Οι κάτοικοι και τα κράτη της Νότιας Αμερικής - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 43ο κεφάλαιο, στην Δ' ενότητα του βιβλίου της Γεωγραφίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι κάτοικοι και τα κράτη της Νότιας Αμερικής", θα μάθουμε για τους κατοίκους της Νότιας Αμερικής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τα κράτη και τις σπουδαιότερες πόλεις της Νότιας Αμερικής.

Θυμηθείτε από την Ιστορία τα ταξίδια των μεγάλων εξερευνητών. Ποιοι ήταν εκείνοι που έφθασαν στη Νότια Αμερική; Γιατί οι ομάδες των αυτοχθόνων ινδιάνων αφομοιώθηκαν από τους Ευρωπαίους;
Οι εξερευνητές που έφτασαν στη Νότια Αμερική ήταν:
☛ Ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Έφτασε πρώτος στην Νότια Αμερική το 1498, κατά την διάρκεια του τρίτου ταξιδιού του για τους Ισπανούς.

☛ Ο Πέδρο Καμπράζ.
Το 1500 ο Πορτογάλος εξερευνητής έφτασε στις ακτές της σημερινής Βραζιλίας.

☛ Ο Φερδινάρδος Μαγγελάνος.
Ο Πορτογάλος εξερευνητής έφτασε στις ανατολικές ακτές της Νότιας Αμερικής το 1520.

☛ Ο Φρανθίσκο Πιθάρο
Ο Ισπανός εξερευνητής ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που το 1521, κατεβαίνοντας νότια απ'τον Παναμά ανακάλυψε, κατέλυσε και κατέκτησε την αυτοκρατορία των Ίνκας (σημερινή Χιλή, Περού και Βολιβία).

☛ Ο Τζέιμς Κουκ
Το 1525 έκανε τον περίπλου της Νότιας Αμερικής.

Οι ομάδες των αυτοχθόνων Ινδιάνων, που ζούσαν στην Νότια Αμερική, αφομοιώθηκαν από τους Ευρωπαίους (σε αντίθεση με αυτούς της Βόρειας όπου εξοντώθηκαν), επειδή οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι έστειλαν ιεραποστόλους για να διδάξουν τον καθολικισμό, κάνοντάς τους χριστιανούς. Στην συνέχεια τους ανάγκασαν να ξεχάσουν τις γλώσσες τους και να ομιλούν μόνο τα ισπανικά και τα πορτογαλικά, όπως επίσης να αρνηθούν τα ήθη και τα έθιμά τους. Με αυτόν τον τρόπο, παγίωσαν την κυριαρχία τους και μπορούσαν να τους ελέγχουν καλύτερα.

Ας αναζητήσουμε μαζί τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα θα βοηθήσει ουσιαστικά τους κατοίκους της Νότιας Αμερικής, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της μεγάλης φτώχειας.
Η ανθρωπότητα θα μπορούσε βοηθήσει τους κατοίκους της Νότιας Αμερικής να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μεγάλης φτώχειας:
☛ διαγράφοντας τα οικονομικά χρέη των κρατών ή κάνοντας μακροχρόνιους διακανονισμούς.
☛ εξασφαλίζοντας την προστασία της από τους κινδύνους που τα απειλούν.
☛ εξασφαλίζοντας τροφή και εκπαίδευση για τα παιδιά.
☛ μέσω συντονισμένης δράση των διεθνών οργανισμών (ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων, εκκλησιών, αποστολή εθελοντών ιατρών και εκπαιδευτικών).

Βρείτε στον χάρτη της τάξης τα κράτη της Νότιας Αμερικής και ονομάστε την πρωτεύουσα κάθε κράτους. Ποια από τα κράτη αυτά ωφελούνται από τη ροή του Αμαζονίου;
Αργεντινή - Μπουένος Άιρες
Βενεζουέλα - Καράκας
Βολιβία - Λα Πας, Σούκρε
Βραζιλία - Μπραζίλια
Γαλλική Γουιάνα - Καγιέν
Γουιάνα - Τζωρτζτάουν
Εκουαδόρ - Κίτο
Κολομβία - Μπογκοτά
Νήσοι Φώκλαντ - Στάνλεϋ
Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς - Γκρυτβίκεν
Ουργουγουάη - Μοντεβιδέο
Παραγουάη - Ασουνσιόν
Περού - Λίμα
Σουρινάμ - Παραμαρίμπο
Χιλή - Σαντιάγο

Τα κράτη που ωφελούνται από τη ροή του Αμαζονίου είναι τα εξής:
Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Βολιβία και Ισημερινός.

Βρείτε πολιτιστικά στοιχεία της Νότιας Αμερικής που είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποιο θρυλικό όνομα του αθλητικού χώρου έρχεται από τη Νότια Αμερική;
Τα πολιτιστικά στοιχεία της Νότιας Αμερικής, που είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τα εξής:
Η ιστορική πόλη των Ίνκας στο Περού (Μάτσου Πίτσου)
Το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο
Το αργεντίνικο τάνγκο
Το καρναβάλι της Βραζιλίας
Οι χοροί σάλσα και σάμπα

Από την Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από την Αργεντινή, κατάγεται ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ας συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους πολλά από τα κράτη της Νότιας Αμερικής μαστίζονται από τη φτώχεια. Τι προτείνουμε να αλλάξει, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και αυτά;
Για να καταφέρουν αυτά τα κράτη να αναπτυχθούν οικονομικά και να πάψουν να μαστίζονται από τη φτώχεια, θα πρέπει:
☛ να σταματήσουν οι αποικιοκράτες να εκμεταλλεύονται τον πλούτο της κάθε χώρας, ενώ οι ίδιες θα πρέπει να αξιοποιήσουν καλύτερα τον ορυκτό τους πλούτο.
☛ να εκσυγχρονίσουν τη γεωργική παραγωγή.
☛ να πέσουν τα δικτατορικά καθεστώτα
☛ να εκπαιδεύσουν τον αναλφάβητο πληθυσμό
☛ να πάψουν να συσσωρεύονται όλοι οι άνθρωποι στις πόλεις και να αναζητήσουν εργασία στην επαρχία

Ας χωριστούμε σε δύο ομάδες με σκοπό να συγκεντρώσουμε πληροφορίες σχετικά με τον πολιτισμό που ανέπτυξαν οι Ίνκας και οι Τσιμού.
Ίνκας

Οι Ίνκας ήταν ένας σπουδαίος προκολομβιανός πολιτισμός που άκμασε στη Νότια Αμερική καθώς επίσης και η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής.
Πρωτεύουσα ήταν το Κούσκο στο σημερινό Περού. Σε μια έκταση από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή, ζούσαν πάνω από 200 έθνη. Ήτανε μάλιστα η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής.

Τα σημαντικότερα ευρήματα βρίσκονται στους αρχαιολογικούς τόπους Κούσκο, Μάτσου Πίτσου, καθώς και στη λίμνη Τιτικάκα.

Η ονομασία Ίνκα προέρχεται από το έθνος Ίνκα και από την ονομασία του θεού Ήλιου (Ίντι). Αργότερα, το ίδιο όνομα το έδωσαν και στους λαούς που υποτάχθηκαν στους Ίνκας. Η αυτοκρατορία των Ίνκας αρχίζει περίπου από το 1430 και φτάνει μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν καταλύεται από τον Ισπανό Φρανθίσκο Πιθάρρο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ίνκας, ο βασιλιάς των Ίνκας Μάνκο Κάπακ ίδρυσε την αυτοκρατορία και είχε τον τίτλο του Αγιάρ. Το ίδιο όνομα είχε και ο τελευταίος βασιλιάς των Ίνκας, Μάνκο Κάπακ ο Β΄ (1533- 1537). Το πρόσωπο του βασιλιά το θεωρούσαν ιερό, αφού με την ονομασία Ίνκα ονόμαζαν τον θρησκευτικό τους αρχηγό όπως είπαμε τον ήλιο. Ο Ίνκα εθεωρείτο γιος του Ήλιου και ήταν υποχρεωμένος να παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδελφή (αν δεν είχε, τη μικρότερη) του για να εξασφαλίσει την καθαρότητα του βασιλικού γένους. Κάτι τέτοιο και ήταν επιτρεπτό αλλά και επιβαλλόταν από τη θρησκεία τους, που ήταν η λατρεία του Ήλιου.

Οι Ίνκας δεν είχαν αναπτύξει κάποιο είδος γραφής. Υπάρχει μία θεωρία ότι είχαν διαθέσιμη την γραφή από κάποιους άλλους πολιτισμούς που κατέκτησαν στα χρόνια της ακμής τους αλλά δεν ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν. Βέβαια αυτό είναι μια δύσκολα πιστευτή θεωρία επειδή θα πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο να απορρίψουν έτσι απλά ένα τόσο σημαντικό γνώρισμα όπως η γραφή.


Τσίμου

Ο προκολομβιανός πολιτισμός / αυτοκρατορία Τσίμου ή Τζίμου αναπτύχθηκε στο σημερινό Περού με πρωτεύουσα την Τσαν Τσαν. Μια μεγάλη πλινθόκτιστη πόλη στην κοιλάδα Μότσε του σημερινού Τρουχίλου, στο Περού.

Ο πολιτισμός προέκυψε περίπου το 900 μ.Χ., διαδέχτηκε τον πολιτισμό Μότσε, και αργότερα κατακτήθηκε από τον αυτοκράτορα των Ίνκα Τόπα Ίνκα Γιουπανκούι περίπου το 1470, πενήντα χρόνια πριν από την άφιξη των Ισπανών στην περιοχή.

Το Τσίμορ ήταν το μεγαλύτερο βασίλειο στην Ύστερη Ενδιάμεση Περίοδο και περιελάμβανε 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) ακτογραμμής.
Η αυτοκρατορία θεμελιώθηκε στις κοιλάδες του Τσικάμα και του Μότσε από ανθρώπους άγνωστης προέλευσης, που κατέφθασαν στον όρμο Γουαγιακίλ με βάρκες.

Οι Τσίμου γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τον 13ο αιώνα, όμως η εξέλιξή τους δυστυχώς διακόπηκε βίαια από την αυτοκρατορία των Ίνκα στις αρχές του 14ου αιώνα. Οι Τσίμου κατοικούσαν σε μια λωρίδα ερήμου στη βόρεια ακτή του Περού. Τα ποτάμια στην περιοχή οριοθετούν μια σειρά από εύφορες πεδιάδες, οι οποίες ήταν κατάλληλες για άρδευση. Η γεωργία και η αλιεία ήταν και οι δύο σημαντικές δραστηριότητες για την οικονομία πολιτισμού.

Κεφ. 43: Οι κάτοικοι και τα κράτη της Νότιας Αμερικής - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1. Συμπλήρωσε το παρακάτω κείμενο με τις λέξεις που λείπουν:
Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής κατάγονται κυρίως από τέσσερις φυλετικές ομάδες: η πρώτη είναι των ινδιάνων, που κατοικούσαν στην περιοχή πριν από την ανακάλυψη της ηπείρου. Η δεύτερη ομάδα είναι οι Ίβηρες (Ισπανοί και Πορτογάλοι), που ήλθαν ως κατακτητές. Η τρίτη ομάδα είναι οι Αφρικανοί, τους οποίους έφεραν οι άποικοι σαν σκλάβους, και η τέταρτη ομάδα είναι εκείνη των Ευρωπαίων, που κατοίκησαν στη Ν. Αμερική μετά την ανεξαρτησία των χωρών της. Ο σημερινός πληθυσμός προέρχεται από την επιμειξία των φυλών αυτών. Έχει συνδυάσει τα διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις συμπεριφορές κι έχει πλέον το δικό του πολιτισμό.

2. Απάντησε με λίγα λόγια στις ερωτήσεις που ακολουθούν:
α) Γιατί η Νότια Αμερική λέγεται και Λατινική Αμερική;
Οι γλώσσες των πληθυσμών που κατοίκησαν στην Νότια Αμερική, δηλαδή τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά, προέρχονται από τα Λατινικά.

β) Γιατί καθυστέρησε η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Αμερικής;
Η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Αμερικής καθυστέρησε για τρεις λόγους:
• Οι Ευρωπαίοι άποικοι εκμεταλλεύτηκαν το πλούσιο υπέδαφος και τα τροπικά προϊόντα της Λατινικής Αμερικής, προς δικό τους όφελος
• Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Νότια Αμερική μαστιζόταν από δικτατορικά καθεστώτα και επαναστάσεις, που δεν επέτρεπαν στους κατοίκους να ασχοληθούν με την οικονομία
• Οι πόλεις υποφέρουν από την τεράστια αύξηση του πληθυσμού και τον συνωστισμό, καθώς οι κάτοικοι ζουν υπό πολύ φτωχικές συνθήκες διαβίωσης.

3. Συμπλήρωσε την παρακάτω ακροστιχίδα. Τα αρχικά των λέξεων θα σχηματίσουν το όνομα μιας μεγάλης χώρας της Νότιας Αμερικής.
1. Άνδεις - Μεγάλη οροσειρά της Νότιας Αμερικής
2. Ρίο - Εκεί γίνεται το μεγαλύτερο καρναβάλι του κόσμου
3. Γουιάνα -  Κράτος της Νότιας Αμερικής γνωστό για το οροπέδιό της
4. Εκουαδόρ - Πρωτεύουσά του είναι το Κίτο
5. Νότια - Αυτήν την Αμερική εξετάζουμε σ’ αυτό το μάθημα
6. Τιτικάκα - Λίμνη της Νότιας Αμερικής
7. Ίβηρες - Ήρθαν ως κατακτητές στη Νότια Αμερική
8. Νομις - Το όνομα του αξιωματικού Μπολιβάρ (αντίστροφα)
9. Ηλιχ - Κράτος της Νότιας Αμερικής στα παράλια του Ειρηνικού Ωκεανού (αντίστροφα)