Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 33ο (τριακοστό τρίτο) κεφάλαιο, στην Γ.5 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου", θα μάθουμε για την επιστροφή του Μ. Αλεξάνδρου από τα Σούσα στην Βαβυλώνα και τις επισκέψεις αντιπροσώπων από πολλές Ελληνικές πόλεις, προκειμένου να ζητήσουν συμμαχία. Έπειτα, για την ξαφνική αρρώστια και τον θάνατό του. Τέλος, θα μάθουμε, πως κατάφερε ο Αλέξανδρος από κατακτητής, μέσα από τις πόλεις που ίδρυσε και τα έργα που έκανε σε αυτές, να κάνει γνωστό το όνομά του σε όλες τις χώρες της ανατολής και τελικά, να γίνει ήρωας.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Πώς νομίζεις ότι αισθάνθηκαν οι Έλληνες για τα κατορθώματα του Μ. Αλεξάνδρου;
Οι Έλληνες σίγουρα θα αισθάνονταν πολύ υπερήφανοι για τον Αλέξανδρο, γιατί κατέκτησε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, ίδρυσε πάρα πολλές νέες πόλεις και έκανε σπουδαία έργα, ενώ παράλληλα διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα βάθη της Ανατολής.

2. Γιατί ο Αλέξανδρος ονομάστηκε Μέγας;
Η επιτυχία του Αλέξανδρου, θεωρήθηκε τόσο μεγάλη, που για τους ανθρώπους ήταν ήρωας και τα κατορθώματά του έγιναν θρύλος. Υπήρξε ίσως ο πιο σπουδαίος στρατηγός στην ιστορία, που δεν περιορίστηκε στο να κατακτήσει την ανατολή, αλλά αντιμετώπισε τους κατακτημένους με σεβασμό, ίδρυσε πολλές νέες πόλεις και έτσι κατάφερε να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ιστορία τον ονόμασε Μέγα.

Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)



Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να βάλεις μπροστά σε κάθε πρόταση Σ για το σωστό και Λ για το λάθος:
Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Να βάλεις μέσα στους κίτρινους κύκλους τα αποτελέσματα της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου που νομίζεις ότι είναι θετικά και στους μπλε τα αρνητικά.
Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

3. Φαντάσου ότι είσαι ένας από αυτούς που ακολουθούσαν τον Μ. Αλέξανδρο (ιστορικός, γεωγράφος, μηχανικός, καλλιτέχνης) και κρατάς ημερολόγιο. Να παρουσιάσεις γραπτά τις εντυπώσεις σου από μια σημαντική μέρα της εκστρατείας.
Σήμερα Απρίλιος 333 π.Χ.

 Νίκησε ο Αλέξανδρος με τον στρατό του στη μάχη της Ισσού. Ήταν πολύ τρομακτική εμπειρία το να βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους να μάχονται και να σκοτώνονται, αλλά όταν ο Δαρείος και οι στρατιώτες του τράπηκαν σε φυγή, φωνές χαράς και θριάμβου ακούγονταν σε όλο το στρατόπεδο.

* Ο κάθε μαθητής επιλέγει να γράψει για όποια σημαντική στιγμή της εκστρατείας επιθυμεί.