Ο «χρυσός αιώνας» της τέχνης - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 23ο (εικοστό τρίτο) κεφάλαιο, στην Γ.2 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο «χρυσός αιώνας» της τέχνης" θα μάθουμε για την απόφαση του Περικλή να ξαναφτιάξει τους ναούς που καταστράφηκαν από τους Πέρσες. Επίσης, για τα μνημεία που στήθηκαν στην Ακρόπολη, τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Ακόμα, για το χάλκινο άγαλμα της Αθήνας, καθώς και για τα χαρακτηριστικά των αγαλμάτων αυτής της περιόδου.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, ονομάστηκε η εποχή του Περικλή «χρυσός αιώνας»;
Η εποχή του Περικλή ονομάστηκε χρυσός αιώνας, γιατί τότε στην Αθήνα αναπτύχθηκαν οι περισσότερες τέχνες. Ειδικότερα, μεγάλη άνθιση γνώρισαν: η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική. Τα έργα εκείνης της εποχής θεωρήθηκαν κλασικά και παραμένουν σπουδαία ακόμα και σήμερα.

2. Τι σημαίνει η λέξη ακρόπολη; Ποια ακρόπολη εννοούμε, όταν γράφουμε το άλφα με κεφαλαίο γράμμα; Ποια ακρόπολη βρίσκεται πιο κοντά στον χώρο όπου κατοικείς; Τι ξέρεις γι' αυτήν;
Η "Ακρόπολη" είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις "Άκρο" + "Πόλη". Είναι δηλαδή η πιο υπερυψωμένη και οχυρωμένη τοποθεσία, συνήθως στην άκρη της πόλης. Όταν γράφουμε το άλφα με κεφαλαίο γράμμα, εννοούμε την ακρόπολη της Αθήνας, επειδή είναι η πιο γνωστή που έχουμε στην Ελλάδα.
Πιο κοντά στον χώρο που κατοικώ, υπήρχε η Ακρόπολη της Πάτρας, η οποία δεν σώζεται σήμερα, καθώς πάνω στα ερείπιά της, χτίστηκε από τον Ιουστινιανό (κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ.) το κάστρο της Πάτρας. Πολλοί πιστεύουν πως υπήρχε και δεύτερη ακρόπολη στην Πάτρα, στην περιοχή της Βούντενης, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Μυκηναϊκό Πάρκο.

Ο «χρυσός αιώνας» της τέχνης - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν δύο ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε τον μεγάλο κούρο της Αναβύσσου, άγαλμα της αρχαϊκής εποχής, και στη δεύτερη τον Δορυφόρο του Πολύκλειτου, άγαλμα κλασικής εποχής. Να τα παρατηρήσεις με προσοχή και να σημειώσεις ομοιότητες και διαφορές.
Ομοιότητες: Και τα δύο είναι αγάλματα νέων γυμνών ανδρών, που στέκονται όρθιοι και έχουν ωραία, γυμνασμένα σώματα.

Διαφορές: Η πρώτη διαφορά που έχουν είναι ότι το κάθε άγαλμα έχει φτιαχτεί σε διαφορετική εποχή. Ο Κούρος είναι άγαλμα Αρχαϊκής εποχής, ενώ ο Δορυφόρος είναι της Κλασικής. Η δεύτερη διαφορά του είναι τα μαλλιά. Ο Κούρος έχει μακριά μαλλιά, ενώ ο Δορυφόρος κοντά. Επίσης, είναι φτιαγμένοι από διαφορετικό υλικό. Τέλος, η τρίτη διαφορά είναι η στάση των σωμάτων τους. Ο Κούρος έχει τα χέρια του κολλημένα στο σώμα του και πατάει σταθερά στο έδαφος. Ο Δορυφόρος αντιθέτως, φαίνεται έτοιμος να περπατήσει, καθώς είχε το ένα πόδι λυγισμένο και η στάση του σώματός του είναι πολύ χαλαρή.

2.α. Για την κατασκευή των λαμπρών μνημείων στην Ακρόπολη της Αθήνας χρησιμοποιήθηκαν πολλά υλικά και εργάστηκαν διάφοροι τεχνίτες. Διάβασε προσεκτικά το κείμενο και προσπάθησε να βρεις τα επαγγέλματα που υπήρχαν στην Αρχαία Αθήνα. Στη συνέχεια να γράψεις ποια από αυτά υπάρχουν και σήμερα.
Ο «χρυσός αιώνας» της τέχνης - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2.β. Αν ζούσες στην Αθήνα την εποχή που χτίζονταν τα μεγάλα έργα, σε ποιο απ' όλα θα ήθελες να συμμετέχεις (π.χ. να εργαστείς ως γλύπτης); Φαντάσου τι θα έκανες και προσπάθησε να το περιγράψεις.
Θα ήθελα να συμμετάσχω ως γλύπτης, στην κατασκευή ενός αγάλματος, που θα στόλιζε την Αθήνα. Θα σκάλιζα το μάρμαρο και θα έφτιαχνα ένα όμορφο άγαλμα, που θα αναπαριστούσε έναν γυμνασμένο άντρα, όπως τον Δορυφόρο του Πολύκλειτου.

* Σημείωση: Το κάθε παιδί απαντά ανάλογα με το τι θα του άρεσε να κάνει και περιγράφει την επιλογή του.