Η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 4ο (τέταρτο) κεφάλαιο, της E' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", θα μάθουμε για το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, το 1914 και για την ένταξη της Ελλάδας στον πόλεμο, το 1917, ύστερα από τη σύγκρουση του Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποια οφέλη αποκόμισε η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποιες από τις περιοχές που απελευθερώθηκαν τότε ανήκουν σήμερα στην Ελλάδα;
Οι Ελλάδα, από τη συμμετοχή της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκόμισε τα εξής οφέλη: Στις 10 Αυγούστου του 1920, υπογράφηκε η συνθήκη των Σεβρών, η οποία κατοχύρωνε στην ελληνική κυριαρχία τα νησιά του Αιγαίου (εκτός από τα Δωδεκάνησα), τη Δυτική και Ανατολική Θράκη (εκτός από την Κωνσταντινούπολη) και επιπλέον, την διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης, για πέντε χρόνια.
Όλες αυτές οι περιοχές που αναφέραμε, εκτός από την Ανατολική Θράκη και τη Σμύρνη, εξακολουθούν να ανήκουν στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα.

2. Με βάση τα κείμενα των πηγών και το εικονογραφικό υλικό, εναντίον ποιων και σε ποια γεωγραφική περιοχή κυρίως πολέμησε ο ελληνικός στρατός κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Διαβάζοντας τα κείμενα των πηγών και παρατηρώντας το εικονογραφικό υλικό, βλέπουμε πως ο ελληνικός στρατός πολέμησε εναντίων των Γερμανών και των Βουλγάρων, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Αυτό έγινε γιατί εκεί, οι Βούλγαροι είχαν συμφέροντα εναντίον της Ελλάδας.