Oι τέχνες και τα γράμματα στα ελληνιστικά χρόνια - Ελληνιστικά χρόνια  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 37ο (τριακοστό έβδομο) κεφάλαιο, στην Δ.1 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Oι τέχνες και τα γράμματα στα ελληνιστικά χρόνια", θα μάθουμε για την  διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες της ανατολής, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συγκεκριμένα για την ανάδειξη της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, της Περγάμου και άλλων πόλεων, σε σπουδαία πνευματικά κέντρα, όπου συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός μορφωμένων ανθρώπων. Για τα μεγαλοπρεπή κτίρια και τα τρία από τα επτά θαύματα του  αρχαίου κόσμου, καθώς επίσης και για την άνθηση που γνώρισαν οι επιστήμες. Τέλος θα μάθουμε για τους σπουδαιότερους  επιστήμονες εκείνης της εποχής καθώς και για τα πιο σημαντικά έργα τους. 

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι επιστήμονες που έζησαν αυτή την εποχή;
Οι σημαντικότεροι επιστήμονες που έζησαν εκείνη την εποχή ήταν: Ο αστρονόμος Αρίσταρχος από τη Σάμο,  όπου πρώτος ανακάλυψε ότι η Γη κινείται γύρω από τον ήλιο, ο μαθηματικός Ευκλείδης όπου έγραψε το ομώνυμο βιβλίο γεωμετρίας, ο μαθηματικός Αρχιμήδης ο Συρακούσιος, όπου κατασκεύασε πολλές μηχανές. Επίσης πολύ μεγάλος επιστήμονας εκείνης της εποχής μπορεί να θεωρηθεί ο σπουδαίος ιστορικός Πολύβιος, παρόλο που από το πολύ μεγάλο έργο του σώθηκε ένα πολύ μικρό μέρος.


2. Ποια στοιχεία, κατά τη γνώμη σου, δείχνουν ότι ο πολιτισμός στα ελληνιστικά χρόνια γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη;
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πολιτισμός στα ελληνιστικά χρόνια γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και διαδόθηκε στις χώρες της ανατολής είναι η άνθηση που γνώρισαν οι τέχνες και τα γράμματα και η ανάδειξη των πρωτευουσών των ελληνιστικών κρατών  σε σπουδαία πνευματικά κέντρα. Τα μεγαλόπρεπα κτίρια και έργα τέχνης που φτιάχτηκαν εκείνη την εποχή, όπως τα τρία από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Τέλος η μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισαν οι επιστήμες και τα γράμματα.

Oι τέχνες και τα γράμματα στα ελληνιστικά χρόνια - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)



Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να αντιστοιχίσεις αυτά που ταιριάζουν:
Oι τέχνες και τα γράμματα στα ελληνιστικά χρόνια - Ελληνιστικά χρόνια  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Να διακρίνεις μέσα στο τετράγωνο (οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια) τα τρία από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Oι τέχνες και τα γράμματα στα ελληνιστικά χρόνια - Ελληνιστικά χρόνια  - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

3. Να συμπληρώσεις το κείμενο χρησιμοποιώντας τις φράσεις της παρένθεσης.