Στο όγδοο μάθημα, του πέμπτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας", θα μάθουμε πως κατάφεραν οι Αχαιοί, με
το ξύλινο άλογο του Οδυσσέα, να ανατρέψουν τις πιθανότητες που ήταν εναντίον τους και να κατατροπώσουν τους Τρώες.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δυο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιος ήρωας νομίζεις ότι βοήθησε περισσότερο στη νίκη των Ελλήνων και πώς;
Εγώ νομίζω ότι όλοι βοήθησαν στην νίκη των Ελλήνων, όμως ο Οδυσσέας, με την εξυπνάδα του και την ιδέα που είχε να φτιάξουν το δούρειο ίππο, βοήθησε περισσότερο.

2. Πώς υποδέχτηκαν οι Τρώες το ξύλινο άλογο; Τι είπαν η Κασσάνδρα και ο Λαοκόωντας;
Οι Τρώες, όταν βγήκαν από τα τείχη και είδαν μόνο ένα ξύλινο άλογο, που είχε χαραγμένη πάνω του μια επιγραφή που έλεγε πως ήταν αφιέρωμα στην θεά Αθηνά, δεν πίστευαν στα μάτια τους και πολλοί έλεγαν πως έπρεπε να το ανεβάσουν στην ακρόπολη της Τροίας, για να τους προστατεύει η θεά.
Η Κασσάνδρα, φώναζε πως μέσα στην κοιλιά του ήταν κρυμμένοι Αχαιοί, κανείς όμως δεν την πίστευε, ενώ ο Λαοκόωντας, που ήταν ιερέας του Απόλλωνα, τους είπε: «Να φοβάστε τους Αχαιούς ακόμη κι αν σας φέρνουν δώρα».
Αμέσως όμως ο Ποσειδώνας, έστειλε δυο φίδια που έπνιξαν τον Λαοκόοντα και τα παιδιά του, κι οι Τρώες βλέποντας αυτό το θαύμα, τρόμαξαν κι έσυραν το άλογο μέσα στην πόλη.


Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Τι εννοούμε σήμερα, όταν λέμε τη φράση δούρειος ίππος;
Υπογραμμίζω τη σωστή απάντηση.
α) Γρήγορο άλογο   β) Πολεμικό άρμα   γ) Τρόπος εξαπάτησης

2. Διαβάζω το κείμενο 4 και προσέχω τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη. Σήμερα με ποιους τρόπους επικοινωνούμε;
Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με τη βοήθεια της φωτιάς, ανάβοντάς την στις κορυφές των βουνών.
Σήμερα χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο, στέλνουμε γράμματα, ή μηνύματα στο κινητό, email στο internet, ή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κ.α.).
3. Είσαι δημοσιογράφος που παρακολούθησε τον πόλεμο της Τροίας.
Γράψε ένα κείμενο για την εφημερίδα σου, με θέμα «Η καταστροφή της Τροίας».
Αφού σκοτώθηκε ο Αχιλλέας, οι Αχαιοί αποφάσισαν να ξεγελάσουν τους Τρώες. Έτσι, όπως τους είπε ο Οδυσσέας, έφτιαξαν ένα μεγάλο, ξύλινο άλογο με κούφια κοιλιά και πάνω έγραψαν πως ήταν ήταν αφιέρωμα στην θεά Αθηνά.
Οι Τρώες το μετέφεραν μέσα στα τείχη και τη νύχτα, οι Αχαιοί που βγήκαν από την κοιλιά του, άνοιξαν τις πύλες και μαζί με το στρατό, που στο μεταξύ γύρισε από την Τένεδο, σκότωσαν τους αρχηγούς των Τρώων και πήραν σκλάβους τα παιδιά και τις γυναίκες. 

4. Διαβάζω το κείμενο 5, καθώς και το παρακάτω κείμενο, και γράφω μερικές από τις συμφορές του πολέμου και μερικά από τα αγαθά της ειρήνης.
Οι πιο μεγάλες συμφορές του πολέμου, είναι ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται, παιδιά μένουν ορφανά, γυναίκες χάνουν τους άντρες τους, καταστρέφονται πόλεις και χωριά, αλλά και δρόμοι, λιμάνια και υποδομές.
Στην ειρήνη, οι άνθρωποι ζουν αγαπημένοι και μονοιασμένοι, λύνουν τις διαφορές τους με την συζήτηση και φροντίζουν για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους.