Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης - Η Ελλάδα στον 19ο αιώνα - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 1ο (πρώτο) κεφάλαιο, στην Δ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η βασιλεία του Όθωνα-ο Ιωάννης Κωλέττης", θα μάθουμε για το νεαρό Βαυαρό πρίγκιπα Όθωνα, ο οποίος επιλέχθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις ως Βασιλιάς της Ελλάδος, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και βασίλευσε έως το 1862. Έπειτα, θα μάθουμε για την παραχώρηση συντάγματος από τον βασιλιά το 1844 και τέλος για τον Ιωάννη Κωλέττη, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας την ίδια χρονιά.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Για ποιους λόγους πραγματοποιήθηκε η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της;
Ο Όθωνας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην οργάνωση της διοίκησης και σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Ο τρόπος διακυβέρνησής του όμως, καθώς και οι πολλές βασιλικές αποφάσεις, οι οποίες δεν είχαν ως γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, δημιούργησαν δυσαρέσκεια. Επιπλέον, τα εθνικά κτήματα δεν δόθηκαν στους αγρότες και στους ακτήμονες, οι περισσότεροι από τους αγωνιστές του 21 παραμερίστηκαν και οι ληστείες στην ύπαιθρο βρίσκονταν σε έξαρση. Όλα αυτά δημιούργησαν ανασφάλεια και αναταραχή στους Έλληνες. Αποφάσισαν λοιπόν να οργανωθούν και να κάνουν ένα επαναστατικό κίνημα, το οποίο θα είχε ως στόχο να εξαναγκάσει τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα. Το κίνημα εκδηλώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και τον αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Μακρυγιάννη. Μονάδες Στρατού και πλήθος λαού περικύκλωσαν τα ανάκτορα (την σημερινή πλατεία Συντάγματος) και απαίτησαν την δημιουργία Συντάγματος. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό καθώς τον επόμενο χρόνο ψηφίστηκε Σύνταγμα και το πολίτευμα από απόλυτη μοναρχία μεταβλήθηκε σε Συνταγματική μοναρχία.

2. Ποιο ήταν το περιεχόμενο της «Μεγάλης ιδέας»; Θα σας βοηθήσει η Πηγή 3.
Διαβάζοντας την Πηγή 3, βλέπουμε πως ο Ιωάννης Κωλέττης θεωρούσε ότι η Ελλάδα προορίζεται να φωτίσει με την πτώση της τη Δύση και με την αναγέννηση της την ανατολή. Η «Μεγάλη Ιδέα» ουσιαστικά, ήταν η επιθυμία που είχαν οι Έλληνες, να επεκταθούν τα σύνορα του νέου κράτους τους και μέσα σε αυτά να ενσωματωθούν οι Έλληνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι θα συνεχιζόταν το έργο που ξεκίνησε με την Επανάσταση του 21 και οι Έλληνες θα έκαναν περήφανους τους προγόνους τους, που πάλεψαν για την Ελευθερία της χώρας τους.