Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 36ο κεφάλαιο, της Γ' ενότητας του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα", θα μάθουμε για τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που
παράγονται στη χώρα μας και τις περιοχές παραγωγής τους.

Παρατηρήστε τον χάρτη παραγωγής προϊόντων της Ελλάδας (εικόνα 36.1) και εντοπίστε τους νομούς στους οποίους παράγονται τα τρία κυριότερα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας: τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και τα σταφύλια.
Μελετώντας τον χάρτη (εικόνα 36.1), παρατηρούμε τα εξής:
Εσπεριδοειδή: Μεσσηνίας, Αργολίδας, Άρτας Αιτωλοακαρνανίας, Χίου, Χανίων, Λακωνίας, Ηλεία και Ρεθύμνου.
Ελιές: Αχαΐας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Χανιών, Λασιθίου, Ηρακλείου, Αργολίδας, Φωκίδας, Λευκάδας, Ζακύνθου και Πρέβεζας.
Σταφύλια: Αχαΐας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Σάμου, Ηλείας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Αττικής, Μαγνησίας και Δωδεκανήσων.

Βρείτε προϊόντα που παράγονται στα χωριά της Πίνδου και προϊόντα της Θεσσαλικής πεδιάδας. Ποια είναι τα γεωμορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την καλλιέργειά τους;
Η Θεσσαλία είναι μία πεδινή περιοχή με ήπιο κλίμα, που σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά της, συντελούν στην παραγωγή οσπρίων, σιτηρών, λαχανικών, φρούτων και βαμβακιού.
Η Πίνδος είναι ορεινή περιοχή με λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το ορεινό της κλίμα ευνοεί την παραγωγή μόνο κτηνοτροφικών και δασικών προϊόντων. Συγκεκριμένα:
Θεσσαλική πεδιάδα: Γεωργικά προϊόντα, σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ορυκτά και βιομηχανικά προϊόντα.
Πίνδος: Κτηνοτροφικά και δασικά προϊόντα.

Ας συζητήσουμε μαζί για τον ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών στην αύξηση της παραγωγής και στην καλύτερη διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι πολύ σημαντικοί για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των αγροτών. Μέσω αυτών, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες, να αυξήσουν την παραγωγή τους, καθώς μπορούν να προμηθευτούν από αυτούς τα κατάλληλα μηχανήματα, ακριβά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Επιπλέον, οι συνεταιρισμοί διαθέτουν καταρτισμένους γεωπόνους, πετυχαίνουν επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δάνεια από την Αγροτική τράπεζα, με την οποία συνεργάζονται. Πολλοί συνεταιρισμοί μάλιστα, διαθέτουν χώρους αποθήκευσης και συντήρησης των προϊόντων, έτσι τα παραγόμενα αγαθά διατηρούνται φρέσκα μέχρι να τυποποιηθούν, να συσκευαστούν και να μεταφερθούν στις αγορές. Το τελευταίο καλό που παρέχει ο συνεταιρισμός, είναι η επίτευξη των καλύτερων δυνατών τιμών για την πώληση των προϊόντων, όπως επίσης και την καλύτερη προώθηση / διαφήμιση στους καταναλωτές.

Ας συζητήσουμε μαζί τι πρέπει να προσέχει ο  Έλληνας αγρότης, ώστε τα αγροτικά μας προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Μήπως μεταξύ των άλλων θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τις βιολογικές καλλιέργειες, αφού, όπως είναι γνωστό, τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;
Εάν θέλουμε να γίνουν τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους, αλλά ταυτόχρονα η ποιότητα των προϊόντων να παραμένει η ίδια ή αν είναι δυνατόν να αυξηθεί. Για να το καταφέρουν αυτό οι αγρότες πρέπει να αποφύγουν την χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και να στραφούν στις βιολογικές μορφές καλλιέργειας. Έτσι τα παραγόμενα αγαθά τους θα έχουν καλύτερη ποιότητα και η καλλιέργειά τους θα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Επιπλέον, θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν σύγχρονα μηχανήματα που θα κάνουν την ζωή τους πολύ πιο απλή και εύκολη. Η Ευρωπαϊκή ένωση δίνει αρκετές επιχορηγήσεις για τις νέες μεθόδους καλλιεργειών και των νέων ειδών, κάτι που μπορεί να εξυπηρετήσει αρκετά τους αγρότες. Επίσης, καλό θα ήταν να συμβουλεύονται γεωπόνους, ώστε να εξασφαλίσουν την καλή ποιότητα της σοδειάς τους, να αποφύγουν αρρώστιες και καταστροφές. Τέλος, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί βοηθούν στην προστασία των συμφερόντων των αγροτών και στην εξαγωγή των προϊόντων τους.

Ας συζητήσουμε μαζί για τα προβλήματα αυτά και ας προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους μείωσής τους. Τι θα προτείναμε, ώστε και οι παραγωγοί και οι καταναλωτές να απολαμβάνουν καλή ποιότητα ζωής χωρίς να καταστρέφουν το έδαφος;
Η αυξημένη και συνεχείς χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, σε συνδυασμό με την μη τήρηση των οδηγιών χρήσης, έχει μεγάλες συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα χημικά, είναι καρκινογόνα. Επιπλέον, κατά την διάρκεια των ψεκασμών στις καλλιέργειες, δημιουργείτε νέφος, το οποίο βλάπτει και τους αγρότες, αλλά και τα ζώα που βρίσκονται εκεί. Τέλος, υγρά απόβλητα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που καταλήγουν στις λίμνες μέσω των νερών της βροχής, συχνά περιέχουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Αυτά, προκαλούν το φαινόμενο του Ευτροφισμού, δηλαδή μεγάλη συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων, πάνω από τα φυσιολογικά όρια.
Για να αποφύγουμε αυτά τα προβλήματα, οι αγρότες πρέπει να:
• Να ελαχιστοποιήσουν την χρήση των χημικών ουσιών στις καλλιέργειες.
• Να ασχοληθούν με τις βιολογικές μορφές καλλιέργειας.
• Να κάνει το κράτος συνεχείς ελέγχους στα προϊόντα και να επιβάλει ισχυρές κυρώσεις, για την κατάχρηση χημικών ουσιών στις καλλιέργειες.

Ας υποθέσουμε ότι αποτελούμε έναν αγροτικό συνεταιρισμό οινοπαραγωγών και ας φτιάξουμε μια διαφημιστική αφίσα, για να προωθήσουμε τα καλά κρασιά μας.
Για αυτήν την άσκηση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε τις δικές μας αφίσες και να τις παρουσιάσουμε στο υπόλοιπο σχολείο.


Κεφ. 36: Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1.  Μελέτησε τον χάρτη παραγωγής προϊόντων της Ελλάδας και γράψε σε ποιες περιοχές ευδοκιμούν τα λαχανικά. Μπορείς να πεις γιατί αναπτύσσονται σ’ αυτές τις περιοχές;
Τα λαχανικά, όπως βλέπουμε και στον χάρτη παραγωγής, ευδοκιμούν κυρίως σε πεδινές / ημιπεδινές περιοχές. Συγκεκριμένα, μεγάλη καλλιέργεια γίνεται στην Πελοπόννησο (Καλαμάτα, Πύργο κ.α.), την Κρήτη (Χανιά και Άγιο Νικόλαο), την Ξάνθη, το Κιλκίς, τη Ζάκυνθο, την Ηγουμενίτσα κ.α. Πέρα από αυτές τις περιοχές όμως, οι αγρότες με τα θερμοκήπια, έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν λαχανικά σε οποιαδήποτε περιοχή και κλίμα επιθυμούν.

2.  Απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:
α) Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η αγροτική παραγωγή μιας χώρας;
Η αγροτική παραγωγή εξαρτάται από δύο πράγματα. Από την μορφολογία / σύνθεση του εδάφους και από το κλίμα που έχει η κάθε περιοχή.

β) Ποια είναι τα σπουδαιότερα αγροτικά προϊόντα της πατρίδας μας;
Τα σπουδαιότερα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας είναι τα εξής: Ελιές / λάδι, κρασί, σταφύλια, δημητριακά, εσπεριδοειδή, βιομηχανικά φυτά (βαμβάκι, τεύτλα, καπνά) και λαχανικά.

γ) Ποια είναι τα προβλήματα που συναντούν οι αγρότες-παραγωγοί της χώρας μας;
Οι καιρικές συνθήκες, η ανομβρία, οι διάφορες ασθένειες που πλήττουν τα φυτά και καταστρέφουν την παραγωγή και οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων / φυτοφαρμάκων, είναι τα προβλήματα που συναντούν συχνά οι αγρότες στην χώρα μας. Αυτά, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πώληση των προϊόντων που παράγουν, κάνουν την δουλειά των αγροτών / παραγωγών, αρκετά απαιτητική και δύσκολη.

3. Αντιστοίχισε ενέργειες με αποτελέσματα:
Χρήση φυτοφαρμάκων - Αύξηση της τιμής των προϊόντων
Χρήση σύγχρονων μηχανημάτων - Αύξηση της παραγωγής
Εξαγωγή αγροτικών προϊόντων - Στήριξη της οικονομίας