Η Αργοναυτική εκστρατεία - Ενότητα 4 - Η Αργοναυτική εκστρατεία - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο τρίτο μάθημα, του τέταρτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Αργοναυτική εκστρατεία" θα μάθουμε για τις περιπέτειες του Ιάσονα και των συντρόφων του, κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, με στόχο το χρυσόμαλλο δέρας.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Πώς πέρασαν οι Αργοναύτες τις Συμπληγάδες πέτρες;
Οι Αργοναύτες άφησαν ένα περιστέρι να περάσει πρώτο μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες, και αφού πέρασε το περιστέρι και πιάστηκε μόνο η ουρά του, τότε κάνοντας γρήγορα κουπί και με την βοήθεια της Ήρας, κατάφεραν να περάσουν, χτυπώντας μόνο λίγο την πρύμνη της Αργούς.

2. Ποιους άθλους ανέθεσε ο Αιήτης στον Ιάσονα; Ποιος άλλος ήρωας ανέλαβε να εκτελέσει μεγάλους άθλους και γιατί;
Ο Αιήτης ανέθεσε στον Ιάσονα δύο άθλους. Πρώτον να δέσει δυο ταύρους με χάλκινα πόδια και πύρινη ανάσα και να οργώσει μ’ αυτούς ένα χωράφι και δεύτερον  να σπείρει δόντια δράκου και να σκοτώσει τους οπλισμένους γίγαντες που θα ξεφύτρωναν από τη γη.
Ο άλλος ήρωας που ανέλαβε να εκτελέσει μεγάλους άθλους ήταν ο Ηρακλής. Ο λόγος που αναγκάστηκε να κάνει τους άθλους ο ήρωας ήταν ότι κάποια στιγμή η Ήρα τον τρέλανε με αποτέλεσμα να κάνει κακό στη γυναίκα του και στα παιδιά του. Η Πυθία του είπε, ότι για να τον συγχωρέσουν οι θεοί, έπρεπε να υπηρετήσει την εξάδελφο του τον Ευρυσθέα για 12 χρόνια. Ο Ευρυσθέας επειδή τον φοβόταν, τον έστειλε να κάνει 12 δύσκολους άθλους, με την ελπίδα πως θα σκοτωνόταν.

3. Με ποιο τρόπο άρπαξε ο Ιάσονας το χρυσόμαλλο δέρας; Ποιος τον βοήθησε;
Ο Ιάσονας με την βοήθεια της Μήδειας και του Ορφέα κατάφερε να αρπάξει το χρυσόμαλλο δέρας. Οι τρεις ήρωες όταν βράδιασε, έτρεξαν στο δάσος του θεού Άρη. Εκεί η Μήδεια έριξε μαγικό υγρό στα μάτια του δράκου που φύλαγε το δέρας. Ο Ορφέας έπαιξε πολύ γλυκά τη λύρα του κι ο δράκος αποκοιμήθηκε. Αμέσως ο Ιάσονας άρπαξε το χρυσόμαλλο δέρας. Έτρεξαν γρήγορα στη θάλασσα, μπήκαν όλοι στην Αργώ κι έφυγαν από την Κολχίδα.


Πελίας και Ιάσονας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Διαβάζω το κείμενο 6. Γνωρίζεις άλλους αστερισμούς που έχουν πάρει το όνομά τους από την ελληνική μυθολογία;
Τον αστερισμό της Μεγάλης και Μικρής Άρκτου, που πήρε το όνομα του
από την Καλλιστώ και τον γιο της τον Αρκάδα.
Τον αστερισμό του Λέοντος, που πήρε το όνομά του από το Λιοντάρι της Νεμέας.
Τον αστερισμό της Ανδρομέδας, που πήρε το όνομά του από την Ανδρομέδα, που ήταν η κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης.
Τον αστερισμό του Υδροχόου, που παριστάνει τον Γανυμήδη, τον ωραιότερο νέο της αρχαιότητας.

2. Σημειώνω στον χάρτη τα κυριότερα μέρη απ’ όπου πέρασε η Αργώ.
Η Αργοναυτική εκστρατεία- Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία


3. Πού έχουμε ξαναμιλήσει για τον Τάλω; O Τάλως μοιάζει με τα σημερινά ρομπότ;
Τον Τάλω τον είδαμε πάλι στο μάθημα με τους Θεούς του Ολύμπου, στον μύθο της Ευρώπης. Ο Τάλως ήταν ένας χάλκινος γίγαντας που έμοιαζε με άνθρωπο, και για αυτόν τον λόγο μοιάζει και με τα σημερινά ρομπότ που έχουνε ανθρώπινη μορφή.


Η Αργοναυτική εκστρατεία- Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία