Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα - Η Ελλάδα στον 19ο αιώνα - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 4ο (τέταρτο) κεφάλαιο, της Δ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα", θα μάθουμε για τις προσπάθειες που κατέβαλλε η Ελλάδα,
κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, να πλησιάσει το επίπεδο οργάνωσης των ανεπτυγμένων κρατών. Επίσης θα μάθουμε για τα εσωτερικά προβλήματα που εμπόδιζαν την επίτευξη αυτού του στόχου και τέλος για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιες νομίζετε πως υπήρξαν οι σημαντικότερες εξελίξεις για το ελληνικό κράτος στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα;
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις για το ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα:
• Στον πολιτικό τομέα, έχουμε την καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης, το 1815, έπειτα από ενέργειες του Τρικούπη, βάση της οποίας ο βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος να αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής.
• Στον οικονομικό τομέα, το ελληνικό κράτος οδηγήθηκε σε πτώχευση, το 1893, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης του εμπορίου της σταφίδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, μεγάλη οικονομική ζημιά προκάλεσε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, καθώς μετά την βαρύτατη ήττα, οι Έλληνες
υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μεγάλη χρηματική αποζημίωση στους Τούρκους.
• Στον πνευματικό / πολιτισμικό τομέα, έχουμε το γλωσσικό ζήτημα, δηλαδή τη διαμάχη για τη χρήση της καθαρεύουσας ή της δημοτικής γλώσσας από το κράτος. Μετά το 1880, η δημοτική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε στην λογοτεχνία. Σημαντικοί λογοτέχνες και ποιητές εκείνης της εποχής ήταν: ο Κωστής Παλαμάς, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Γεώργιος Βιζυηνός και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Στη γλυπτική ξεχώρισε  Γιαννούλης Χαλεπάς και στη ζωγραφική ο Νικόλαος Γύζης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Γεώργιος Ιακωβίδης και ο Κωνσταντίνος Βολανάκης.


2. Με βάση την Πηγή 3, σε ποιους αφιερώνονται οι συγκεκριμένοι στίχοι του Παλαμά και γιατί;

Διαβάζοντας την πηγή 3, βλέπουμε το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Χαιρετισμός των νεκρών Φιλελλήνων» που γράφτηκε το 1897 και είναι αφιερωμένο στους Φιλέλληνες που έλαβαν μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, την ίδια χρονιά. Ο σπουδαίος ποιητής εξυμνεί την αυτοθυσία τους και τονίζει πως αν και κατάγονταν από διαφορετικά μέρη, αγωνίστηκαν πλάι στους Έλληνες με θάρρος και αυταπάρνηση, δίχως απώτερους σκοπούς, για να υπερασπιστούν το ελληνικό έθνος και να συμβάλουν στην απελευθέρωση ενός υποδουλωμένου λαού. Για αυτό, ο Παλαμάς τιμάει τους Φιλέλληνες με το ποίημα του, ώστε η ιστορία τους να μαθευτεί και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές.