Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας (1950-1974) - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 10ο (δέκατο) κεφάλαιο, της Ε' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας (1950-1974)", θα μάθουμε για τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η χώρα μας, ύστερα από δύο μεγάλους πολέμους: με τους Ιταλούς / Γερμανούς και τον χειρότερο από όλους, δηλαδή τον Εμφύλιο. Τέλος, θα μάθουμε για τα χρόνια που ακολούθησαν, την Χούντα και την πτώση της.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποια ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Ελλάδα την περίοδο μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου;
Η Ελλάδα, ύστερα από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, έπρεπε να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, αφού ο λαός ήταν διχασμένος. Όλα αυτά καθυστερούσαν την αποκατάσταση και αναδιοργάνωσή της. Η κατεστραμμένη χώρα μας, θρηνούσε χιλιάδες νεκρούς ενώ ο πόνος και η απελπισία που επέφερε ο πόλεμος ήταν βαθιά αποτυπωμένη στις καρδιές των Ελλήνων. Τέλος, οι σχέσεις που διατηρούσε η Ελλάδα με τους γειτονικούς Βαλκανικούς λαούς δεν ήταν καλές, με αποτέλεσμα να επισκιάζει την Μακεδονία και την Θράκη μία συνεχείς ανασφάλεια.

2. Με βάση την Πηγή 1, ποια ήταν η άποψη του Γιώργου Σεφέρη για τη δικτατορία;
Ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης, θεωρούσε πως η δικτατορία και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και έδωσε το αίμα του ο ελληνικός λαός, δεν συμβαδίζουν! Συγκεκριμένα, παρομοιάζει την δικτατορία ως μια «υποχρεωτική νάρκη», κατά την οποία «όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές με πόνους και με κόπους, πάνε και αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά». Συμπληρώνει πως το συγκεκριμένο καθεστώς θα καταλήξει μόνο σε τραγωδία, καθώς βλέπει μπροστά του τον γκρεμό όπου οδηγεί αυτή η κατάσταση.