13ο Φύλλο Αξιολόγησης - Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - από το https://idaskalos.blogspot.com
Τελειώνοντας τα κεφάλαια 44 έως 47 της Δ' ενότητας της Γεωγραφίας, με τίτλο "Ελληνισμός εκτός συνόρων", στο τετράδιο εργασιών έχουμε να λύσουμε τις παρακάτω ασκήσεις.

Πάμε να δούμε πως τις λύνουμε.

1. Ποιοι ήταν εκείνοι που κατοικούσαν από τα παλαιότερα χρόνια στην Κύπρο; Μπορείτε να εξηγήσετε πώς βρέθηκαν στα εδάφη της;
Η ιστορία της Κύπρου ξεκινά από πολύ παλιά και συγκεκριμένα, από τη λίθινη εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήρθαν από τις ακτές της Μικράς Ασίας το 10.000 π.Χ., καθώς οι ακτές της Κύπρου ήταν ορατές από εκεί.
Την πρώιμη εποχή του χαλκού (2300-1900 π.Χ.) ξεκινά ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς το νησί, από την Μικρά Ασία.
Έπειτα, προς το τέλος της εποχής του Χαλκού, πέρα από τους Ετεροκύπριους (δηλαδή τους αυτόχθονες Κύπριους), ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί οι πρώτοι Έλληνες και Φοίνικες. Συγκεκριμένα, το 1500 π.Χ. εμφανίζεται το όνομα της Κύπρου, στην γραφή των Μυκηναίων (Γραμμική Γραφή Β).
Τον 7ο αιώνα π.Χ., κατακτήθηκε από τους Ασσύριους, για να ακολουθήσουν οι Αιγύπτιοι και αργότερα οι Πέρσες.
Τα βασίλεια του νησιού, μετά τις νίκες του Μ. Αλεξάνδρου στη Μικρά Ασία, συμμάχησαν μαζί του και εξεγέρθηκαν κατά των Περσών. Συγκεκριμένα, διέθεσαν τον στόλο τους (που προηγουμένως βοηθούσε τους Πέρσες) στον Αλέξανδρο και τον βοήθησαν να καταλάβει το λιμάνι της Τύρου (332 π.Χ.), μετά από επτάμηνη πολιορκία. Ύστερα από την κατάκτησή της από τον Μέγα Αλέξανδρο, ακολούθησε η Ελληνιστική περίοδος της Κύπρου, όπου εξελληνίστηκε πλήρως.

2. Από την αρχαιότητα οι πρόγονοί μας έφευγαν από τον ελλαδικό χώρο και δημιουργούσαν αποικίες κυρίως σε παραλιακές περιοχές. Γιατί το έκαναν αυτό;
Από τα αρχαία χρόνια, η γεωγραφική θέση μίας περιοχής, ήταν καθοριστικός παράγοντας για το αν θα επιλεγόταν ως κατάλληλη για αποικισμό. Μία παραλιακή περιοχή πρόσφερε πολλά οφέλη στους κατοίκους, καθώς πέρα από τα κτηνοτροφικά και τα γεωργικά προϊόντα που παρήγαγαν, χάρη στην θάλασσα είχαν και την δυνατότητα να ψαρεύουν, κάνοντας την εύρεση τροφής ευκολότερη. Επιπλέον η θάλασσα ευνοούσε  τρομερά την ανάπτυξη των μεταφορών και του εμπορίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αποκτούν εύκολα προϊόντα που δεν διέθεταν στον τόπο τους, ενώ παράλληλα η οικονομία της πόλης τους άκμαζε.

3. Η μετανάστευση των Ελλήνων συνεχίστηκε μέχρι τους νεότερους χρόνους για διαφορετικούς όμως λόγους. Μπορείτε να εξηγήσετε μερικούς από τους λόγους αυτούς;
Ο πρώτος και ο πλέον διαχρονικός λόγος, που αναγκάζει κάποιον να μεταναστεύσει, είναι η ανάγκη εύρεσης εργασίας, προς καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής του.
Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν κατά περιόδους στην χώρα μας, έχουν δημιουργήσει πληθώρα μεταναστευτικών κυμάτων, σε βάθος χρόνου.
Επιπλέον, πολιτικές διαφωνίες και κοινωνικές αναταραχές (π.χ. την δεκαετία του '60 και του '70), είναι σημαντικός παράγοντας που οδηγεί και αναγκάζει πολλές φορές τους ανθρώπους, να μεταναστεύσουν.
Τέλος, στην εποχή μας και όχι μόνο, ένας επιπλέον λόγος που οδηγεί τους νέους ειδικά ανθρώπους, να φύγουν στο εξωτερικό, είναι η ανάγκη για καλύτερες σπουδές στα μεγάλα και αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού ή τα μεταπτυχιακά.