευρωπαϊκά κράτη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, να δημιουργήσουν μία ένωση και την συμμετοχή της χώρας μας σε αυτήν.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιοι είναι οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση;
Η ιδέα της Ευρωπαϊκής ένωσης ξεκίνησε στις 9 Μαΐου του 1950, από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν. Έκτοτε αυτή η ημερομηνία εορτάζεται ως «Ημέρα της Ευρώπης»
Αργότερα, το 1957, έξι κράτη της Ευρώπης, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, σχημάτισαν την Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα), στην οποία εντάχθηκαν μετέπειτα κι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα το 1981.
Άλλη μία σημαντική ημερομηνία για την Ε.Ε. είναι το 1993, όπου υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχ, που θέσπιζε την χρήση κοινού νομίσματος και τη δημιουργία ενιαίας αγοράς.

2. Ποιο ήταν το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα; Θα σας βοηθήσει η Πηγή 1.
Με βάση το κείμενο της Πηγής 1. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε σε μία νέα «Μεγάλη Ιδέα» και απευθυνόμενος στους Έλληνες τους καλούσε να τον ακολουθήσουν στο όραμά του. Συγκεκριμένα, οραματιζόταν μία Ελλάδα με εσωτερική ευημερία και εξωτερική ακτινοβολία, η οποία θα στηριζόταν στον πολιτισμό της. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η περηφάνια των Ελλήνων, ενώ θεωρούσε σημαντικό το να μην ντρέπονται για την χώρα τους και να μην αμφιβάλλουν / φοβούνται για το μέλλον της. Τόνιζε επίσης, πως η χώρα μας είναι ικανή να παίξει σπουδαίο ρόλο στην Ε.Ε., λόγο του πολιτισμού και των ανθρώπων της. Για αυτό το όραμα λοιπόν, έπρεπε να δουλέψουν οι νέοι άνθρωποι, ώστε να το μετατρέψουν σε πραγματικότητα.