Μείζονες κλίμακες με υφέσεις - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για τις Μείζονες (Ματζόρε) κλίμακες, με Υφέσεις.

Όπως μάθαμε σε προηγούμενο μάθημα, υπάρχουν πάρα πολλές κλίμακες μουσικής, από τις οποίες χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο, τις μείζονες και τις ελάσσονες. Αυτές οι δύο κατηγορίες στην συνέχεια, χωρίζονται ανάλογα με τις αλλοιώσεις που έχουν.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι μία κλίμακα έχει τις τάδε υφέσεις;

Κάθε κλίμακα είναι διαφορετική και έχει διαφορετικό αριθμό υφέσεων. Η Φα μείζονα κλίμακα, για παράδειγμα έχει μέσα 1 ύφεση, την σι. ΦΑ-ΣΟΛ-ΛΑ-ΣΙ♭-ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ-ΦΑ. Άρα παίζουμε κανονικά όλες τις νότες και όταν θα βλέπουμε σι, θα παίζουμε σι♭.

Ο τρόπος που θα τις μελετήσουμε είναι ο εξής: Πρώτα θα πούμε ποια είναι η σειρά των υφέσεων. Στην συνέχεια θα πούμε ποια είναι η σειρά των κλιμάκων, ανάλογα με τον αριθμό των υφέσεών τους. Τέλος, θα φτιάξουμε έναν πίνακα όπου θα βάλουμε τις κλίμακες με την σειρά και δίπλα τους θα γράψουμε τις υφέσεις που έχει η κάθε μία.

Σειρά υφέσεων (♭): Σι-Μι-Λα-Ρε-Σολ-Ντο-Φα
Σειρά κλιμάκων με υφέσεις: ΦΑ-ΣΙ♭-ΜΙ♭-ΛΑ♭-ΡΕ♭-ΣΟΛ♭-ΝΤΟ♭

Η πρώτη κλίμακα, δηλαδή η Φα, έχει μία ύφεση, η Σι♭ έχει 2, η Μι♭ έχει 3, η Λα♭ έχει 4 κ.τ.λ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο αριθμός των υφέσεων, όπως ακριβώς γινόταν και με των διέσεων, ανεβαίνει προοδευτικά. Όπως ανεβαίνουμε κάθε κλίμακα, κρατάμε την ύφεση που είχαμε ήδη και προσθέτουμε άλλη μία. Για να το κατανοήσουμε ας κοιτάξουμε το εξής παράδειγμα:

Η Φα κλίμακα έχει σι♭. Για να βρούμε τις υφέσεις της επόμενης στην σειρά κλίμακας, δηλαδή της Σι♭, αυτό που κάνουμε είναι κρατάμε το σι♭ που ήδη είχαμε και προσθέτουμε την επόμενη ύφεση που βλέπουμε στην σειρά των υφέσεων πιο πάνω. Άρα η Σι♭ θα έχει σι♭ και μι♭ (ΣΙ♭-ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ♭-ΦΑ-ΣΟΛ-ΛΑ-ΣΙ♭)

Δείτε επίσης: Μείζονες κλίμακες με Διέσεις

Ας φτιάξουμε λοιπόν έναν πίνακα, στον οποίο θα έχουμε την κλίμακα και τον αριθμό των υφέσεων (τις οποίες θα παραθέσουμε μέσα σε παρένθεση). Θα βάψουμε με κόκκινο χρώμα την καινούρια ύφεση.

• Φα 1 (σι)
• Σι♭ 2 (σι,μι)
• Mι♭ 3 (σι,μι,λα)
• Λα♭ 4 (σι,μι,λα,ρε)
• Ρε♭ 5 (σι,μι,λα,ρε,σολ)
• Σολ♭ 6 (σι,μι,λα,ρε,σολ,ντο)
• Ντο♭ 7 (σι,μι,λα,ρε,σολ,ντο,φα)

Στο επόμενο μάθημα, θα δούμε τις ελάσσονες κλίμακες με διέσεις.