Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου
Στο πρώτο μάθημα, του έβδομου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Παλαιολιθική εποχή", θα μάθουμε για την ζωή των προϊστορικών ανθρώπων και πιο
συγκεκριμένα για την περίοδο όπου ήταν τροφοσυλλέκτες και στη συνέχεια όπου έγιναν κυνηγοί.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δυο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου1. Διαβάζω το κείμενο 4 και απαντώ. Τι πρόσφερε η φωτιά στον άνθρωπο; Θυμάμαι έναν μύθο με τον οποίο οι αρχαίοι θέλησαν να εξηγήσουν την ανακάλυψη της φωτιάς.
Η φωτιά τους ζέσταινε , τους φώτιζε τη νύχτα, τους χάριζε την θαλπωρή της, μαγείρευαν το φαγητό τους, έφτιαχναν τα όπλα τους, τα ρούχα τους και κρατούσε τα άγρια ζώα μακριά.

Ο μύθος που μιλάει για την ανακάλυψη της φωτιάς είναι του Προμηθέα, που λυπήθηκε τους ανθρώπους, έκλεψε τη φωτιά από τον Όλυμπο, τους την έδωσε και τους έμαθε να την χρησιμοποιούν.

2. Διαβάζουμε το κείμενο 6 και συζητάμε στην τάξη γιατί ο συγγραφέας θεωρεί τα σπήλαια σαν ένα βιβλίο.
Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου
Ο συγγραφέας θεωρεί τα σπήλαια σαν ένα βιβλίο, γιατί με τα κόκαλα και τα αντικείμενα που βρίσκουμε εκεί μέσα, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα για την εποχή, τις συνθήκες και τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν τότε.


Παλαιολιθική εποχή. Όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης και κυνηγός - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν πέντε ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Δείχνω στον χάρτη της Ελλάδας πού βρίσκεται το σπήλαιο των Πετραλώνων.
Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου
Το σπήλαιο των Πετραλώνων βρίσκεται δυτικά της Χαλκιδικής και νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

2. Διαβάζω το κείμενο 5 και γράφω ποιες πληροφορίες μού δίνουν οι βραχογραφίες για τα ζώα που ζούσαν στην παλαιολιθική εποχή. Ποια από τα ζώα αυτά δεν υπάρχουν σήμερα;
Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου
Στις βραχογραφίες βλέπουμε πως εκείνη την εποχή, υπήρχαν αρκούδες, λύκοι, τάρανδοι, βίσονες και μαμούθ.
Σήμερα δεν ζουν μαμούθ και βίσονες.

3. Ζωγραφίζω κι εγώ ένα ζώο της προϊστορικής εποχής.

4. Φτιάχνω κι εγώ τα δικά μου λίθινα εργαλεία. Μαζεύω βότσαλα από την παραλία και χτυπώντας τα μεταξύ τους τους δίνω το σχήμα που θέλω.

5. Οι άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής ψάρευαν με κιούρτους. Οι κιούρτοι ήταν ψάθινα καλάθια με δόλωμα που τα τοποθετούσαν στη θάλασσα για να πιάνουν τα ψάρια.
Όταν βρεθείς στη θάλασσα ή σ’ ένα ποτάμι, μπορείς να ψαρέψεις κι εσύ με το δικό σου κιούρτο. Παίρνεις ένα ψάθινο καλάθι ή μια πλαστική λεκάνη, στερεώνεις με λάστιχο στο στόμιό του ένα τεντωμένο άσπρο πανί, αφού πρώτα αφήσεις ένα μικρό άνοιγμα. Μέσα στη λεκάνη βάζεις μερικές πέτρες και λίγο ψωμί με τυρί. Ρίχνεις τον κιούρτο σου στη θάλασσα και περιμένεις. Τα ψάρια πηγαίνουν να φάνε το δόλωμα και φυλακίζονται.
Καλή επιτυχία!