Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας - by https://idaskalos.blogspot.gr
Στο 6ο κεφάλαιο, της Β' (δεύτερης) ενότητας του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας", θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τη μορφή της Ελλάδας, να την βρίσκουμε σε κάθε χάρτη και να διακρίνουμε τις διάφορες περιοχές της.

Αν γνωρίζουμε το σχήμα της Ελλάδας εύκολα μπορούμε να την εντοπίσουμε στον Ευρωπαϊκό αλλά και στον Παγκόσμιο χάρτη.

Η πατρίδα μας είναι μία χερσόνησος περιτριγυρισμένη από μικρά και μεγάλα νησιά. Ο μακρόστενος κορμός της χερσονήσου αποτελεί την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ το σύνολο των νησιών τη νησιωτική Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να ονομάζεται και «η χώρα με τα χιλιάδες νησιά», αφού έχει περισσότερα από 2.000, διάσπαρτα στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος.
Αν και όλα είναι πανέμορφα, μόνο τα 225 από αυτά είναι κατοικημένα, ενώ τα υπόλοιπα είναι βραχονησίδες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο σπάνια θαλασσοπούλια.


Απαντήσεις στις εργασίες του βιβλίου


Παρατηρήστε το χάρτη της Eλλάδας της εικόνας 6.1. «Aποτυπώστε την» στο μυαλό σας και προσπαθήστε μετά να την εντοπίσετε στους χάρτες που ακολουθούν στην επόμενη σελίδα. (Δείξτε την με βέλος).
Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας - by https://idaskalos.blogspot.gr

Διαβάστε το προηγούμενο λογοτεχνικό κείμενο και μιλήστε για τις ποικίλες μορφές που έχει η χώρα μας.
Το λογοτεχνικό κείμενο του βιβλίου μας «Το ταξίδι του σύννεφου», περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, τις γεωμορφολογικές εναλλαγές που υπάρχουν τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στην νησιωτική Ελλάδα.
Από το Ορμένιο ως την Γαύδο και από τους Οθωνούς ως τη Μεγίστη, η πατρίδα μας έχει απίστευτη ποικιλία από βουνά και πεδιάδες, στο μακρόστενο χερσαίο τμήμα της,  ενώ το νησιωτικό κομμάτι της, με την τεράστια ακτογραμμή, είναι διάσπαρτο με χιλιάδες μικρά και μεγάλα, πανέμορφα νησιά.

Παρατηρώντας το χάρτη της εικόνας 6.1 η φαντασία μας δίνει στην Πελοπόννησο το σχήμα της ανθρώπινης παλάμης. Αφήστε τη φαντασία σας να δώσει γνωστές σας μορφές και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Αυτό θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ευκολότερα στο μυαλό σας το σχήμα της Ελλάδας.
Αν αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη, μπορούμε να πούμε ότι η Χαλκιδική μοιάζει με τρίαινα, η Μαγνησία με δαγκάνα κάβουρα, η Κρήτη με ξαπλωμένο άνθρωπο, η Αττική με πιστόλι, η Εύβοια με ιππόκαμπο, η Κέρκυρα με αγκίστρι, η Χίος με κάμπια και η Κεφαλονιά με κυρία που φοράει μακρύ φόρεμα και κρατάει τσαντάκι.

Κεφ.6: Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Απαντήσεις στις εργασίες του τετραδίου εργασιών


 1. Παρατηρώντας το γεωμορφολογικό χάρτη του βιβλίου σας συζητήστε και γράψτε ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος της Χαλκιδικής, της Μαγνησίας και της Κρήτης.
Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας - by https://idaskalos.blogspot.gr
Η Χαλκιδική μοιάζει με: πιρούνι, τρίαινα, πατούσα πτηνού, νύχια σκύλου και μέδουσα.
Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας - by https://idaskalos.blogspot.gr
Η Μαγνησία μοιάζει με: δαγκάνα κάβουρα ή αστακού, προβοσκίδα ελέφαντα και τσιμπίδα.
Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας - by https://idaskalos.blogspot.gr
Η Κρήτη μοιάζει με: ξαπλωμένο άνθρωπο, γόνδολα και καράβι.


 2. «Στείλε» με βέλη τις πόλεις και τα νησιά στην ηπειρωτική ή στη νησιωτική Ελλάδα.
Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας - by https://idaskalos.blogspot.gr
Ηπειρωτική Ελλάδα : Ναύπλιο, Πρέβεζα, Κατερίνη, Πειραιάς, Σπάρτη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Καστοριά, Ξάνθη, Πάτρα.
Νησιωτική Ελλάδα : Φολέγανδρος, Πάρος, Εύβοια, Παξοί, Σητεία, Λήμνος, Ζάκυνθος, Ρέθυμνο, Πόρος.

3. Κοιτώντας τον χάρτη του βιβλίου σου προσπάθησε να σχεδιάσεις κι εσύ τον χάρτη της Ελλάδας στο πλαίσιο που ακολουθεί.
Σε αυτήν την εργασία ο κάθε μαθητής θα προσπαθήσει να σχεδιάσει τον χάρτη της Ελλάδας, ξεκινώντας από το περίγραμμά της.

Γεωγραφικό γλωσσάριο


Ηπειρωτική Ελλάδα: το μεγάλο μακρόστενο κομμάτι ξηράς της Ελλάδας, που έχει σχήμα χερσονήσου

Νησιωτική Ελλάδα: όλα τα μικρά και μεγάλα νησιά της πατρίδας μας