Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα
Στο πέμπτο μάθημα, του έκτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη", θα μάθουμε τι έκανε ο Οδυσσέας από την ώρα που έφτασε στην Ιθάκη, με ποιους συναντήθηκε και πως παρουσιάστηκε στο γιο του τον Τηλέμαχο, και στη γυναίκα του την Πηνελόπη.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις του Οδυσσέα μόλις φτάνει στην Ιθάκη;
Ο Οδυσσέας, άνοιξε τα μάτια του σ' έναν τόπο γεμάτο ομίχλη και δεν κατάλαβε πως ήταν στην Ιθάκη. Όταν με την παρέμβαση της θεάς Αθηνάς η ομίχλη διαλύθηκε και κατάλαβε που βρισκόταν, γονάτισε κλαίγοντας και φιλούσε το χώμα της πατρίδας του.

2. Σε ποιον φανερώνεται πρώτα ο Οδυσσέας και ποιος τον αναγνωρίζει πρώτος;
Ο Οδυσσέας φανερώνεται πρώτα στον γιο του τον Τηλέμαχο.
Ο πρώτος που κατάφερε να αναγνωρίσει τον Οδυσσέα, ήταν ο πιστός του σκύλος ο Άργος και η δεύτερη ήταν η Ευρύκλεια, η πιο πιστή σκλάβα της Πηνελόπης.

3. Πώς νιώθει η Ευρύκλεια μόλις αναγνωρίζει τον Οδυσσέα;
Η Ευρύκλεια ξαφνιάστηκε, μπορεί και να τρόμαξε, αλλά νιώθει τόσο μεγάλη χαρά, που θέλει να φωνάξει και να το πει στην κυρά της.

Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Πού φαίνεται στο σημερινό μάθημα ο δεσμός ανθρώπου - ζώου; Θυμάσαι κάτι παρόμοιο σε προηγούμενα μαθήματα; Αφηγούμαι στην τάξη μια δική μου εμπειρία με πρωταγωνιστή ένα ζώο.
Ο δεσμός ανθρώπου - ζώου, φαίνεται εκεί που το πιστό σκυλί του Οδυσσέα ο Άργος, περιμένει είκοσι ολόκληρα χρόνια, και πεθαίνει μόνο αφού βλέπει ξανά το αφεντικό του.
Κάτι παρόμοιο είδαμε με την θεά Άρτεμη και το ιερό ελάφι της, καθώς και το θεό Ήλιο με τα βόδια του, όπως και το Άδη με τον Κέρβερο, αλλά και τα ιερά άλογα του Αχιλλέα, που έκλαψαν για τον Πάτροκλο.

2. Πώς συμπεριφέρονται οι μνηστήρες στο παλάτι του Οδυσσέα;
Οι μνηστήρες τρώνε την περιουσία του Οδυσσέα, φέρονται άσχημα, πίνουν, γλεντάνε και θέλουν να παντρευτούν την Πηνελόπη, για να πάρουν τον θρόνο του Οδυσσέα.

3. Τι νομίζεις πως σκέφτεται η Πηνελόπη;
Να ξέρει άραγε ο ζητιάνος τίποτα, για τον αγαπημένο μου άντρα που λείπει τόσα χρόνια;

Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα