Το κίνημα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 2ο (δεύτερο) κεφάλαιο, στην Ε' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Το κίνημα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου", Θα μάθουμε για τον ξεσηκωμό των αξιωματικών του στρατού, τον Αύγουστο του 1909, που οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιο είναι το περιεχόμενο του μεταρρυθμιστικού έργου του Ελ. Βενιζέλου ως πρωθυπουργού;
Το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου εκσυγχρόνισε την χώρα και την οργάνωση του στρατού. Συγκεκριμένα, το 1911 προχώρησε σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα κράτος δίκαιο προς τον πολίτη και επέβαλε υποχρεωτική και δωρεάν φοίτηση στο Δημοτικό σχολείο. Προσκάλεσε Άγγλους και Γάλλους αξιωματικούς ώστε να αναδιοργανώσει τον στρατό, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με εργατικά ζητήματα, όπως την ίδρυση συνεταιρισμών, την καθιέρωση αργιών και του ωραρίου εργασίας. Τέλος, έκανε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών, όπως για παράδειγμα, την εκμετάλλευση των κολίγων από τους γαιοκτήμονες.

2. Με βάση την Πηγή 2, ποια είναι για τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα βασικά καθήκοντα του πολιτικού; 
Με βάση την πηγή 2, τα βασικά καθήκοντα του πολιτικού, σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι τα εξής:
• Πρέπει να θυσιάζει το ατομικό και κομματικό συμφέρον του, υπέρ του κοινού συμφέροντος.
• Πρέπει πάντα να λέει την αλήθεια σε όλους, ανεξαρτήτως εάν θα γίνει δυσάρεστος.
• Πρέπει να υπακούει με ευλάβεια τους νόμους, ούτως ώστε να δίνει το παράδειγμα στους ανθρώπους. Εάν δεν υπακούει ο ίδιος, δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει τους νόμους στους πολίτες.