Στο δέκατο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Σπάρτη: Η κοινωνία και το πολίτευμα" θα μάθουμε για την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές τάξεις, τους δύο βασιλιάδες, τους πέντε εφόρους και την απέλλα.
Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.
Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:
1. Πως ήταν χωρισμένη η κοινωνία της Σπάρτης; Οι κοινωνικές τάξεις στην Σπάρτη ήταν τρεις: Η πρώτη ήταν οι Σπαρτιάτες, που είχαν στα χέρια τους την εξουσία και μοίραζαν τη γη μεταξύ τους. Η δεύτερη ήταν οι Είλωτες, που την αποτελούσαν οι παλιοί κάτοικοι που είχαν γίνει δούλοι και εργάζονταν στα κτήματα. Τέλος, την τρίτη τάξη αποτελούσαν οι περίοικοι, που κατοικούσαν σε οικισμούς έξω από την Σπάρτη και ασχολούνταν με το εμπόριο.
2. Ποιοι μπορούσαν να πάρουν μέρος στις συζητήσεις που γίνονταν στην Απέλλα; Γιατί νομίζεις ότι δεν επιτρεπόταν να συμμετέχουν όλοι; Στην Απέλλα, δηλαδή στις γενικές συνελεύσεις των Σπαρτιατών, μπορούσαν να πάρουν μέρος μόνο οι Σπαρτιάτες που ήταν πάνω από 30 χρονών και κατείχαν ένα ελάχιστο κομμάτι γης. Όσοι ήταν μικρότεροι, δεν επιτρεπόταν να λάβουν μέρος, γιατί δεν ήταν αρκετά ώριμοι ώστε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Οι Είλωτες δεν μπορούσαν να συμμετέχουν διότι δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα, όπως και οι περίοικοι που τα πολιτικά τους δικαιώματα ήταν μειωμένα.
Σπάρτη: Η κοινωνία και το πολίτευμα - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)
Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:
1. Να συμπληρώσεις το σχεδιάγραμμα σύμφωνα με όσα έμαθες για το κράτος της Σπάρτης
2. Να διαγράψεις από τις υπογραμμισμένες φράσεις το ΔΕΝ, όπου δε χρειάζεται. Οι παλιοί κάτοικοι που ζούσαν στην περιοχή της Σπάρτης δεν πήραν δική τους γη. Δούλευαν στα κτήματα και δεν ήταν δούλοι. Η ζωή στη Σπάρτη δεν άλλαξε και οι νόμοι δεν έγιναν πιο σκληροί. Οι Σπαρτιάτες δεν αισθάνονταν ασφάλεια και δε γυμνάζονταν καθημερινά. Οι δύο βασιλιάδες δεν είχαν μεγάλη εξουσία και οι Σπαρτιάτες δεν έλεγαν τη γνώμη τους, όταν υπήρχαν σοβαρά θέματα.
3. Η λέξη περίοικος είναι σύνθετη (περί + οίκος). Να προσπαθήσεις να βρεις κι άλλες σύνθετες λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
• Οίκος ☛ Οικονομία ☛ Οικογένεια ☛ Οικολογία ☛ Οικοσύστημα
0 Σχόλια