Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο ενδέκατο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη" θα μάθουμε για τον τρόπο ζωής στην Σπάρτη, για την εκπαίδευση των αγοριών και των κοριτσιών, καθώς και για τους νόμους του Λυκούργου.

Για να δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ο Λυκούργος έφτιαξε τους νόμους και μετά έφυγε από τη Σπάρτη. Μπορείς να φανταστείς γιατί;
Ο Λυκούργος έφυγε από την Σπάρτη και δεν ξαναγύρισε ποτέ, γιατί οι νόμοι που έφτιαξε ήταν πάρα πολύ αυστηροί και μάλλον πίστευε πως αν επιστρέψει, οι συμπολίτες του θα αντιδρούσαν άσχημα και θα του ζητούσαν να τους αλλάξει ή να τους καταργήσει.

2. Ασχολούνταν οι Σπαρτιάτες με τις τέχνες και τα γράμματα; Μπορείς να δικαιολογήσεις την απάντησή σου;
Οι Σπαρτιάτες δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις τέχνες και τα γράμματα, γιατί αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να γίνουν καλοί πολίτες και καλοί πολεμιστές. Αυτό οφείλεται στο ότι η Σπάρτη ήθελε να δημιουργήσει πολύ ισχυρό στρατό, πράγμα που δεν άφηνε χρόνο στους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα γράμματα και τις τέχνες.

3. Γιατί πιστεύετε ότι τα χρήματα στην αρχαία Σπάρτη ήταν σιδερένια και μικρής αξίας;
Οι Σπαρτιάτες δεν αγαπούσαν την πολυτέλεια στη ζωή τους και ασχολούνταν κυρίως με την τέχνη του πολέμου. Δεν τους ενδιέφεραν τόσο πολύ τα χρήματα, για αυτό τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν ήταν σιδερένια και μικρής αξίας.

Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να φανταστείς πως είσαι ένα παιδί που ζει στη Σπάρτη. Να διαλέξεις ένα όνομα από αυτά που βρίσκονται στην παρένθεση και να συμπληρώσεις το παρακάτω κείμενο μιλώντας για τη ζωή σου.
Με λένε Κυνίσκα, είμαι 10 χρόνων και ζω στη Σπάρτη. Κάθε μέρα πηγαίνω στο σχολείο, όπου μαθαίνω γραφή, ανάγνωση, μουσική και χορό. Όταν τελειώσουν τα μαθήματα πηγαίνω στο γυμναστήριο. Εκεί γυμνάζομαι πολύ και όταν γυρίζω στο σπίτι είμαι πολύ κουρασμένη. Όμως δεν παραπονιέμαι! Όταν μεγαλώσω θα γίνω μία πολύ καλή άξια μητέρα! Είμαι περήφανη που είμαι Σπαρτιάτισσα και αγαπώ πολύ την πατρίδα μου.

2. Να ενώσεις τις φράσεις που ταιριάζουν μεταξύ τους:
Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

3. Να συμπληρώσεις τις παρακάτω προτάσεις, ώστε να εμφανιστεί στα χρωματισμένα κουτάκια το όνομα του νομοθέτη της Σπάρτης
Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
 
4. Όταν λέμε σήμερα ότι μιλάει κάποιος λακωνικά τι εννοούμε;
Όταν λέμε ότι κάποιος μιλάει λακωνικά, εννοούμε ότι χρησιμοποιεί πολύ λίγα λόγια και λέει ξεκάθαρα αυτό που θέλει να πει.