Η κάθοδος των Δωριέων - 1η Ενότητα Γεωμετρικά χρόνια - από το «Ψηφιακός Δάσκαλος»
Στο 1ο (πρώτο) κεφάλαιο, της 1ης (πρώτης) ενότητας του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η κάθοδος των Δωριέων" θα μάθουμε για την μετακίνηση των Δωριέων προς την νότια Ελλάδα και τις συνέπειες που είχε αυτό για τους ντόπιους.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε. Να τι μπορούμε να γράψουμε: 

1. Γιατί νομίζεις ότι οι Δωριείς κινήθηκαν νότια;
Οι Δωριείς, σύμφωνα με τους ιστοριογράφους, ήταν το τελευταίο ελληνικό φύλο, που μετακινήθηκε προς τη νότια Ελλάδα. Εάν λάβουμε υπόψιν τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν, μπορούμε να δώσουμε δύο πιθανές εξηγήσεις.
• Η πρώτη εξήγηση είναι ότι ήλπιζαν να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Έφυγαν δηλαδή αναζητώντας τον τόπο που τους πρόσφερε έναν καλύτερο τρόπο ζωής.
• Η δεύτερη πιθανή εξήγηση είναι ότι ίσως επιδίωκαν να γλυτώσουν από κάποιον κίνδυνο, όπως την απειλή ενός γειτονικού λαού.

2. Ποιες αλλαγές έγιναν στη ζωή των ανθρώπων στην Ελλάδα μετά την κάθοδο των Δωριέων;
Οι Δωριείς κατεβαίνοντας από την περιοχή της Πίνδου, προς τη νότια Ελλάδα, κυριάρχησαν με τη δύναμή τους και έφεραν μεγάλη αναστάτωση. Οι παλιοί κάτοικοι έγιναν είλωτες (δηλαδή δούλοι), που αναγκάστηκαν να καλλιεργούν τη γη. Άλλοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν διότι δεν ήταν δυνατόν να ζήσουν σε αυτά τα μέρη. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός σταμάτησε να αναπτύσσεται και τέλος, το θαλάσσιο εμπόριο πέρασε στα χέρια των Φοινίκων.


Η Κάθοδος των Δωριέων - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο) - Λύσεις ασκήσεων


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας. Να πως μπορούμε να τις απαντήσουμε:

1. Να βάλεις ένα Σ για το σωστό και ένα Λ για το λάθος.
Λ - Η κάθοδος των Δωριέων έγινε μονομιάς.
Σ - Οι Δωριείς κινήθηκαν από τον βορρά προς τον νότο, γι’ αυτό και η πορεία τους  ονομάστηκε «κάθοδος».
Σ - Όταν έφτασαν στην Πελοπόννησο, χωρίστηκαν σε ομάδες που κινήθηκαν σε  διαφορετικές κατευθύνσεις.
Λ - Οι παλιοί κάτοικοι των περιοχών στις οποίες έφτασαν οι Δωριείς ήταν πιο ισχυροί και  γι’ αυτό κατάφεραν να τους νικήσουν.
Σ - Ένα από τα αποτελέσματα της καθόδου των Δωριέων ήταν ότι σταμάτησε να αναπτύσσεται ο μυκηναϊκός πολιτισμός.
Σ - Μια ισχυρή ομάδα Δωριέων κατέλαβε τη Σπάρτη και την πεδινή περιοχή του ποταμού Ευρώτα.

2. Οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα εγκαταλείπουν έναν χώρο, όταν κινδυνεύουν ή όταν θέλουν να ζήσουν καλύτερα. Για ποιους άλλους λόγους νομίζεις οι άνθρωποι σήμερα αναγκάζονται να αναζητήσουν «καινούριες πατρίδες»;
Είναι συχνό φαινόμενο, άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης, να αναζητούν «καινούριες πατρίδες». Λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν μπορεί να είναι: πολιτικοί, οικονομικοί ή κοινωνικοί, αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν τον τόπο που θα τους παρέχει ασφάλεια, ελευθερία, οικονομικές δυνατότητες και ιατρική περίθαλψη.

3. Αν συμπληρώσεις σωστά τα τετραγωνάκια, στη χρωματισμένη στήλη θα σχηματιστεί το όνομα της περιοχής της Στερεάς Ελλάδας στην οποία παρέμειναν οι Δωριείς.
Διάλεκτο - Οι Δωριείς μίλησαν τη δωρική...
Ευρώτας - Ποτάμι που βρίσκεται στη Λακωνία.
Κορίνθου - Είναι πιθανό να πέρασαν στην Πελοπόννησο από τον Ισθμό της...
Πολιτισμός - Ο μυκηναϊκός... σταμάτησε να αναπτύσσεται.
Δωριείς - Με τη δύναμή τους κυριάρχησαν.
Σπάρτη -  Πόλη στην όχθη του Ευρώτα.