Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο όγδοο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής" θα μάθουμε για την άνθιση των τεχνών στην αρχαϊκή εποχή, ειδικότερα για την αρχιτεκτονική, την γλυπτική και την αγγειοπλαστική.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποια μορφή είχαν τα έργα τέχνης που έφτιαξαν οι γλύπτες και οι ζωγράφοι αυτή την εποχή;
Την αρχαϊκή εποχή, οι γλύπτες έφτιαχναν μαρμάρινα αγάλματα, που ονομάζονταν κούροι και κόρες. Οι κούροι ήταν αγάλματα γυμνών ανδρών φτιαγμένα από μάρμαρο. Είχαν τα χέρια τους κολλημένα στα πλάγια και το ένα πόδι τους μπροστά από το άλλο, για να φαίνονται ότι είναι έτοιμοι να περπατήσουν. Οι κόρες ήταν μαρμάρινα αγάλματα που αναπαριστούσαν γυναίκες ντυμένες ελαφριά με όμορφα χτενίσματα. Οι ζωγράφοι εκείνης της εποχής, έπαιρναν αγγεία, πάνω στα οποία σχεδίαζαν σκηνές από την ιστορία και την μυθολογία. Χρησιμοποιούσαν δύο χρώματα, το μαύρα (μελανόμορφος ρυθμός) και το κόκκινο (ερυθρόμορφος ρυθμός).

2. Για ποιους λόγους, κατά τη γνώμη σου, αυτή την εποχή αναπτύσσεται το εμπόριο;
Οι Έλληνες εκείνη την εποχή, είχαν αποικίσει στα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου πόντου. Με αυτόν τον τρόπο, ανέπτυξαν σχέσεις με πολλούς γειτονικούς λαούς και δημιουργήθηκαν πολλές νέες αγορές, στις οποίες πωλούσαν τα προϊόντα τους. Επίσης η κοπή νομίσματος βοήθησε πολύ την ανάπτυξη του εμπορίου, καθώς έκανε την ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ των λαών, πολύ πιο εύκολη.

Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να παρατηρήσεις τις δύο εικόνες με τα τμήματα των ναών.
Α) Ποιος από τους δύο είναι περισσότερο στολισμένος;
Β) Με τη βοήθεια του δασκάλου σου να σημειώσεις στα αντίστοιχα κενά τα μέρη του κίονα.
Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Το κτίριο που βλέπεις στην εικόνα είναι το Βρετανικό Μουσείο και χτίστηκε πολύ αργότερα από τα αρχαϊκά χρόνια. Τι κοινό έχει με τους ναούς της αρχαιότητας;
Το Βρετανικό Μουσείο είναι χτισμένο με βάση το σχέδιο ενός αρχαίου ελληνικού ναού, ιωνικού ρυθμού.
3. Να παρατηρήσεις τα αγγεία και να σημειώσεις την εποχή που δημιουργήθηκαν. Ποια στοιχεία σε βοήθησαν να απαντήσεις;
Τα πρώτα δύο αγγεία κατασκευάστηκαν την αρχαϊκή εποχή. Αυτό το καταλαβαίνουμε από τις ζωγραφιές που τα στολίζουν. Το τρίτο αγγείο κατασκευάστηκε τη γεωμετρική εποχή. Αυτό φαίνεται από τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα που έχει.