Ο θάνατος του Πάτροκλου - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος
Στο πέμπτο μάθημα, του πέμπτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο θάνατος του Πάτροκλου", θα μάθουμε για τον τις άκαρπες προσπάθειες των Αχαιών, να πείσουν τον Αχιλλέα να επιστρέψει στην μάχη, για τον θλιβερό θάνατο του Πάτροκλου και για τον θρήνο του Αχιλλέα.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της οργής του Αχιλλέα;
Όταν οι Τρώες κατάλαβαν ότι ο Αχιλλέας δεν πολεμούσε πια πήραν θάρρος, κι οι μάχες έξω από τα τείχη της Τροίας έγιναν πολύ πιο άγριες, με αποτέλεσμα αμέτρητοι Αχαιοί να πέφτουν νεκροί και να κινδυνεύουν να χάσουν τον πόλεμο.

2. Τι ζήτησε από τον Αχιλλέα ο Πάτροκλος;
Ο Πάτροκλος πήγε στον Αχιλλέα και τον παρακάλεσε να του δανείσει την πανοπλία του, το άρμα με τα αθάνατα άλογά του και τους γενναίους Μυρμιδόνες, για να πολεμήσει αυτός στη θέση του.

3. Ποιος σκότωσε τον Πάτροκλο και με ποιο τρόπο;
Τον Πάτροκλο τον σκότωσε ο Έκτορας, αφού πρώτα ο Απόλλωνας, τον χτυπώντας πισώπλατα κι έπεσε.

4. Διαβάζω το κείμενο 4 και απαντώ. Πώς δείχνει το πένθος του ο Αχιλλέας;
Δικαιολογούνται οι αντιδράσεις του αυτές;
Όταν ο Αχιλλέας έμαθε από τον Αντίλοχο για το θάνατο του Πάτροκλου, χωρίς να μιλήσει, έριξε με τα δυο του χέρια μαύρη στάχτη πάνω στο κεφάλι του, κι έπειτα, έπεσε και ξάπλωσε στο χώμα τραβώντας και ξεριζώνοντας τα μαλλιά του.
Οι αντιδράσεις του Αχιλλέα ήταν λίγο υπερβολικές, αλλά δικαιολογούνται γιατί ήταν πολύ καλοί φίλοι με τον Πάτροκλο και πιθανόν να ένιωθε και τύψεις, επειδή ο Πάτροκλος πολεμούσε στη θέση του.


Ο θάνατος του Πάτροκλου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Ποιοι πήγαν να παρακαλέσουν τον Αχιλλέα να γυρίσει στη μάχη;
Προσπαθώ να τους βρω στην εικόνα που ακολουθεί. Αν ήσουν εσύ μέλος της πρεσβείας, τι θα έλεγες στον Αχιλλέα, για να τον πείσεις να γυρίσει στη μάχη;
Τον Αχιλλέα τον παρακάλεσε ο γέρος Φοίνικας, ο Οδυσσέας και ο Αίαντας. Αν ήμουν μέλος της πρεσβείας, θα έλεγα στον Αχιλλέα πως τον έχουμε ανάγκη γιατί είναι ο πιο γενναίος και ο πιο δυνατός πολεμιστής που έχουμε.

2. Πώς δείχνουν τη θλίψη τους τα άλογα του Αχιλλέα; Θα σε βοηθήσει το κείμενο 3.
Τα άλογα του Αχιλλέα, όταν είδαν τον Πάτροκλο σκοτωμένο άρχισαν να κλαίνε, τίναζαν τα κεφάλια τους, κουνούσαν τις μακριές τους χαίτες και με τα πόδια τους χτυπούσαν το χώμα.

3. Γράφω ένα γράμμα στον Αχιλλέα, για να του συμπαρασταθώ στη θλίψη του.
Αγαπητέ Αχιλλέα,

Λυπάμαι πολύ για το χαμό του φίλου σου Πάτροκλου.
Καταλαβαίνω τον πόνο σου, αλλά έτσι ήταν γραφτό να γίνει.
Να ξέρεις όμως ότι η ζωή συνεχίζεται και γι' αυτό πρέπει να φανείς δυνατός.

Φιλικά
Έλσα

4. Ζωγραφίζουμε ή φτιάχνουμε με πλαστελίνη την ασπίδα του Αχιλλέα. Στολίζουμε την ασπίδα όσο γίνεται καλύτερα, για να ταιριάζει στον πιο σπουδαίο ήρωα. Το ίδιο έκανε κι ο θεός Ήφαιστος (κείμενο 2).
Στο 2ο κείμενο του βιβλίου, περιγράφεται πως έφτιαξε την ασπίδα του Αχιλλέα ο Ήφαιστος, οπότε παίρνουμε ιδέες για το πως θα φτιάξουμε κι εμείς τη δική μας.
Ο θάνατος του Πάτροκλου - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος

Ο θάνατος του Πάτροκλου - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος